Grand young lady

Publisert Sist oppdatert

ROS: Hotellsjef Siri Løining ved Grand Hotel fikk nylig prisen som ”Årets unge hotelier”. – Det var utrolig morsomt å få den, og for å være helt ærlig så trodde jeg ikke at jeg skulle vinne. Jeg var egentlig veldig fornøyd med å være blant de nominerte. Det var veldig mange sterke kandidater, sier Løining, som roser arbeidskollegene sine og mener de skal ha sin del av æren for prisen.

- Ledelsen på Grand ble veldig overrasket, og journalister ringte og lurte på om jeg visste hva jeg hadde kastet meg utpå. Vi kom til å få et ublidt møte med hærverk og rølp, sa de til meg.
Siri Løining smiler.
Det har gått to år siden den ferske prisvinneren gamblet og vant. Hotellsjefen ga sjefene sine hakeslipp og svettetokter da hun inviterte hele den norske musikkbransjen til Spellemannspris-nachspiel på selveste Grand Hotel. Disse nachspielene er beryktet som skandalens aften. 1000 personer stod på gjestelisten, blant dem velkjente festløver, da Grand åpnet hele hotellet og gjorde klar til musikkfest midt på Oslos paradegate - Karl Johan.

- Det var Per Sollerman fra Fieldwork som hadde fått oppdraget å arrangere nachspielet til Spellemannsprisen, og det var han som presenterte ideen for meg. Jeg tente umiddelbart, og fikk overbevist ledelsen om at dette var det riktige å gjøre.
De angrer ikke.
- Vi hadde det kjempegøy. TV2 hadde direktesendinger fra festen, hotellet fikk mye publisitet og både festdeltagerne og de ansatte storkoste seg.

- Vi hadde heller ikke noen problemer med hærverk eller skandaler av noe slag, sier Siri og forklarer hvorfor hun tror det gikk så bra.

- Det er noe med Grand som gjør at folk går inn med rak rygg. Det er på mange måter Oslos storstue, og jeg tror ikke det er så mange som får lyst til å gjøre hærverk når de kommer inn her.

Kunstutstillinger og konserter

Siden den første musikalske etterpåfesten har Løining og Grand-staben invitert på ett nytt spellemannsnachspiel og et Nordic Music Awards-nachspiel. Arrangementene, som trolig kan høres ut som et hvert hotell sin store skrekk, har til og med bidratt til at hun nå kan smykke seg med tittelen ”Årets unge hotelier”. I juryens begrunnelse heter det nemlig at Løining har vist spesielt gode lederegenskaper ved å bidra til en foryngelseskur av konsepter som har gitt økonomiske resultater og gode personalrelasjoner.

- Det håper jeg og tror jeg disse spesielle arrangementene har bidratt til. Festene ble dessuten en greie som de ansatte syntes det var gøy å jobbe under. Jeg er overbevist om at slike arrangementer er med på å gi arbeidsmoralen et løft og at det er sunt for å få en sammensveiset arbeidsgjeng. Det føler jeg virkelig vi har her på Grand. Vi er en kjempegjeng som tar i et tak for hverandre, og alle som jobber her kan arbeidsoppgavene sine ut og inn.

Men Løining har også stått bak flere andre spennende prosjekter som har fått unge kulturinteresserte tilbake til ærverdige Grand. Nylig inviterte de i sammen med Dominic Groham til kunstutstilling med Conrad Leach. Engelskmannen er en av Storbritannias aller største kunstnere, og Leach, som er kjent for sine portretter av Michael Caine, Audrey Hepburn og Steve McQueen, viste frem bilder av store norske ikoner under utstillingen Northern Lights.

- Han har laget store portretter av Wenche Foss og Henrik Ibsen, men han har også malt Hank von Helvete og resten av Turboneger. Noe sånt ville vært nærmest utenkelig å få til på Grand Café for bare fem år siden.

De siste årene er det også blitt vanligere med musikalske innslag på Grand.

- I vår kjørte vi en konsertserie der publikum fikk akustiske konserter med fremadstormende norske artister som Thom Hell, Karen Jo Fields, Christer Knudsen og Odd, samt en treretters middag til bare 295 kroner. Serien ble en suksess og vi satser på å gjenta opplegget neste vår. I tillegg har vi kjente DJ’er her på fredager, noe som også har blitt godt mottatt. Da tilbyr vi også middagsdeal med DJ på kjøpet, sier Løining.

Folkelig

Målet har vært å gjøre Grand mer folkelig igjen.

