- Barnemeny er idioti
– Det er en misforståelse at barn må ha spesialmat. Barn er nysgjerrige, la dem få lov å ta del i restaurant- og matopplevelsen, sier Harald Osa.
Egne barnemenyer er et vanlig fenomen i hele Skandinavia. Det får den anerkjente kokken til å se rødt.
Lære barn kultur
– Det er totalt utenfor min fatteevne at barn skal ha en egen meny. Vi må ta både barna og kulturoppdagelsen på alvor. I Frankrike, Tyrkia eller Kina, alle kjent for god matkultur, ser man aldri en barnemeny, med unntak av feriesteder som er invadert av nordmenn og svensker. Barna spiser vanlig mat og læres slik opp i egen matkultur, sier han.
Osa trekker fram kulturopplevelser som teaterbesøk eller en fiske- eller fjelltur. Der lar vi barna ta del i opplevelsene på lik linje med oss.
– Maten er kommet i en særstilling som er helt uforståelig, sier han.
Fest er fy-mat
Osa vil til livs stereotype oppfatningene om hva barn liker. Barnemenyer med pølser, pasta og kjøttboller sier mest om de voksne. Barn liker det de lærer å like, mener han. Også privat serveres hamburgere eller pølser når noe skal feires.
–Hvis barn blir oppdratt til at fest betyr pølser og pommes frites, må vi begynne å tenke oss om. Dette er mat vi voksne helst unngår, både fordi det er usunt og smakløst. Vi må lære barn at fest betyr god, fargerik mat med spennende smaker, utfordrer han og mener hotell- og restaurantbransjen må ta sin del av ansvaret.
By på dere selv
Ferdig med tordentalen smiler han ved tanken på hvordan et restaurantbesøk med barn kan arte seg. – Jeg syns at spisestedene skal by på seg selv. Se for deg et sted uten egen barnemeny. Familien har satt seg til bords og møter en smilende servitør som forteller at barna kan velge fra hele menyen, halv porsjon til halv pris, gjerne enda billigere hvis det er snakk om små barn og små porsjoner. Så forteller han om fristende retter laget på spennende lokale råvarer. Antagelig lar barna seg friste av en slik presentasjon, sier mesterkokken.
Osa vil at barna skal ta del i hele opplevelsen ved det å gå ut og spise. Det er også å ta sjansen på å smake noe nytt, og for den saks skyld oppleve at ble litt feil. Det opplever alle før eller siden, akkurat som å kullseile eller falle og slå seg på fotballbanen.
– Mange hotell har egen barnebuffe. Hva med å senke høyden på den vanlige buffeen, slik at det blir lett for barn å se og forsyne seg, sier Osa som mener egen barnemeny med kjedelig mat er som å ta ungene med i Tusenfryd og la de voksne kjøre karusellen.
Hotell ved karusell
Ved landets fornøyelsesparker er det ofte hotell som reklamerer med barnevennlig konsept, og barnevennlig mat. Hotellmagasinet har snakket med to av dem.
Soussjef Morten Romsås ved Hunderfossen Hotell mener de tilbyr sunn, næringsrik mat som barn liker. Hotellet har barneretter som pasta, kylling og pølser på voksenbuffeen. Barna kan også forsyne seg fra resten av buffeen. I a la carte restauranten Trollsalen er det både barnemeny og mulighet for å bestille halv porsjon til halv pris fra den vanlige menyen.
– Min erfaring er at det kommer an på de voksne. Noen er flinke og utfordrer barna til å smake på nye ting, mens andre kjører «safe». Trenden er at flere og flere barn spiser vanlig voksen-mat. Jeg syns Osa har et bra utspill, og vi kunne nok jobbet mer med presentasjonen. Men vi må ha egen barnemeny. De voksne krever det og spør om det, sier han.
Ville fått reaksjoner
Kjøkkensjef Svein Terje Greibesland ved Rica Hotell Dyreparken syns Osa har en kjempefin tanke men tror hotellet hadde fått reaksjoner uten egen barnemeny eller barnebuffe.
Han forteller at hotellet har barnebuffe i barnehøyde. Der er de klassiske pølser, kylling og kjøttboller, men også fisk, grønnsaker og poteter eller ris. Barna kan fritt forsyne seg fra voksenbuffeen, men den er for høy for de minste barna. I a la carte restauranten finns både barnemeny og et tilbud om voksne retter til redusert pris.
– Vi har pølser og pannekaker fordi de er sikre vinnere, vi vil jo gjerne tilfredsstille gjestene våre. Jeg er veldig med på Osas tankegang, og mener det lar seg gjennomføre på a la carte serveringen, men på buffe velger vi å kjøre egne retter til barna, sier Greibesland.
