Galettes – allergivennlig tradisjonskost

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Hils på galettes, bokhvetepannekaken som er Bretagnes versjon av pizza, og mye sunnere.

 

De fleste forbinder Crepes med Frankrike. Nystekte pannekaker fylt med all slags gode saker, gjerne av det søte slaget. Storebroren galettes er ikke fullt så kjent. Kanskje ikke så rart, siden delikatessen har sin opprinnelse i Bretagne, en region som helst ikke vil være en del av Frankrike i det hele tatt.

Serge Plaquin ønsker velkommen til creperiet La Maison de Jeannes i et hus fra 1600tallet.

 

Fattigmannskost

Korsfarerne tok bokhvete med til Europa fra Asia på 1200-tallet og Bretagnes syre-holdige jord egnet seg godt for kornsorten. Dermed ble bokhvete hovedkornsorten for Bretagnes fattige bønder. Bokhvetepannekake ble brukt istedenfor brød fra middelalderen og helt inn i 1900-tallet. Fyllet var ikke akkurat av gourmetslaget, salt smør og dyppet i melk eller Cider. Tradisjonen med ikke å spise kjøtt på fredager for å huske Jesu lidelse blir overholdt den dag i dag. Den dagen spiser man nettopp pannekaker – Galettes.

Gourmetmåltid

Det er derimot ingen lidelse å spise galettes på dagens Bretonske ”Creperier”. Det heter ikke ”Galetterie” selv om menyen stort sett består av galettes. Crepes laget av hvetemel finner du på dessertmenyen, med søtt fyll eller gjerne flambert. Røren til galettes lages av bokhvetemel, vann og salt og en gang i blant et egg eller to. Fylt med for eksempel kamskjell, laks eller Chevre i tillegg til litt grønt og gode sauser ligner de nå mer på gourmetmåltider. Den tradisjonelle ”complet” er imidlertid fremdeles enkel: skinke, ost og speilegg.

Le Buan har samlet hele storfamilien til felles lunsj på Creperie des Halles.

 

Skeptiske turister

Catherine le Marlec som driver Creperie des Halles i Treguier forteller at utlendinger er litt forsiktige med å prøve seg på galletes.

– Kanskje de tror det ikke er et ordentlig måltid som man blir mett av, sier hun. Derimot koser store og små Bretonere seg med maten. Familien Le Buan har tatt med hele storfamilien på Creperie og alle har funnet en galette de liker. De forteller at de ofte går på Creperie når noe skal feires fordi både store og små blir fornøyd med maten.

 

Creperie med historie

Litt lenger ned i gata driver Serge og Sylvie Plaquin creperiet ”La Maison de Jeanne” som rett og slet betyr Jeannes hus. Eieren forteller at navnet stammer fra kvinnen som eide huset fram til de kjøpte det i 2000.

– Jeanne var en dame som likte å fylle huset med mennesker og god mat. På markedsdager laget hun en ”dagens rett” og det var folk inn og ut hele dagen. Alle visste hvor Jeannes hus var, derfor beholdt vi navnet da vi startet Creperie, sier han og legger til at hvis de 400 år gamle veggene kunne snakke kunne vi hørt mange flere gode historier i La Maison de Jeanne.

 

Noe for Norge          

Bokhvete er en glutenfri kornsort og dermed er retten både original, sunn og allergivennligHer hjemme blir det mer og mer fokus på å kunne tilby velsmakende allergikost. Med noen galettes på menyen kan du tilby spennende allergikost som også smaker godt for ikke-allergikere.  Ikke minst kan retten tilpasses de fleste behov og ikke minst hva du måtte ha på kjøkkenet. En tradisjonell takke brukes til steking, og vips har norske og franske tradisjoner fått et møtepunkt. Oppskriften bringer vi nedenfor, det er bare å prøve seg.

 

Galettes

500 g bokhvetemel

30 g havsalt

2 liter vann

Bland salt og mel. Bland i 1 liter vann og rør til det ikke er klumper. Dekk til røren med et tynt lag vann for å hindre gjæring. Like før de skal stekes blander du i resten av vannet for å få riktig konsistens. Røren holder seg flere dager i kjøleskap.

Egg, melk og eventuelt andre kornsorter kan brukes hvis du ønsker.

         

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Bak skiltet Creperie får du galettes med salt fyll og crepes med søtt fyll.
Powered by Labrador CMS