FORNØYD: Merete Imbsen og Svein Arne Eggen ved Scandic Bakklandet er fornøyd med løsningen.
FORNØYD: Merete Imbsen og Svein Arne Eggen ved Scandic Bakklandet er fornøyd med løsningen.

Bakteriekamp vekker oppsikt

Scandic Bakklandet går foran med banebrytende vannrenseteknologi.

Publisert

Bakterievekst, energiforbruk og driftstimer er noen av utfordringene til lavenergibygg når de skal rense forbruksvannet sitt. Dette løste Scandic Bakklandet da de investerte i det innovative vannbehandlingssystemet Apurgo. Nå vekker de oppmerksomheten til hoteller over hele landet.

– Legionellautbrudd er noe av det verste som kan skje på et hotell, og risikoen er større for lavenergibygg. Ifølge fagmiljøet er ikke dagens krav til måling og sikring egnet for hoteller og andre store bygg, sier teknisk sjef på Scandic Bakklandet, Svein Arne Eggen.

Sjokkoppvarmes

Legionellaveilederen sier nemlig at forbruksvannet i bygg skal sjokkoppvarmes og at dusjhodene bades i klor fire ganger årlig. Det stjeler mye tid fra driftsansvarlig. I tillegg blir det vanskelig for lavenergibygg å møte temperaturkravene, ettersom de bruker restvarme til oppvarming av vannet.

Etter en risikovurdering installerte derfor Trondheimshotellet, som er klassifisert som et miljøbygg klasse A, vannbehandlingssystemet Apurgo i mai 2016.

Flere fordeler

Apurgo-systemet er utviklet på NTNU og produsert i Trondheim. Det renser forbruksvann ved hjelp av svært små doser sølv og kobber, istedenfor kostbar oppvarming eller klor og andre kjemikalier. Fordelene med prosessen er mange, blant annet:

- Renere vann, ved å kontinuerlig drepe legionellabakterier – og stoppe dem fra å vokse frem igjen.

- Energisparing, fordi du slipper å varme opp vannet som en del av renseprosessen.

- Effektiv drift, ved at driftsansvarlig slipper å bruke timevis på varmebehandling og klorering av dusjer.

- Økonomisk gevinst, ettersom driftskostnadene for Apurgo er lavere enn innsparingene du får av lavt energiforbruk og effektiv drift.

ANSVAR: Svein Arne Eggen har det tekniske ansvaret på hotellet.
ANSVAR: Svein Arne Eggen har det tekniske ansvaret på hotellet.

– Det er flott at Scandic Bakklandet går foran som et eksempel for andre hoteller. Med økt fokus på miljø og energiforbruk, kommer vannrensing til å bli enda viktigere i fremtiden, sier daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard.

Reduserte fjernvarmeforbruket med to tredjedeler

Etter ett år med Apurgo, ser Scandic Bakklandet bidraget fra vannbehandlingssystemet på alt fra vannprøver til strømregningene.

– Vannet er blitt fullstendig bakteriefritt og belegget i rørene er borte. Samtidig har vi redusert fjernvarmeforbruket med to tredjedeler fordi vi kan skru ned temperaturen til 55 grader uten at det vokser bakterier. Og ikke minst får jeg mye mer tid til andre arbeidsoppgaver, nå som jeg slipper å løpe rundt og rense dusjhoder, smiler Eggen.

Vekker oppmerksomhet i kjeden

Det har flere andre hoteller i Scandic-kjeden lagt merke til, ifølge hotelldirektør Merete Imbsen:

– Både miljøet og sikkerhet for gjester og ansatte er viktig for oss i Scandic-kjeden. Vannbehandlingssystemet til Apurgo gir oss begge deler, og er et nytt ledd i prosessen med å være et bærekraftig hotell. Vi er første hotell i Norge med dette systemet, og andre har lagt merke til resultatene, sier hun.