Gled dere! Magnus Thorseth ble kåret til Norges beste bartender av World Class i 2021. Nå gir han Hotellmagasinets lesere fire tips for servering av akevitt.

Drinkene med wow-faktor

Sjekk ut disse fire tipsene for servering av akevitt. 

Publisert Sist oppdatert

Juleakevitten er en selvsagt del av den norske førjulstida og julefeiringen, men ikke alle er klar over at det nasjonalbrennevinet også er en utmerket ingrediens i velkomstdrinken eller cocktailer.

– I julen tar vi frem det aller beste og fineste vi har, og lener oss på tradisjoner. Akevitten er intet unntak. Den har dype røtter i vår kultur og har bundet mennesker sammen i flere hundre år. Akevitt er et helt fantastisk produkt som fortjener å løftes frem, også utenom julemåltidet. Som ingrediens i cocktailer er den uovertruffen. Gjestene får virkelig en wow-opplevelse når de får servert akevittdrinker, sier Atle Minothi, som er akevittambassadør i Anora.

Magnus Thorseth ble i 2021 kåret til bartender av Word Class.

Varmende krydder, sødme og sitrus

Magnus Thorseth ble kåret til Norges beste bartender av World Class i 2021, og eier og driver av Seid på Posthallen, en nordisk inspirert cocktailbar med fokus på nordiske smaker, tradisjoner og nordisk brennevin. Han deler sine juledrinker, der norsk akevitt er en selvsagt ingrediens, akkompagnert av varmende krydder, sødme og sitrus.

– Akevitt er et veldig anvendelig brennevin i cocktails fordi den både kan være krydderpreget og ha det elegante fatpreget fra modningen på eikefat, derfor passer den i et stort spenn av cocktails. Nesten som et slags universalbrennevin, sier Thorseth.

Ta en titt på din gamle akevitt

Med stor bredde i smak og sortiment, er akevitt suveren til de fleste drinker – både som basis i moderne signaturdrinker, og i klassiske cocktailer. Bruk gjerne julevarianten av akevittypene til oppskriftene under dersom du har det, eller benytt anledningen til å bruke opp akevittrester du har stående i skapet. 

Forfør deg selv og gjestene dine med Magnus Thorseths fire akevittdrinker:

Opland M'jul:

Opland M'jul.

La julestemningen senke seg med varme noter og krydder. Med sødme fra mandariner og en touch av det syrlige fra lime, blir klassikeren Moscow Mule juleklar.

Ingredienser

40 ml Gammel Opland akevitt, eller det du har

10 ml limesaft

2 dæsjer Angostura bitter

100 ml ingefærøl, for eksempel Thomas Henry Ginger Beer

10 ml mandarinsirup (se egen oppskrift)

Mandarinsirup (gir ca. 1,5 dl)

1 dl mandarinsaft (ca. 3 mandariner)

1 dl sukker 

Varm opp mandarinsaft og sukker i en kjele. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl helt. 

Slik gjør du: Bland sammen akevitt, limesaft, mandarinsirup og bitter i et mule-krus. Ha deretter i is og topp med ginger beer. Rør lett sammen og server. Pynt gjerne med en tørket limeskive eller en mandarinbåt.

 

Akevittgløgg:

Ønsk gjestene velkommen med en varmende gløgg fylt av julens krydder og smaker.

Ingredienser

Akevittgløgg

7 dl rødvin, for eksempel spansk vin av druen Tempranillo

5 dl fatlagret akevitt med preg av Stjerneanis, for eksempel Lysholm Linie

4 dl eplejuice

1,5 dl appelsinlikør, for eksempel Grand Marnier eller Cointreau

0,5 dl vaniljelikør, for eksempel Galliano

5 dl vann

1,5 dl demerarasukker (eller brunt sukker)

ca. 15 stjerneanis (13 g)

ca. 30 nellikspiker (2,5 g) 

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp under omrøring til sukkeret er oppløst. La den stå og trekke på platen på lav varme ca. 15 minutter. Serveres varm. Pynt gjerne med stjerneanis.

O’ Cardamom:

Smaken av kardemomme bringer frem gode minner hos de fleste, og i kombinasjon med honning får den en ekstra karakter. Prøv denne cocktailen når du vil smake noe helt unikt.

Ingredienser

50 ml vellagret akevitt, for eksempel Gilde Non Plus Ultra

2 dæsjer Angostura bitter

Litt appelsinskall

1 ss kardemommehonning (se egen oppskrift)

Kardemommehonning

1 dl honning

0,5 dl vann

6 hele kardemommekjerner (2 gram, 0,5 ts malt kardemomme)

Varm opp honning og vann i en kjele. Rør til honningen har løst seg opp. Tilsett hel kardemomme. La dette trekke i 5 minutter før du siler av kardemommen. Bruker du malt kardemomme, sil sirupen gjennom et kaffefilter.

Slik gjør du: Bland akevitt, kardemommehonning og bitter i et røreglass med is. Rør i 20 sekunder. Sil over i et glass med ny is. Press oljen fra et appelsinskall over drinken og server. Pynt gjerne med en bit appelsinskall.

Eggelikør anno 2023:

Eggelikør anno 2023

Dette er en eggnog-inspirert av oppskriften til Jeffrey Morgenthaler, eier av baren Pacific standards i Oregon, USA, og forfatteren bak The Bar Book.

Ingredienser (Ca. 4 glass)

90 ml karvepreget akevitt, for eksempel Løiten Linie

60 ml Amontillado sherry

180 ml helmelk

120 ml kremfløte

2 hele egg

75 gram sukker

Kaneldryss

Slik gjør du: Pisk eggene til en jevn konsistens i en blender på lav hastighet. Tilsett sukker og kjør videre til sukkeret er oppløst. Tilsett forsiktig melk, kremfløte, akevitt og sherry. Kjør videre på lav hastighet i ca. 30 sek. Avkjøl i kjøleskap og server kjølig. Holder seg ca. to uker i kjøleskap. Dryss gjerne litt kanel over før servering.

Powered by Labrador CMS