Prisvinnende skole uten klasserom

Publisert Sist oppdatert

- Det er morsomt at vi blir satt pris på. Det er gøy og et kick til ytterligere innsats, sier Engø Gårds tidligere hotellsjef, som nå innehar tittelen daglig leder. Hun prater nødig om seg selv, men er rask til å snakke om teamet bak Engø.

32-åringen har allerede åtte år bak seg på sommerøya Tjøme. Dit kom hun og hennes kokkemann Per Hallundbæk i 2000 – siden har de blitt der. Sammen med en driftig eier av stedet og det danske parets entusiasme, har man laget et sted med stil, sjarm og klasse uten å være stivt. Det er ikke bare prisene for god service og ledelse som har trillet inn – terningkastene med femmere og seksere fra fornøyde matjournalister har det også blitt noen av.

UTDANNING

I løpet av de åtte årene Randi Schmidt har styrt på Engø har det passert 35 lærlinger gjennom systemet som etter hvert har fått navnet Engø Skolen.

– Det er ingen skole i tradisjonell forstand, røper hun raskt. – Det finnes ingen klasserom om du ser bort fra alt vi har her på Engø, smiler hun.

– Vi passer på å ta videreutdanningen for våre lærlinger ved de anledninger som byr seg. Blant annet ved vinsmaking og når vi skal introdusere en ny rett på menyen eller prøvesmake nye menyer. Samtidig passer vi på å være effektivt til stede og støtte og veilede når det trengs. Dette setter store krav til kjøkkensjef og restaurantsjef. Et krav de fyller, sier Randi Schmidt.

Det oser perfeksjonisme og kontroll av den danske vertinnen på Engø. I svart dress og hvit skjorte. Med en avpasset sminke og håret stramt bak i nakken og et litt stramt smil. Men bak dressen er det en trivelig og smilende dame som elsker jobben sin og har et konstant ønske øverst på ønskelisten sin: Fornøyde gjester.

– Jeg ønsker også fornøyde ansatte. Tenk deg den følelsen du har når du går hjem fra jobben etter endt arbeidsdag og har fått super tilbakemelding fra gjestene og vet med deg selv at det du har gjort ikke kan gjøres bedre. Det lever man på lenge og vokser. Både som menneske og yrkesutøver.

GRUNNLAG

Randi Schmidt har sitt å si om norsk yrkesskole og norske lærlinger. Etter erfaring med både norske og danske lærlinger gjennom en tid er hun ikke i tvil.

– Selv om jeg er dansk må jeg innrømme at de danske lærlingene er mye bedre enn de norske. I alt. De har et mye bedre grunnlag og en større fagkunnskap når de kommer hit. Holdningen deres til jobben er også helt annerledes. Og de har en lengre læretid her hos oss før de er utlært. Mens norske lærlinger er her i to år er danskene her i tre og et halvt år før de er utlært. Vi prøver som best vi kan og følge det danske systemet for opplæring for vi mener det er mye bedre. De norske lærlingene ser ikke ut til å ta skade av det – de drar som regel herfra med meget gode resultater, forteller Randi.

Noen drar også fra Engø uten andre resultater enn at de har lært at de ikke passer inn.

– Slik vil det alltid være. Engø er et spesielt sted som skal skape en spesiell opplevelse for sine gjester og da må alle være villige til å være med å dra lasset for å skape det lille ekstra. Det vil si at man stiller opp og holder seg oppdatert innen faget og tar til seg den lærdommen man trenger, sier Randi Schmidt.

Hun mener at de norske lærlingene ikke må ta alt ansvaret selv for at de henger litt etter.

– Det holdningsskapende arbeidet starter hjemme. Gjennom foreldre og livets skole utenom skolebenken. Dessverre er det for mange som har ”er det så farlig da” holdningen. Det er farlig det, sier Randi Schmidt og lar alvoret komme innover seg. Hun er litt engstelig for å virke skremmende på nye lærlinger – de vokser ikke på trær akkurat.

– Når det gjelder kokker og kokkelærlinger er det annerledes. En kokk har en lidenskap for det å tilfredsstille sine gjester med god mat. Der er det mye enklere å stimulere til full innsats, sier Randi Schmidt prisvinnende hotellsjef på sommerøya Tjøme.

 ,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS