Tradisjonsrik brennevin

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Den unike italienske drinken Grappa har eksistert siden middelalderen, og produseres av druerester etter vinproduksjon. Italienske Nonino Grappa har ledet utviklingen av drikken som i dag er populær over hele verden.

Nonino Grappa ble først lansert i Norge for ti år siden, og er den mest solgte Grappaen i Norge i dag.

I likhet med brandy og cognac fra Frankrike og Sherry fra Portugal er Grappa en destillert drikke som i løpet av de siste årene har fått et oppsving og blitt mer populært over hele verden. Grappa ble frem til 1970 tallet laget ved å destillere skallet, fruktkjøttet, frøene og stilkene som var til overs etter druepressingen i vinproduksjonen. I 1973 startet familien Nonino å destillere Grappa fra en enkelt drue. Ved å destillere ”restene” etter Picolit druen satt Nonino alene igjen med en fabelaktig Grappa. I 1984 fikk så Nonino destilleriet godkjenning av myndighetene i Italia til å lage en høyere kvalitet Grappa laget av hele frukter. Samtidig lanserte Nonino de stilige nye glassflaskene som er en dramatisk endring fra de gamle ”medisin stil” flaskene.

 

- Nonino Grappa Monovitigno Cuvèe er en blandet Grappa bestående av rester fra druene Moscato, Robolla Gialla og Verduzzo Friulano som er destillert hver for seg før de blandes sammen til denne komplekse og elegante Grappaen med varme smaker. Dette er i dag Norges mest solgte Grappa og er perfekt for å lage plass i magen mellom retter eller etter maten, og gjerne som en oppkvikker på ettermiddagen, heter det i en pressemelding.

Fakta om Grappa:

Italienerne drikker 23,2 millioner liter grappa i året

●Alkoholgraden skal være minst 37,5% , maks 86%

●I 1989 innførte EU kommisjonen en bestemmelse som sier at betegnelsen grappa kun kan brukes om brennevin fremstil av druerester i Italia. (I Frankrike heter tilsvarende produkt: Marc)

●I Italia produseres 65 millioner (70cl) grappa hvert år. Den mest kjente produsenten er  Nonino, som på 1970 tallet ble banebrytende med sin idé om ”monovitigno” – grappa Produsert på kun en druesort.

 

Om Nonino Grappa

Nonino Grappa er en grappa merkevare som er produsert av den berømte italienske grappa produsenten Nonino. Det første Nonino destilleriet ble grunnlagt av Orazio Nonino i Ronchi di Percoti i Friuli regionen i det nordøstlige Italia i 1897. Noninio Grappa destilleriet er fortsatt drevet av Nonino familien og består av fem ulike destillerier i Friuli regionen. I 2010 vant Nonino førsteplassen i ”World Winner i New York in the category Brandy, Grappa & Eau-de-Vie” med sin Grappa laget på Merlot druen.

 

Serveringstips:

Vanligvis serverer italienske husholdninger Grappa frosset noe som gir den en iskald, skarp smak. Instituto Nazionale Grappa anbefaler at ung grappa serveres på mellom 9 og 13 grader celsius.

 

Teaser:

Den unike italienske drinken Grappa har eksistert siden middelalderen, og produseres av druerester etter vinproduksjon. Italienske Nonino Grappa har ledet utviklingen av drikken som i dag er populær over hele verden.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Søstrene Nonino som produserer Nonino Grappa. Fra venstre Antonella, Elisabetta og Christina Nonino.