Satser på romantikk

Publisert Sist oppdatert

Thorskogs Slott ligger i nærheten av Lilla Edet ved Göta elv. Her er høy standard perfeksjonert til fingerspissene.

En høy teglsteinsbygning med tårn og spir, omkranset av en vakker engelsk park. Til høyre det såkalte orangeriet - et nybygd festlokale for de store begivenhetene - til venstre andedammen med springvann, hvor ender og hvite gjess fullender bildet.

I store urner ved trappen bugner friske dekorasjoner, inne blir du møtt med fyr på peisen. Det står blomsteroppsatser på alle bord, og rokokkomøbler og kunst pryder salonger og haller.

– Vi legger stor vekt på at det skal være hjemmekoselig å komme hit, at gjestene våre virkelig skal nyte oppholdet, sier hotelldirektør Lasse Nilsson. Slottet satser høyt på de store anledningene som bryllup og jubileer.

Bryllup og weekends
Slottet har ikke à la carte servering, ei heller er det åpent for veifarende som trenger losji. Man har et såpass eksklusivt kjøkken, vinkjeller og standard, at gjestegrunnlaget er sluttede selskaper, kurs og konferanse. I helgene leies gjerne hele slottet ut til bryllupsfeiringer. Dessuten arrangerer såkalte romantiske-weekends og slotts-weekends. Nilsson kommer med et meget forsiktig hjertesukk.

– Jeg skulle gjerne sett at vi oftere kunne innby til disse weekendene, men helgene er ofte booket til bryllup, sier han. Rask oppsummering ender med ca 40 par som feiret sin store dag på Thorskog i 2008. Rundt 50 prosent av omsetningen kommer også herfra.

Slottets høysesong ligger mellom vår og jul, med topp rundt jul. Det tilbys også forskjellige aktiviteter og opplevelser.

Nilsson forteller at privatmarkedet har holdt seg relativt konstant, mens kurs og konferanse har vært labert i vinter. Bookinger til vårsesongen derimot, er omtrent som normalt.

Foto: Thorskog slott

Finslepen stab
– Vi jobber på høyeste nivå når det gjelder hotell og restaurant, sier Nilsson. Dette krever mye av medarbeiderne og Nilsson påpeker på det sterkeste viktigheten av å ha en fast stab. Han er i mot å basere drift på innleid personale.

– De som arbeider her må kunne produktet til fingerspissene. Vi er nøye med å holde høyt nivå og vi legger mye i å ha godt utdannede folk. Du må ha rett innstilling - og kjærlighet - til slottet. Og du må brenne for det du driver med, sier han.

For å klare å løse bemanningssituasjonen arbeider man etter et fast timebanksystem. I visse måneder er det mye å gjøre, i andre trengs færre ansatte. Er du fast ansatt vil månedlige arbeidstimer variere, mens det utbetales lik lønn hver måned. For tiden er det 16 fast ansatte. I tillegg til vanlige funksjoner, har slottet også egen vaktmester, gartner og blomsterdekoratør.

Spennende historie
Et selskap har nettopp inntatt salongen, det serveres champagne og direktøren gir en spennende historisk innføring i slottets mangslungne historie.

Foto: Thorskog slott

Slottet kan føre sine aner tilbake til 1730 og stedet er første gang nevnt i 1249. Historien byr på intriger og maktbegjær, fornuftsekteskap og ruin. Samt en adelstittel og et spøkelse.

Dagens eiere, Lena og Tommy Jonsson kjøpte slottet i 1986. Det var da i privat eie, men ingen arvinger ønsket å overta. En annen tidligere eier hadde solgt slottets kunst og inventar, og sløst bort en gigantisk formue, og de forrige eierne hadde jobbet intenst over år for å bringe slottet tilbake til fordums prakt. Deres ønske var at stedet skulle bli åpent for publikum. Den historiske reise er slutt og direktøren skåler med sine gjester.

– Dette er noe av det hyggeligste med jobben, smiler Lasse Nilsson.

Thumbnail Image: