Bærekraftig tunfisk til norske bord
Makrellstørje i akamivarianten. (Foto: Cleanseas)
Den store, fete makrellstørjen (blåfinnet tunfisk) er en av klodens mest eksklusive fiskesorter, og er omtalt som en svømmende gullgruve. Men den er utrydningstruet etter lang tids vanvittig overfiske, ikke minst fordi sushien har slått an i hele verden. Derfor skrev landene i Stillehavet i fjor under en lov som forbyr tunfiske i internasjonale farvann mellom øyene. Det er fare på ferde også i Middelhavet, der Greenpeace og WWF tror fisken vil forsvinne, om den ikke blir vernet. Bestanden er redusert med 90 prosent siden 1960-tallet. I Norge har ICA og Coop valgt bort den populære fisken inntil den er utenfor fare, og andre store europeiske detaljister har gjort likedan.
KNEKTE KODEN
Fiskeprodusenten Cleanseas har vært forutseende. Selskapet har holdt på i ti år for å få til et ikke udelt enkelt oppdrett av blåfinnet tunfisk, som er stimfisk. Nå mener produsenten å ha knekket koden for å utvikle salgsklar fisk av fiskeeggene, og det på en fullt ut miljøforsvarlig måte.
Mærene er plassert langt til havs, der det alltid er god og frisk vanngjennomstrømning. Dessuten er det forholdsvis få individer i hver mære, fordi blåfinnet tunfisk har en lei tendens til å spise hverandre. Produsenten beskriver oppdrettsgjennombruddet som en heldig kombinasjon av aquateknologi, internasjonalt samarbeid og de beste hjerner. I 2009 ble Cleanseas’ løsning utpekt til verdens nest beste innovasjon i magasinet Time.
Den australske oppdrettssuksessen gjør at prisen ut til forbruker kan senkes betraktelig også. En fisk på 350 kilo er blitt solgt på det japanske markedet for svimlende 80.000 dollar eller over tusen kroner kiloen! I Laks- & Viltcentralen i Oslo tror man at kiloprisen i Norge vil ligge på 200 kroner når oppdrettsfisken kommer.
”Nå kan vi tilby verdens mest bærekraftige luksusmat”, sier man stolt hos Cleanseas. Og viser til at selskapet tilfredsstiller kravene i både ISO14001 og ISO9001. Ikke bare det, Cleanseas hevder endatil at de overgår både miljølovverk og enhver best practice-standard.
KREVER KUNNSKAPER
– Jeg er ekstremt glad i norsk fisk, men blåfinnet tunfisk har absolutt noe på det norske markedet å gjøre, fordi den har tilleggsegenskaper vi ikke finner hos våre ellers så fantastiske hjemlige fiskeslag, sier Øyvind Hjelle, som er matfaglig rådgiver i Kulinarisk Akademi.
– Blåfinnet tunfisk er et utrolig godt produkt, og jeg ser ingen grunn til at det ikke vil selge i Norge, fortsetter Hjelle. Han mener imidlertid at det spennende produktet krever gode kunnskaper ute i restauranter og hoteller for at menyinnslaget også skal bli økonomisk hyggelig.
– Tunfisken er enkel å filetere, skrape og behandle, men man må vite hva denne fisken er for noe og hva den kan brukes til. Og ikke minst bør kelnerne bruke litt ekstra tid på skeptiske gjester.
Hjelle tror ikke tunfisken vil stjele markedsandeler fra torsk og laks, fordi tunfisken byr på helt egenartede smaksopplevelser.