Miljøprisen gikk til Scandic

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Nordisk råds natur og miljøpris har i år satt fokus på bærekraftig turisme. Onsdag ble det klart at det er Scandic Hotels som får årets pris .

Scandic belønnes for sin innsats for å fremme bærekraftig turisme i Norden og ellers i verden, og en bevisst miljøpolitikk har ført til store gevinster ved hjelp av ganske små og enkle tiltak. 

 

Foregangsvirksomhet

Scandic var nominert sammen med ni andre kandidater, og årets vinner ble kåret i forbindelse med et møte i Helsingfors onsdag 25. mai. Prisen som er på 350.000 kroner blir delt ut sammen med de tre andre nordiske prisene, litteratur, film og musikk, under Nordisk råds årlige toppmøte i begynnelsen av november. 

Scandic Hotels har i nesten tyve år vært en foregangsvirksomhet og trendsetter innenfor bærekraftig turisme. 

 

– Siden 1994 har Scandic vært i front med arbeidet for å redusere sin egen miljøbelastning, og virksomheten har fått mange etterfølgere i arbeidet for en bærekraftig utvikling både i hotellbransjen og i samfunnet rundt. Scandic har vist mot ved å stille krav til sine leverandører, og inviterer også sine hotellgjester til å medvirke til de miljøvennlige målsetningene ved for eksempel å spare på vasketøyet og sortere avfallet, skriver bedømmingskomiteen i sin begrunnelse.

 

Håndklevask

Det var en Scandic-ansatt som først foreslo at hotellgjestene kunne spare på vask av håndklær, og kjeden var også blant de første til å bruke flytende såpe. Dette er små tiltak med stor effekt, særlig i og med at de har innledet en trend på hoteller verden over. 

Siden hotellkjeden vedtok å arbeide mer miljøbevisst i 1993, er mer enn 11.000 medarbeidere lært opp i miljøspørsmål og det er bygget 19.000 rom i bærekraftige materialer. 114 av kjedens 147 hoteller i Norden er Svanemerket, som er et av verdens strengeste miljømerker. Vannforbruket i hotellene er redusert med 17 prosent, energiforbruket med 22 prosent, og CO2-utslippene med 38 prosent siden 1994. 

Scandic kjører økologisk fairtrade-kaffe og vannet kommer ikke fra plastflasker. Bare dette sparer 160 tonn CO2 i året, ifølge Scandics eget miljøregnskap. 

 

Nordiske verdier

 

Nordisk råds natur- og miljøpris er basert på de nordiske verdiene om bærekraft og respekt for naturen.

Den går til en organisasjon, en virksomhet eller en person som på en forbilledlig måte har greid å integrere respekten for natur og miljø i sine aktiviteter eller i sitt arbeid eller som på annen måte har gjort en ekstraordinær innsats for naturen og miljøet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Scandic får nordisk pris for sitt miljøengasjement. (Foto: Kristin Follerås)