Til å stole på

Publisert Sist oppdatert

Reduserte utgifter til vedlikehold, oppgradering og nykjøp kan gjøre vel så store utslag på restaurantens bunnlinje, som god omsetning. Begge deler er avhengig av god forretningsdrift, god mat og riktig interiør. Hvilken stil du velger for restauranten er opp til den enkelte, men det er viktig å ha klart for deg hvilke gjester du sikter deg inn mot. Interiøret er viktig på mer enn en måte.

Hjelperne

– Mange ganger kommer restauranteiere til oss med bilde av et stilig interiør de har sett, sier Ellen H. Tandberg hos Satelliet Forum AS, dette vil de ha, men de har ikke noe bevisst forhold til kundegruppen sin. Det er stor forskjell på hvilke møbler du bør satse på om du skal innrede en biffrestaurant i forhold til en sushi restaurant, sier hun. Og det gjelder ikke bare utseende, design og stil, men vel så mye robusthet og slitestyrke.

Monica Schjerven, Gunnar Konglund og Ellen Tandberg er rådgivere innen innredning i restaurant- og hotellbransjen.Bedriften, som drives av Monica Schjerven, Ellen Tandberg og Gunnar Konglund, har all verdens erfaring innen hotell og restaurantmøbler. Firmaet startet med restaurant- og hotellmøblering allerede i 1956, og i 2008 inngikk de samarbeid med det nederlandske Satelliete og fikk tilgang til et imponerende varesortiment.

Interiørdesignerens våte drøm

Annethvert år utgis en stor, omfattende katalog med nyheter innen møblering, komplimentert med bilder fra forskjellige miljøer hvor møblene er brukt. I februar kommer 2009 katalogen på markedet.

– Interiørdesignere setter utrolig stor pris på denne katalogen, forteller Tandberg.

– Her kan de få inspirasjon og ideer fra internasjonale miljøer. Interiørarkitekter kan komme med et bilde de har tatt på en restaurant eller kafé, og finne stolen eller bordet i vår katalog, sier hun. Firmaet har eget showroom i Asker, men tar vel så gjerne kunder med til Satelliete i Nederland slik at de kan danne seg et bedre inntrykk av kolleksjonen.

Prismessig befinner møblene seg fra midten og opp, men i denne bransjen får du det du betaler for. Og Tandberg anbefaler å legge noe mer penger i innkjøp for å slippe irritasjonen med møbler som blir slitte, stygge eller går i stykker.

Trender

I oppgangstider ser man gjerne en litt overdådig stil, både farger og mønstre er mer utpreget.

– Nå merker vi enklere design, kanskje mer mot det nordiske. Da snakker vi renhet og en mer dempet fargebruk, sier Monica Schjerven. Det går mye i tre, og hvor det til nå har vært en trend med mørke tresorter ser man nå at noe lysere varianter kommer mer på banen. Et annet interiørtips er blanding av materialer, stoffer og mønstre.

– Det er ikke uvanlig at man har forskjellig stoff i sete og rygg på en stol eller sofa, forklarer hun. Kanskje mønstret i ryggen og ensfarget i setet.

 ,

Ting å huske på når du innreder

Ikke tenk møbler sist

Ting tar tid. Begynn med restaurantmøblene så tidlig som mulig. Ofte må møbler spesialbestilles og det kan lett ta lengre tid enn du tror. I tillegg må møblene fraktes, de færreste leverandører sitter på store lagre. Det er dumt om du må velge andre møbler enn du hadde planlagt, bare fordi bestillingen ble sendt for sent i forhold til annonsert åpningsdag.

Det viktigste først

Begynn med stolene når du skal innrede, det er de som synes mest. Så bestemmer du om du skal bruke tekstiler eller ikke, tresorter osv. Vær nøye med belysningen. Bruk gjerne kvaliteter ved selve rommet som utgangspunkt for innredningen.

Type brukere

Det er forskjell på en spiserestaurant med mange menn – her trenger du robuste møbler – kontra en lounge hvor ingen sitter lenge. Har du en ungdommelig stil på stedet ditt, bør du passe på at møblene er enkle og holde rene og at de ikke kan skrapes opp av nagler og annen buksepynt. Hold deg unna finèr og lite robuste stoffer.

Brukerfrekvens

Tenk over om møblene er i bruk hele tiden, i så fall er tommelfingerregelen at de slites dobbelt så fort som ellers. Slitasjen er som oftest større enn man tror.

Det kan være lurt å kjøpe møbler hvor det ikke gjør noe om det blir litt slitt, for eksempel i oljet tre eller skinn. I tillegg bør du velge møbler som er enkle å vedlikeholde og enkle å rengjøre. Unngå for mange små detaljer.

Ute er like viktig som inne

I og med røykeloven har de fleste et uteområde som også skal møbleres. Vær nøye på at ute står i forhold til inne, er det lurvete utenfor går gjestene ut i fra at det er lurvete inne. Er det fint ute, kommer gjestene gjerne inn.

Tidløs stil

Motene skifter raskt, så ikke velg for fancy stil, er ekspertenes råd. Samtidig er det viktig å være ” i tiden”, det er stor konkurranse om gjestene, så det er viktig å skape en profil på det man driver med.
Det krever planlegging, men trenger ikke nødvendigvis å koste mye. Så, vær spesiell, men ikke for spesiell. De som lykkes over tid har ofte funnet et konsept som de holder fast ved.


Thumbnail Image: