Lærer norsk mens de er lærlinger

Ny ordning skal skaffe flere kokker til hotell- og restaurant.

Publisert Sist oppdatert

Nå skal innvandrere kunne ta fagbrev som kokk samtidig som de lærer norsk. Den nye ordningen starter i løpet av høsten, og målet er å rekruttere flere til bransjen. I dag mangler Norge 1000 kokker, og fra 2007 er søkertallene til kokk- og servitørfag er dramatisk redusert, skriver nho.no i en pressemelding.

– Det er mye arbeidskraft som ligger urørt i Norge, og reiselivet har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft. I tillegg til å rekruttere blant ungdom, er det naturlig å søke blant voksne som ønsker en ny karrierevei, sier fagsjef for kompetanse og rekruttering Eddy Kjær i NHO Reiseliv.

– Mange innvandrere har en enorm kompetanse fra sine hjemland som de av ulike grunner ikke får brukt i Norge. Vi ønsker å gi disse menneskene en mulighet til å delta aktivt i norsk arbeidsliv og i en næring som er i rivende utvikling, sier Kjær.

Flere innvandrere fra utenfor EØS-området har videregående skole fra opprinnelseslandet, men skolegangen blir ikke godkjent i Norge. Men siden de har oppgitt at allerede har videregående, får de heller ikke ta norsk videregående, skriver Klassekampen. 

Oslo Voksenopplæring har fått i oppgave å utvikle det nye utdanningsprogrammet. Det finnes allerede et liknende program som gir fagbrev i helse- og oppvekstfag.