- Vi ville på mange måter tilbake til utgangspunktet. I begynnelsen var jo dette et samlingspunkt for hele Christiania. På Grand Cafè var tonen uformell, det ble til og med drukket absint og diskusjonene gikk høylytt rundt bordene. Men den løsslupne tonen endret seg etter hvert, og frem til nå har man gjerne følt at et besøk på Grand er forbeholdt de store anledninger. Slik skal det ikke være, synes vi. Her kan du bare stikke innom for en kopp kaffe som på hvilket som helst annet sted, sier Siri, som føler de begynner å lykkes med målsetningen.

To andre viktige ting prisvinneren scoret høyt på hos juryen var service og gjestetilfredshet. De mener Løining har vært en pådriver for å gi Grand-gjestene et godt opphold.

- For meg er god service grunnregel nummer en. Vi er her for å serve gjesten på best mulig måte. Det er det vi jobber med hver eneste dag, det å skape det magiske øyeblikket mellom gjesten og de ansatte. Spesielt i disse dager, når det er så mye fokus på nedskjæringer og det å drive rasjonelt og økonomisk, synes jeg det er ekstra viktig å ha fokus på servicen. Vi må ikke glemme at det er kundene våre vi lever av. Og det er så lite som skal til for å gi folk en god opplevelse. Vi selger tross alt inn en visjon før de kommer til oss, og da er det svært viktig at vi klarer å følge opp. Jeg tror en av årsak til at vi har så mange stamgjester og er en av Oslos ledende hoteller, er på grunn av at vi har lykkes godt med nettopp det, nemlig å innfri visjonen.

Helten Tom Cruise

Hun gjorde også alt hun kunne for å yte best mulig service da Tom Cruise gjestet hotellet i forbindelse med fjorårets fredspriskonsert i Oslo Spektrum. Cruise, som var konferansier på konserten sammen med Oprah Winfrey, overnattet selvfølgelig på Grand Hotel. Da heisdørene var i ferd med å klappe igjen for Cruise og et større følge, gikk Siri imellom slik at alle skulle komme seg inn i heisen. Hun fikk uventet hjelp. Som den filmhelten han er, steg Tom Cruise imellom og tok støyten sammen med Siri.

- Jeg ba ham gå inn i heisen, men han var galant og sa at han skulle holde dørene sammen med meg. Han er en av de høfligste og hyggelige superstjernene vi har hatt som gjester, røper Siri, som nå kan glede seg til å besøke hjemlandet til Mr. Cruise. Premien hun fikk da hun fikk tildelt prisen som ”Årets unge hotelier” var nemlig en reise og et to ukers opphold i New York. Der får hun muligheten til å bli enda bedre i faget sitt.

- Jeg får ta del i et to ukers program for etterutdannelse ved Cornell University School of Hotel Administration. Det gleder jeg meg til. Amerikanerne er dyktige på service, og har en enorm evne til å snu seg raskt rundt og tenke nytt når det er behov for det. Jeg er sikker på at jeg får et stort utbytte av turen, sier Siri.


SIRI LØINING

Siri Løining (30) gikk Hotellfagskolen i Sveits og da hun var ferdigutdannet og kom hun tilbake til Norge for å starte arbeidskarrieren. I 1998 begynte hun først i resepsjonen i Grand Hotel. Etter å ha jobbet der ett år fikk hun sjansen til å bli med på åpningen av Rica Travel Hotell på Gardermoen. Der ble hun værende i stillingen som hotellsjef i to år, før hun gikk tilbake til Grand Hotel som salgssjef. I ett år fungerte hun også som salgs- og markedsdirektør. For ett år siden begynte hun som hotellsjef ved samme hotell, en stilling Løining selv beskriver som ”drømmejobben”.

ÅRETS UNGE HOTELIER

Prisen deles ut av Cornell Hotel Society i Norge (CHS), reiselivsorganisasjonen HSMAI og bransjebladet Hotell, Restaurant & Reiseliv, sammen med sentrale aktører i hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen. Formålet med utdelingen er å fremme resultatorientert og nytenkende lederskap blant unge ledere, samt å fokusere på viktigheten av lederrollen i hotell-, restaurant- og reiselivsbedrifter. Siri Løining fikk prisen under HSMAI Reiselivsdagen på Radisson SAS Scandinavia Hotel i Oslo. Hun vant kåringen i skarp konkurranse med mange dyktige kandidater i reiselivsbransjen.

Thumbnail Image: