5000-årige tradisjoner

Publisert Sist oppdatert

Campo Viejo, som eies av Domecq Bodegas, syntes det var vel verdt å besøke Norge i sitt 50. leveår, og sendte nylig av gårde vinmaker Elena Adell og områdesjef Karine Euvrard. Sistnevnte er fransk, mens Elena Adell er født og oppvokst i Rioja-området og dessuten jobbet i vinindustrien hele sitt yrkesliv.

Kanskje kan Adell påberope seg å være romersk etterkommer. Rioja er nemlig blant regionene som romerske keisere delte ut til legionærveteraner for lang og tro tjeneste. Man kan undres. Elena Adell har i alle fall snev av de gamle romerinnenes hårdesign. På den annen side snakker hun kun spansk.

BALANSERER

Den profilerte vinmaker Elena Adell synes ikke det er udelt enkelt å beskrive sin pasjon for vin, rent bortsett fra at hun ikke kan tenke seg noe annet i hele verden. Alle de som synes Campo Viejo leverer likandes vin bør rette en spesiell takk først og fremst til Elena Adell. Hun sørger for at produktene balanserer hensynene til nye tider og smaker, og Rioja-områdets tradisjoner.

Elena Adell er en av Spanias mest respekterte vinmakere og Campo Viejos frontfigur nummer én.


– Jeg opplever to ekstatiske øyeblikk i arbeidet mitt. Ett når jeg er ute på vinmarkene, og ett annet når jeg smaker produktene.

Da forstår vi at arbeidet bereder henne mye godt omtrent hver eneste dag. Hun er et ektefødt barn av Rioja. De lykkeligste stundene tilbringes der.
– Jeg er et privilegert menneske, som kan innånde Rioja-luft.

– Nå er du i Norge. Hvordan går det?
– Helt fint. Jeg liker Norge også, og har vært her flere ganger, smiler Adell.

INTUITIVT

Ingenting er rasjonelt eller matematisk i vinmakerbransjen, mener Elena Adell.

– Folk ville bli overrasket over hvor mye intuisjon som spiller inn, sier hun.Kanskje var det derfor hun gikk over til vinmaking for 25 år siden, etter bare et par år i den spanske nasjonale kontrollkomitéen for vin. Det ble litt for mye kontroll og litt for lite intuisjon, etter Adells smak. Men lærerikt var det sikkert. Det har vært en lærerik prosess å se hvordan den mannsdominerte bransjen gradvis har taklet det feminine innslaget.

– Har de hatt noe valg?
– Nei, egentlig ikke. De har måttet ta meg seriøst for selv ikke å framstå som latterlige, sier Elena Adell mykt. I en del år måtte hun bevise sin dyktighet hver dag. I dag er det enklere. 25 prosent av arbeidsstokken i spansk vinindustri er kvinner.

Slik var det i romertiden også.

Thumbnail Image: