– Blir skuffet om jeg ikke vinner

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Ørjan Johannessen har ett mål. Å vinne Bocuse d`Or, eller VM for kokker. Han har brukt drøye to år på å forberede seg – og det har gått med nesten tre millioner kroner. – Jeg blir skuffet om jeg ikke vinner, sier den sindige kokken fra Austevoll utenfor Bergen. I morgen onsdag, skal Ørjan og hans commis Julie Marie Eske Jensen i ilden. 

Vi vet av rapportene fra Lyon at forberedelsene har gått som de skal. Siden råvarene ble kjent har man brukt tiden flittig på å få maten best mulig.

– Råvarene ble piggvar og hummer til fiskeretten og irsk okse til hovedretten. Det skal bli veldig bra. Jeg hadde kanskje ønsket meg svin, som hadde gitt flere muligheter, men oksekjøtt blir veldig bra, sier Ørjan med et lurt smil. Han har nok noen ess i ermet – ett av de er et spesialdesignet anretningsfat.

– Hovedretten skal presenteres på et stort fat. Jeg har fått Eker design i Fredrikstad til å designe et fat til oss. Dette er et fat som ingen har sett maken til. Og det er Peder Olsen i Bergen som lager fatet, forteller Ørjan og viser fram bilder. Bilder som vi ikke får lov ti å bringe videre. Dette skal være en av hemmelighetene som skal gi en overraskelsesfaktor for Ørjan i Lyon. Men det vi kan si er at vi aldri har sett maken og at det gjør anretningen for dommerne litt enklere enn den kunne blitt på et tradisjonelt stort fat.

 

Trening

Det å hevde seg i kokkekonkurranser krever nå nesten like mye trening som å vinne Tour de Ski. I flere år har Ørjan nå forberedt seg på en dags konkurranse i franske Lyon nå i januar. Hva han serverer i Lyon er ganske klart, men han regner med å justere menyen helt fram til start.

– Og er det noe som skjærer seg i konkurransen må det være mulig å justere da også, sier Ørjan. Han har erfaring med å tilpasse seg under veis fra da han selv var commis for Geir Skeie. Han er alltid en plan B på lur, men noen plan C eksisterer ikke. Det handler om å stole på seg sjøl.

– Det var en hendelse under europafinalen i Stavanger som vi kom godt utav det med ja, sier Ørjan, som faktisk synes tidsklemma under veis i konkurransen er den størset utfordringen. Det å unngå å bli stresset.

– Det er Ørjans største styrke, ved siden av improvisasjon, sier commis Julie. Hun har konkurrert og trent med Ørjan en tid nå og har latt seg imponere over hans stressmestring. Julies sterke side er ikke Ørjan i tvil om.

– Hun er mer fingernem enn meg og det er en stor fordel, sier han med et lurt smil. Ingen av de to snakker om svake sider – de skal ikke fram.

Siden tidlig i høst har de to hatt tilhold i Sandefjord der de har trent og trent på et kjøkken som ser tilsvarende ut som det de skal bruke i Lyon. Her har de trent med Odd Ivar Solvold samt at Bocuse d`OR vinner Geir Skeie har lagt turen innom på vei til sin restaurant i hvalfangerbyen i Vestefold som etter hvert snart må få betegnelsen mesterkokkbyen.

– Vi vet hvordan kjøkkenet ser ut. Vi vet hvilke råvarer vi får fra arrangøren slik at vi kan ta med oss resten. Så lite som mulig skal være laget før konkurransen starter, men vi har et klart mål om å få fram de geografiske smakene fra Norge i våre retter, sier Ørjan.

Når deltakerne kommer til Lyon kan de ha med seg alle råvarene hjemmefra, eller kjøpe de lokalt der nede. Når det gjelder hva de kan gjøre ferdig før startsignalet går så er det kraft, laker, juicer samt skrelle og renske grønnsaker.

Resten av intervjuet kan leses i neste utgave av Hotellmagasinet som kommer i postkassene på tirsdag.

Vil du følge mesterskapet direkte på din PC – sjekk her :

http://www.bocusedor.com/web-tv-1

 

  

Teaser:

Ørjan Johannessen har ett mål. Å vinne Bocuse d`Or, eller VM for kokker. Han har brukt drøye to år på å forberede seg – og det har gått med nesten tre millioner kroner. – Jeg blir skuffet om jeg ikke vinner, sier den sindige kokken fra Austevoll utenfor Bergen. I morgen onsdag, skal Ørjan og hans commis Julie Marie Eske Jensen i ilden. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Ørjan Johannessen og Julie Marie Eske Jensen.
Powered by Labrador CMS