Bringer norsk matkultur ut i den store verden

Publisert Sist oppdatert

Harald Osa mener Bocuse d’Or bidrar til å bringe norsk matkultur ut i den store verden. (Foto: Odd H. Vanebo)

Dette sier Harald Osa, sjef for Stiftelsen Norsk Matkultur. Han skal være konferansier under den store kokkekonkurransen på Norges Varemesse i Lillestrøm 5. februar. Han er en av våre aller fremste chefs blant annet som mangeårig leder av det norske kokkelandslaget.

Respekt for norske råvarer
– Norske toppkokker i dag har mye større respekt og sans for gode norske råvarer, enn de hadde bare for få år siden. Det er en meget gledelig utvikling, mener Osa, som i dag brenner for norsk matkultur på heltid.

Noen av de beste norske råvarene har vært på Bocuse d’Or-menyene nærmest obligatorisk siden 1990-tallet. En større anerkjennelse av norsk matkultur er det knapt mulig å få, fremholder han.

Stolt av det norske kjøkken
Likevel glimrer norske klassiske retter med sitt fravær på de beste norske restaurantene? Harald Osa innrømmer at det fremdeles er en noenlunde riktig virkelighetsbeskrivelse:

– Det er ikke mange år siden for eksempel fårikål ikke var en god nok rett i finere matlaging. Men dette endrer seg nå. Det franske kjøkken og Middelhavskjøkkenet er vel og bra, men sannelig har vi et eget norsk kjøkken det er all grunn til å være stolt av, poengterer Harald Osa.

Seks kandidater
Det er stiftelsen Bocuse d’Or Norge, som består av de tidligere norske Bocuse d’Or-deltakerne, som har tatt ut de seks kandidatene som skal konkurrere om å bli ”Årets Kokk” på Lillestrøm 5. februar 2009:

Alexander Berg, f. 1982, fra Vestfossen i Øvre Eiker. Han er souschef på NB Sørensen i Stavanger.
Even Ramsvik
, f. 1983, fra Sjøholt i Ørskog kommune. Even er kokk og medeier på Restaurant Oscarsgate i Oslo.
Gunnar Hvarnes, f. 1977, fra Larvik. Matfaglig konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
Heidi Bjerkan, f. 1970, kommer fra Trondheim. Kjøkkensjef ved Det Kongelige Hoff.
Kari Innerå, f. 1982, kommer fra Andørja i Troms. Kjøkkensjef på Cru i Oslo, som åpner i slutten av november.
Sebastian Myhre, f. 1983, fra Oslo, er assisterende kjøkkensjef på Spisestedet Feinschmecker i Oslo.

Neste runde
Like før Smak09, i slutten av januar, skal Geir Skeie forsvare Norges farger i Bocuse d’Or 2009. Vinner av ”Årets Kokk”-konkurranse 2009 kvalifiserer seg for neste runde, som ender opp i det uoffisielle VM i kokkekunst i 2011 – altså neste runde.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS