Sulten matkunstner

Publisert Sist oppdatert

Matinteressen har hun alltid hatt. Hun liker å gjøre noe hele tiden og hadde helst sett at det ble gjort i går. Hun jobber hardt og har som ledestjerne at du kommer dit du vil med positiv innstilling samt lyst og vilje til å stå på.

Spennende yrke

– Som kokk blir du ikke arbeidsledig med det første, etterspørselen etter kokker er stor. Dessuten er det alltid noe nytt å lære, sier Rønning. Kjedelig er det ikke og hun plukker opp tips og nye ting å bruke hele tiden.

– Kokkeyrket passer ypperlig når du er ung, mener Rønning. Som medlem av landslaget blir det dessuten mye reisevirksomhet og som ung deltager har hun ikke forpliktelser i forhold til familie. En utpreget fordel. Hun er og har alltid vært levende opptatt av å lage gode mat.
– Det er artig å få til gode ting, mat er noe som gleder og jeg liker å servere god mat, sier Rønning.


 

Positiv arbeidsgiver

Lærlingplassen på Britannia måtte hun mase for å få, men hun er ikke den som gir seg med det første.
– Her på Britannia har jeg kommet innom veldig mange forskjellige felt, og fått utvikle meg som lærling. Vil du lære, har du muligheten, sier hun. Hun trekker frem kjøkkensjef Atle Bjøringshøy. En flott og positiv leder som får frem det beste i folk.

– Vi skulle hatt mange som han, sier Rønning.
– Jeg har fått frie hender fra ledelsen, forteller hun. En fleksibel og positiv arbeidsplass har alt å si når du konkurrerer internasjonalt og hun har fått fri til trening og samlinger i regi av både landslag og WorldSkills.

– Når du konkurrerer er det alfa og omega og kunne reise på samling, sier hun.
– Du skal lete lenge for å finne bedre lærlingbedrift enn Britannia. Her er policyen at man må ha det bra på jobb for å gjøre en bra jobb, sier hun.

Tidlig interesse

Interessen for mat tok for alvor fart på ungdomsskolen og hun valgte å utdanne seg til kokk. Hjemmefra var hun vant til felles familiemiddager med gode råvarer. All mat ble laget fra bunnen. Det var god tilgang på ferske råvarer og mattradisjoner ble holdt i hevd. En driftig farmor lærte bort gamle teknikker og bakte lefser.

Fagbrev som kokk fikk hun i august 2006. Da var planen å ta hotellfagskole i Sveits. Alt var klart for avgang, men så fikk hun en telefon. Den kom fra det Norske Kokkelandslaget, - ville hun bli en av dem?

Konkurrerer i faget

– Bransjen er liten og det ryktes raskt om du har gjort det bra i konkurranser, sier Rønning. Selv har hun deltatt i flere konkurranser og det råder hun andre unge kokker til å gjøre også. Nå står WorldSkills for tur og Rønning gleder seg.
– Klart det blir spennende, man konkurrerer individuelt og har ingen å rådføre seg med underveis, sier hun. Rønning kjemper om heder og medaljer mot de beste unge kokkene fra 25 andre land.

– Det blir to daglige moduler de tre første dagene, den siste dagen består av en lang økt, forteller hun. I hver modul får man råvarer, setter opp meny, lager retter til 4 – 8 personer og presenterer resultatet for dommerpanelet. På to og en halv time. Deretter har man en time på kjøkkenbytte før man setter i gang med neste modul. Den siste dagen er det egen kreativitet som gjelder. Da står kokkenasjonens ære på spill.
Det ligger knallhard trening bak deltagelsen på WorldSkills. I tillegg er hun på landslagssamling annen hver helg.

Intens drill

Rønning forbereder seg til Yrkes-VM ved å gå gjennom oppgavene igjen og igjen. Logistikk er et annet tema. Man har kort tid, liten plass og blant annet bare en stekepanne til rådighet.

– Det er viktig å jobbe systematisk og ha det ryddig rundt deg. Er det rot på benken, blir det rot i hodet og rot i matretten, mener Rønning.

Til WorldSkills har hun fått hjelp og rettledning fra Sven Erik Renaa fra Det Norske Kokkelandslaget. Lagleder i Yrkes- VM er Stein Magnus Gjønvik fra MatAkademiet i Trondheim. Til å sette opp VM-menyene har hun fått hjelp fra Renaa.

Yngst på landslaget

– Det er kjempeflinke folk på landslaget, skryter hun,
– Lurer jeg på noe er det bare å ringe dem. Når som helst. Her er innstillingen å ta vare på folk og å bry seg om hverandre, men du får ingenting gratis, poengterer Rønning. Knallhard og målbevisst jobbing er det eneste som duger.

På det norske kokkelandslaget er hun den yngste. En fra samme årgang er det dog blant landets fremste kokkekunstnere, men han er født tidligere på året.



WorldSkills Competition eller yrkes-VM, er en yrkesfaglig konkurranse for unge utøvere. Kravet til deltagerne er at de er mellom 18 og 23 år. Årets konkurranse foregikk i Shizuoka i Japan over fire dager. Til sammen deltok 836 yrkesutøvere fra 46 land. I hall 7 på konkurranseområdet var fagene baker, konditor, servitør og kokk samlet til dyst.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS