Styrker kokkelærlingene

Publisert Sist oppdatert

16 første års kokkelæringer deltok på ,,, kursdagen i regi av Opplæringskontoret. De kjører jevnlige kurs for lærlinger tilsluttet kontoret. Kontoret har satt seg noen mål for kursene at de blant annet skal ha relevans for fagutøvelsen. I stor grad benyttes fagfolk med stor kompetanse på de forskjellige fagområdene. Kursholdere skal ha bred erfaring fra de fagområdene de representerer. Kursene skal inspirere og motivere lærlingene til å søke etter mer kunnskap samtidig er det med å skape et
brett nettverk for lærlingen.


Tomas Karlsen hos Mills hadde ingen problemer med å samle en lydhør skoleklasse da han snakket om hvordan han lager margarin. ,,


Noe ,,,de har nytte og glede av i sitt virke som lærlinger og fremtidige fagarbeidere.
Denne kursdagen hadde Mills Proff Partner tatt turen til Tromsø for å kurse lærlingene i ernæring.

Ernæring et område lærlinger skal ha inngående kunnskap i. For mange et forsømt, men stadig viktigere fagområde. Teamet ernæring er de senere år blitt satt på dagsordenen i større grad enn tidligere. Gjestene stiller nå stadig større krav til hva de spiser og hvordan maten er tilberett.

Ernæringssjef Linda Granlund og kjøkkensjef Tomas E. Karlsen klarte i løpet av fire timer å gjøre et stort fagområde interessant for lærlingene. Den første delen av kurset besto først og fremst av teori som Linda Granlund tok seg av, med faglige innspill fra Tomas E. Karlsen og spørsmål fra lærlingene. Gode spørsmål ble premiert, noe som var med på å skape god toveis kommunikasjon.

Etter en kort pause ble lærlingene samlet rundt bordet og Tomas viste lærlingene i praksis hvordan margarin blir til. Og, som de fikk se, dette er ikke noe hokus pokus, det er en ganske vanlig emulsjon, noe som er vanlig i ethvert kjøkken. Lærlingene lærte også om hvor mange emulsjoner de omgås i hverdagen uten faktisk å være klar over det.

Det viser seg ofte at kunnskapen blant kokker og lærlinger om hva de skal bruke til baking, steking osv. er for dårlig. Man tar gjerne det som står nærmest uten å tenke spesielt på om det faktisk er det best egnede fettet eller oljen til oppgaven. Med resultater deretter. Kunnskap om riktig fett og riktig bruk av det er viktig både for matlagingsprosessen, når det serveres og økonomien på kjøkkenet.

Etter demonstrasjonen kom den rent steiketekniske biten. Her ble lærlingene vist hvordan man steker kjøtt på en faglig riktig måte. Tomas Karlsen viste hvordan man tolker stekesignalene i margarinen. Ettersom hvor varm panna er vil margarinen oppføre seg deretter. Og ettersom forskjellige typer matvarer krever forskjellig steketemperatur er dette god kunnskap å ha med seg videre i sitt virke på kjøkkenet.

Tomas hadde tatt med seg to entrecôtekammer som han og lærlingene i fellesskap både kvalitetsvurderte, stekte i margarin og til slutt smakte på. Den ene kammen var en forholdsvis slapp ku og den andre en fastere utgave med fin og rikelig marmorering. Nå kunne alle se, kjenne og smake at kjøtt til lik pris har så store kvalitetsavvik. En velsmakende avslutning på et informativt kurs.

 ,,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS