Heis lager strøm på Lerkendal-hotell

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Lerkendal Hotell- og Kongressenter blir Norges tredje høyeste hus. Heiser som genererer strøm på vei ned er et av tiltakene for å holde energiforbruket nede.  

Såkalt regenerative heiser har blitt et "must" i moderne bygg, spesielt når forbruket ikke skal overstige 50 kilowatt per kvadratmeter i året. Byggeprosjektet på Lerkendal ble påbegynt i juni 2012, og ventes ferdigstilt i slutten av juni 2014. Det nye landemerket får 21 etasjer og rundt 400 hotellrom. Totalt blir det bygget 35.000 kvardatmeter arealer, hvorav ca 10.000 er avsatt til kontorer og kongressenter.

– Vi er meget stolte av å være en del av prosjektet. Det gleder meg å jobbe med så proffe utbyggere og byggherrer som dette, forteller Knut Hovind, administrerende direktør i KONE AS, som leverer heisene, i en pressemelding. 

 

Først ut

KONE AS var av de første som tok i bruk regenerative drivsystemer i heis, og har fått prestisjeoppdraget med å levere heisene til prosjektet. Selskapet har lang erfaring med å utvikle innovative løsninger for miljøeffektive heiser og rulletrapper.

– Et regenerativt drivsystem endrer heisens energiforbruk drastisk, og er derfor ikke til å komme utenom hvis du vil ha et miljøvennlig bygg. I visse tilfeller, som når det er mye trafikk med fulle heiser fra de øverste etasjene til førsteetasjen, kan denne løsningen redusere energiforbruket med inntil 50-60 prosent, sier Knut Hovind.

Livssyklusanalyser av heisene og rulletrappene til KONE viser at den største miljøpåvirkningen til en heis skriver seg fra strømmen som brukes i driften av utstyret. Regenerative drivsystemer omdanner den overflødige energien heisen bruker på vei ned til elektrisitet. Energien føres dermed tilbake til strømnettet og kan forbrukes andre steder i bygget.

 

Unikt energikonsept

Nordens største hotellkjede, Scandic Hotels, skal drifte hotellet og kongressenteret. Prosjektsjef i den Trondheimsbaserte totalentreprenøren HENT AS, Odd Ivar Ekle avslører at det ikke blir som andre hoteller.

– Det legges opp til et helt unikt energikonsept. Ifølge byggherre Artur Buchardt skal det settes verdensrekord i energisparing i hotellet. Energiforbruket skal tilsvare maks 50 kilowatt per kvadratmeter per år. I den skalaen det opereres med til vanlig tilsvarer energiklasse A, som er best, et forbruk på 150 kilowatt. Dette er altså et svært ambisiøst mål. Den miljøvennlige satsingen innebærer en ekstrainvestering, men vil spares inn i det lange løp, sier Prosjektsjefen

Teaser:

Lerkendal Hotell- og Kongressenter blir Norges tredje høyeste hus. Heiser som genererer strøm på vei ned er et av tiltakene for å holde energiforbruket nede.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS