KA lanserer vin fra Kremstal

Sammen med Weingut Stadt Krems har kokkene fra Kulinarisk Akademi laget en grüner veltliner. 

Publisert Sist oppdatert

– En optimal hvitvin for sommerhalvårets råvarer og matretter fra et av Østerrikes eldste vinerier. Sliuk innledes pressemeldingen fra KA.

Vinen er resultatet av samarbeidet mellom kokkene på Kulinarisk Akademi og vinhuset Weingut Stadt Krems, et av Østerrikes eldste vinerier, med over 550 års historie.

Kulinarisk Akademi ønsket å lage en hvitvin med kraft og konsentrasjon til å matche mange forskjellige typer mat, men med friskhet og drikkevennlighet nok til også å kunne drikkes alene. Valget falt på druen grüner veltliner fra Østerrike og fra Weingut Stadt Krems. Vinen ble til gjennom en rekke smakinger av vin fra forskjellige vinmarker, og blandingen som endte opp i flasken er en kombinasjon av druer fra det eldgamle benediktinerklosteret Stift Göttweig og Stadt Krems' vinmarker, altså fra begge sider av elven Donau.

 

I 2003 overtok Fritz Miesbauer ansvaret for det kommunale selskapet Stadt Krems' vinmarker, produksjon, markedsføring og salg. Både vinmarker og produksjonsfasiliteter var da i meget dårlig forfatning, og markedet var heller ikke all verden. Miesbauer satte som betingelse at det skulle investeres i vinmarker og produksjonsutstyr, og at det skulle produseres kvalitetsvin.

Med vide fullmakter og forsikringer satte Miesbauer i gang med å snu virksomheten til det bedre. Og nå gikk det unna i svingene. Først solgte han dårlige vinmarker og investerte i nye av høyere kvalitet. Deretter kastet han ut alt gammelt produksjonsutstyr og kjøpte nye tanker, eikeliggere og kjøleanlegg og avlingene ble kraftig redusert og eksportmarkedet utvidet. Selskapet ble også omformet til et kommunalt eid aksjeselskap med profesjonelt styre. Politikere med kortsiktig økonomisk og forvaltningsmessig horisont skulle ikke få ødelegge fremtiden for vinhuset. I dag har Stadt Krems stor anerkjennelse som en aktør i toppen av Østerrikes kvalitetsvinsjikte, og lager bedre viner enn noen gang.

Weingut Stadt Krems disponerer rundt 30 hektar vinmark, som i sin helhet er lokalisert på innsiden av bygrensen, og der alle vinmarkene ligger i de beste terrasseanlagte skråningene. Historisk sett stammer vinmarkene fra to donasjoner, først fra Hertug Leopold IV av Babenberg, som i 1210 grunnla et hospital med tilhørende vinmarker, og senere da Grev Ulrich von Dachsberg av Krems overdro byen nye vinmarker i 1452. Benediktinerklostere Stift Göttweig ble etablert i 1083 og besitter fantastiske vinmarker på den andre siden av Donau. Deres vinproduksjon ledes også av Fritz Miesbauer, i samarbeid med klosteret og andre partner.

Druene til vinen er dyrket i terrasserte vinmarker i Kremstal, med karakteristisk jordsmonn av løss. Beliggenheten i landskapet langs Donau gir store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturer, og bidrar til friskhet og kompleksitet i vinen.