Atle Minothi jobber fulltid som akevittambassadør for Anora. Han sier julesesongen er den viktigste årstiden for akevitt.
Atle Minothi jobber fulltid som akevittambassadør for Anora. Han sier julesesongen er den viktigste årstiden for akevitt.

Slik nyter du juleakevitten på riktig måte

Disse fem tipsene må du få med deg. 

Publisert Sist oppdatert

Akevittambassadør Atle Minothi ble frelst for ti år siden og bestemte seg for at det ble akevitt eller ingenting. Siden har han jobbet på fulltid som akevittamabassadør for Anora.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor vi er så flinke til å løfte frem norske råvarer på tallerkenen, men velger fransk eller italiensk uten å tenke oss om når det skal skjenkes i glasset. Det gir definitivt motivasjon til å få ut enda mer kunnskap om akevitt, og dens betydning i norsk kulturhistorie før og nå, sier Atle Minothi i en pressemelding fra Anora. 

Julesesongen er fortsatt den viktigste årstiden for akevitt, og Atle forteller om høy etterspørsel i månedene før jul. Han liker å formidle om akevitt med en blanding av humor og fag, og å inspirere publikum til å se på akevittens mange egenskaper med friske øyne.

– Det er mange som ikke vet at akevitt er en beskyttet kategori på lik linje med Champagne eller Cognac, og heller ikke at norsk akevitt må lages på norske poteter og fatlagres på eikefat, sier Minothi.

Her er Atles fem tips til hvordan akevitten nytes aller best:

1. Finn frem riktig type glass!

For å få frem smaken skikkelig bør akevitten serveres i tulipanformede glass. Jo rikere og lengre fatlagring, desto større klokke på glasset, men hovedsaken er at det må være et tulipanglass.

2. Hva slags mat passer til akevitt?

Til norsk tradisjonsmat er de klassiske fatlagrede akevittene en innertier. Fatlagret akevitt passer også til mange andre retter med mye smak. En god viltgryte eller et soppsmørbrød er utmerkede kandidater til mat som går opp i en høyere enhet med akevitt til. Til fisk og skalldyr kan man med fordel bruke en blank akevitt. Denne kan kjøles ned som en hvitvin. Prøv en blank akevitt til et rekesmørbød eller østers, så skjønner du greia ganske fort. Til sjokolade er de akevittene som har vært lagret ordentlig lenge på fat en sikker vinner. Har akevitten i tillegg oppholdt seg på et madeira- eller portvinsfat passer de utmerket til ost eller desserter.

3. Og hva slags drikke passer til akevitt? Øl er selvsagt, men prøv også å bruke akevitt i cocktails. En blank akevitt og tonic danser fletta av en GT uansett ukedag!

4. Hvilken temperatur skal akevitten ha?

Nedkjøling gjør at akevitten smaker mindre, men det kan også gjøre at den oppfattes friskere. Prøv deg gjerne frem, men ikke sett den i fryseren for da forsvinner all smak. Over 20 grader er heller ikke ønskelig, så om det er varmt i stua på julaften kan du godt ha den i kjøleskapet en time før. Den varmes uansett raskt opp i glasset. Fatlagrede akevitter bør serveres mellom 16-20 grader, mens blanke kan kjøles ned til 12-14 grader.

5. Har akevitt holdbarhetsdato?

Akevitt har lang holdbarhet, selv i åpnet tilstand - og spesielt om den er fatlagret. Sommerakevitter uten fatlagring kan miste noe friskhet om du sparer den til neste sommer, men de blir aldri dårlig, så har du noe gammelt gull på hytta er det bare å ta for seg.

Powered by Labrador CMS