UV-stråler tar knekken på brannfarlig fett

Publisert Sist oppdatert

Med sin patenterte UV-C-teknologi har JIMCO AS tatt opp kampen mot både fett og lukt. Og det ved hjelp av naturens egne virkemidler. Når UV-strålene reagerer med oksygen dannes det ozon (O3). Det sterkt oksyderende stoffet tar rett og slett knekken på organisk materiale. Kombinasjonen av UV-C lys og ozon reagerer med fett- og luktpartikler, og i prosessen dannes kulldioksid, vann og et fint støv som forsvinner videre ut. På den måten renses både luften som trekkes ut gjennom kjøkkenhetta og avleiret fett i kanalene.

– Det er snakk om en kjent teknologi, UV-lys brukes blant annet til å desinfisere operasjonssaler, sier rådgiver Terje Rustad i Jimco Nor AS, som er agent og eneimportør i Norge for produktene til det danske selskapet Jimco KPC AS.

 ,

Økt etterspørsel

Det danske selskapet selger løsninger over hele verden, og den norske importøren med base i Prinsdal leverer produktene via vvs-entreprenører over hele landet.

– Løsningene tilpasses etter behovet til den enkelte kunden, sier Rustad.

En av de største kundene er for øvrig Kro Produksjon som blant annet produserer kjøkkenhetter etter mål, med mulighet til å integrere Jimcos løsninger.  ,

 ,

For å rense avtrekksluften over komfyren kan en stålramme med UV-rør plasseres inne i hetta, like bak fettfiltrene. Når avtrekket slås på, tennes lysene, og ozonet dannes.

Over tid vil ozonet kunne rense opp selv i kanaler der fettet har fått slå seg til ro lenge. Men det kan ta en stund – avhengig av hvor tjukt lag det er snakk om. Dermed er det ifølge Rustad en fordel hvis man kan rengjøre ventilasjonskanalene før montering. Samtidig er ikke tradisjonell rengjøring bestandig like enkelt, spesielt dersom kanalene går opp gjennom flere etasjer.

 ,

Ifølge Rustad merker man en økt etterspørsel etter UV-lampene, og på kundelisten finner man både storsentre, hoteller, restauranter og ikke minst produsenter innen næringsmiddelsindustrien. Han har inntrykk av at fettavleiringer i kanalene er et stort brannvernsmessig problem, og peker spesielt på gamle trehoteller hvor store og uerstattelige verdier fort kan gå tapt hvis det først bryter ut brann. Rustad er også bekymret for at det legges for lite vekt på rensing av avtrekksluften i en tid der det stadig dukker opp nye restauranter, og hvor det gjerne brukes mye fett og olje i matlagingen.

McDonalds i Danmark anbefaler produktet, som blant annet har bidratt til at kjeden unngikk nedleggelsen av en restaurant som de lokale myndighetene ville stenge på grunn av luktproblemer i nærområdet.

 ,

Ikke kvelstoff

Vedlikeholdet av KPC-systemet er enkelt: Lysrørene tørkes av med jevne mellomrom, og skiftes ut etter endt levetid. Dette vil si ca to år eller 8000 timers bruk. Strømforbruket er også forholdsvis lavt.

 ,

Ifølge Rustad er det ikke snakk om produksjon av så store mengder ozon at det kan utgjøre noen fare. Det er ikke noen stabil molykylær forbindelse, og reaksjonstiden er på 2-3 sekunder før O3-molekylet igjen går over til oksygen. Når man fremstiller ozon på denne måten, gjennom fotolyseoksidasjon via UV-C lys, skjer det uten at det dannes kvelstoff (NOX). Dette er derimot en bi-effekt når elektrostatisk lading blir brukt til å fremstille ozon. Men etter som det går løs på alt organisk materiale vil ozonet kunne være skadelig i store mengder, selv om det ikke er oppført på listen over miljøfarlige stoffer.

 ,

Fjerner røyklukten

Men Jimco leverer også luftrensere til rom basert på samme teknologi, MAC500. Den finnes i tre størrelser, og ved bruk av de to største modellene må en forlate rommet mens rensingen pågår. Den minste, OZ500 kan imidlertid brukes kontinuerlig i oppholdsrom.

– Det er en del hoteller som bruker de små apparatene til å rense rommene, blant annet Scandic-kjeden i Danmark, forteller Rustad.

De er portable, og kan sørge for at lufta på hotellværelset blir ren og frisk igjen i løpet av 20-30 minutter, selv etter en real fest. Renseren fjerner vond lukt – også den som har satt seg i tepper, gardiner og vegger, og kan være effektiv dersom noen har tatt seg til rette og tent seg en røyk eller tre på et ikke-røykerom. Apparatene skal også redusere mengden bakterier, virus og micro-organismer, og dermed også smitterisiko i rom hvor det oppholder seg forskjellige mennesker.  , , ,

I 2000 mottok selskapet EUs Miljøpris i kategorien ”Renere Teknologi” på bakgrunn av sine luftrensesystemer, og året etter fikk det Fyns Amts Miljøpris.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS