Grønn matmønstring i Oslo
At vegetarmat er langt i fra kjedelig er oppslutningen Oslo Vegetarfestival et godt bevis på. Her kan ogå hoteller og restauranter få inspirasjon til sine kjøttfrie retter.
I morgen, lørdag 4. mai er det nok en gang duket for Oslo Vegetarfestival, denne gangen på DogA, eller Norsk Design- og Arkitektursenter ved Jacob kirke i Oslo. De to initiativtakerne, Heidi Røneid og Synne Hewitt, ønsket å skape en samlingsplass for folk som var opptatt av vegetarisk og vagansk mat. Inspirasjonen kom fra festivaler i utlandet, og de mente det var behov for noe tilsvarende her i Norge. Det har de lykkes med å etablere, og oppslutningen blir bare større og større.
Vokste ut av to lokaler
Første året, i 2010, ble festivalen avholdt på Håndverkeren i Oslo. De regnet med 250 besøkende, håpet på 500, og endte opp med 1100 personer. De to neste årene flyttet de festivalen til større lokaler, på Fabrikken. Men i år må de opp enda et hakk i størrelse.
- I fjor var det 1300 forhåndspåmeldte på facebook, og i år har det bikket 2000, forteller Heidi Røneid til Hotellmagasinet, og lover at det vil være plass nok for alle.
Også utstillertallet vokser. I fjor var det 33 utstillere, i år blir det 50. Utstillerne har mye forskjellig på lager, og det blir gode muligheter til å smake på spennende retter, kjøpe med seg produkter hjem, få ny informasjon, snakke med representanter fra ulike organisasjoner og lære seg kjøttfri kokkekunst. Det koster en femtilapp å komme inn, og da er kokkekursene inkludert i prisen.
- På kokkekursene er det førstemann til mølla som gjelder, sier hun.
Mer bevisst
Røneid synes ikke det er overraskende at interessen for vegetarmat er stor, i og med at fokuset på etikk, miljø og helse er økende generelt i samfunnet og folk blir mer bevisst på hva de putter i seg. At det fortsatt er lite vegetarisk/vegansk ferdigmat å få tak i i butikkene, og at man dermed må lage mye av maten fra bunnen av, mener hun også kan bidra til den store interessen for arrangementet.
Hun mener også at folk fra restaurant- og hotellbransjen kan få utbytte av å komme innom på DogA i morgen.
- Det er jo mange gjester som ber om vegetarisk mat, og her får man mulighet til å finne ut mer om hva vegetarianere er opptatt av, sier hun.
Selv har hun vært veganer i 15 år, og hun blir ikke lei.
- Det er alltid noe nytt, sier hun.
Her får du oversikt over alle utstillerne
