"Årets ost 2012" går hjem i Berlin

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Undredalsosten Kvit Undredal, vellagret, ble nylig kåret til "Årets ost 2012" under Det Norske Måltid. Nå går osten unna under Grüne Woche i Berlin.

I 2012 var over 20.000 besøkende innom Undredalen for åsmake Slow Food  - osten, som blir produsert der, og ønsket er å utvide turistsesongen.

– Naturen her er utrolig flott høst og vår, og nå om vinteren er det helt spesielt her, sier Leif Inge Underdal fra Opplev Undredal, som jobber med turisme i bygden med 70 fastboende i Sogn og Fjordane.

Undredal Stølsysteri eies og drives av tre familier i Undredal som til sammen yster melken av 220 geiter. Osten som vant var laget i februar, og juryen under Det Norske Måltid mener at osten har sjel.

- Kvit Undredal er en kontinental type ost basert påden tradisjonelle kvitosten frå Sogn. Den utvikler fin og rik aroma ved langtidsmodning. Denne er laget av 100 % geitemelk. Vi har hatt mye kontakt med mellom-Europa over mange år. Det er mye som er felles i kvitost-tradisjonen og det er alltid nyttig å utveksle erfaringer med andre. Du kan sei at vår Kvit Undredal er i familie med europas “fjellostar”.

- På Grüne Woche deler vi både hvit og Brun Undredal. Vi ønsker skape interesse for både Sognefjordområdet og Nærøyfjorden Verdensarvområde her i Sogn. Vi kan bli bedre til åvise frem fjord og fjell i vinterdrakt, og det er viktig for berekraftig lokal verdiskaping åforlenge sesongen vår og høst. Jeg gleder meg til dialogen med folk, sier Leif Inge Underdal. 

Teaser:

Undredalsosten Kvit Undredal, vellagret, ble nylig kåret til "Årets ost 2012" under Det Norske Måltid. Nå går osten unna under Grüne Woche i Berlin.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Leif Inge Underdal fra Opplev Undredal. (Foto: Åse Hodne Hørsdal, Måltidets Hus.)