Inviter til Table for Two

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Fire norske sykehus har innført bistands- og ernæringsprogrammet Table For Two (TFT) i kantina. Nå vil de ha med hotell- og restaurantbransjen.

 Hvem blir første nordiske hotell-kjede, utfordrer Bjarte Reve, ildsjel for TFT i Norge kommunikasjonsdirektør på Ahus, som innførte programmet i januar 2012. I løpet av året ble også Sykehuset Østfold (SØF) og Lovisenberg sykehus med. Diakonhjemmet sykehus startet opp i 2013. Norge er det eneste landet i Norden som er med, mens hele 15 land bidrar på verdensbasis.

 

DOBBEL HJELP

Tanken bak er både å hjelpe den vestlige forbruker til et sunt kosthold og gi barn i Afrika et varmt skolemåltid hver dag. Med andre ord har den gamle sannheten: spis maten din og tenk på barna i Afrika, fått en ny mening. De som blir med velger en til tre retter fra menyen og legger på prisen to kroner eller fem prosent, som dekker et varmt skolemåltid i Afrika.

– Hvis man mener noe med sunn mat er dette en måte å hjelpe gjestene til å velge akkurat det, sier Reve. Han forteller at det hele startet i 2007 på initiativ fra nettverket Young Global Leaders, som i sin tid ble etablert av World Economic Forum i Sveits. Programmet er størst i USA og Japan, der bedrifter som IBM, Google og Mitsubishi står på lista i tillegg til japanske myndigheter.

 

GIR RESULTATER

Globalt er det kjøpt 17 millioner TFT måltider siden oppstarten i 2007. Hver dag får 85.000 skolebarn et varmt måltid gjennom ordningen. Skolene som er med kan rapportere at de har doblet antall elever som møter opp til undervisningen, og de gjør det bedre på nasjonale prøver. Både Uganda, Kenya, Etiopia, Rwanda Og Tanzania er med, men fra 2013 vil midlene fra Norge utelukkende gå til Etiopia.

– Dette gir oss mulighet til tett oppfølging, med direkte kontakt med skolene. Og pengene kommer fram. I Norge er det ingen administrasjonskostnader og på verdensbasis ligger det på 20 prosent, sier Reve.

Ahus har de i løpet av året hatt en TFT omsetning på 100.000 kroner, som gir 66.675 måltider til afrikanske skolebarn.

 

ENKELT Å INNFØRE

Et stort banner pryder salatbuffeen på Ahus. Sammen med flyere og annen merking er det lett synlig at både ansatte og besøkende på sykehuset kan bidra til TFT ordningen.

For å lykkes mener Reve det er viktig å ha med alle lag i bedriften, fra ledelse til verneombud og tillitsvalgte og ikke minst kjøkkensjefen og de ansatte på kjøkken og i restaurant. Og for dem er det slett ingen heksekunst å sette seg inn i de små endringene som skal til. Menyen behøver ikke endres, man bare velger de rettene som skal være TFT-måltider. Rettene skal merkes behørig og gjestene informeres, videre skal det lages en tast på kassa for TFT-bidraget. Ved månedsoppgjøret behandles det hele av regnskapsavdelingen og bidraget sendes til de rette instanser, slik at det for eksempel ikke betales MVA av TFT bidraget. 

– Vi har valgt salatbuffeen og en av de tre varmrettene som TFT måltider. Det er veldig innarbeidet, og vi har ikke hatt en negativ tilbakemelding fra hverken personalet eller kundene, sier kantinesjef Dag Torvik Vetland og legger til at selv om kunden ikke velger et TFT måltid kan de allikevel betale en eller flere TFT andeler på to kroner. Ved hjelp av TFT-tasten er det like enkelt som å selge en kopp kaffe.

 

TILPASNING OG STARTHJELP

Konseptet er utviklet i USA og litt tilpasning til norske forhold har selvsagt vært uunngåelig. For eksempel sier retningslinjene fra USA at et TFT måltid skal ha cirka 750 – 950 kalorier.

– En vanlig norsk lunsj kommer sjelden over 600 kalorier, så vi velger heller å fokusere på sunn mat, sier kjøkkensjefen.

Man kan også tilpasse TFT sitt sted og konsept ved å velge å gi det et norsk navn, slik som når SØF velger å kalle det Måltid med Mening.

– Restauranter fra London til Sør Korea er med på TFT. Da er det vanlig å legge på prisen med fem prosent. Merking må jo gjøres på en annen måte enn i en kantine. Man kan laminere flyerne og sette på alle bord og merke menyen tydelig. I tillegg er det viktig å skolere personalet, sier Reve og avslutter med å understreke at han gjerne bidrar med råd og vink og en ti trinns startpakke for dem som vil sette i gang.

Teaser:

Fire norske sykehus har innført bistands- og ernæringsprogrammet Table For Two (TFT) i kantina. Nå vil de ha med hotell- og restaurantbransjen.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
– La gjestene dine få dele måltidet sitt med ett barn i Afrika, oppfordrer Dag Torvik Vetland (t.v.) og Bjarte Reve.
Powered by Labrador CMS