Det sære ølet overtar

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Mikrobryggeriene kommer for fulle mugger, både hjemme og ute. Dette har ikke minst Bar Bierget i Rica Holberg Hotel i Oslo har tatt konsekvensen av.

– Vi har hatt gjester som har vært fra seg av begeistring da de fikk se utvalget vårt, sier Food & Beverage Manager ved Rica Holberg Hotel, Tommy Bratseth.

Hotellet startet for et års tid siden opp med stort utvalg av hovedsakelig norsk microbrygget øl, og er det første i Norge som har satset stort på den nye øl-trenden. Per i dag tilbys ca. 20 typer kvalitetsøl. Mye fra Nøgne Ø i Grimstad og Ægir Bryggeri i Flåm, men også fra den danske «gypsy»-bryggeren Mikkeller og BrewDog fra Skottland. Øl er ikke lenger bare ensbetydende med pilsner. Norske varianter

Nøgne Ø fra Grimstad og Ægir Bryggeri fra Flåm i Sogn og Fjordane er to norske mikrobryggerier med stor pasjon for å utvide nordmenns ølrepertoar. Sammen med Norges rundt 20 mikrobryggerier har de bidratt til å øke forbrukernes bevissthet om øl, og ikke minst utvide utvalget gjennom nye produkter og smaker.
– En halvliter er så mye mer enn den tradisjonelle pilsen, sier Bratseth. Mikrobrygg koster stort sett litt mer, men så smaker det da også mye mer, sier han, og oppfordrer heller til å drikke mindre mengder, av et alternativ med mer smak.


Laget for lange reiser
 Det er mye å velge imellom: stout, bitter, saison, imperial brown ale, witbier, pale ale eller India pale ale for å nevne noen. Og alle har sitt særpreg og spesielle karakter. Visste du for eksempel at en India pale ale er laget for å tåle den lange sjøveien til India? Da engelskmennene hadde lastet båtene sine med kurs for India med ordinær pale ale, fikk de seg en overraskelse ved ankomst i Østen. Ølet tålte nemlig ikke den lange sjøveien, og var blottet for smak. Derav har en India pale ale, eller IPA som de ekte ølhundene gjerne forkorter den til. Her er det mer av alt – mer humle, mer malt, mer gjær, og den smaker også mer intenst enn en ordinær pale ale. Og slik fortsetter det. Alle har en historie og et særpreg.


 

Mink og enzymer
 – Jeg har en spesiell variant fra den danske bryggeren Mikkeller, sier Bratseth, som befinner seg bak bardisken. Denne er ikke noe vi anbefaler for hvem som helst, du kan si den er litt sær. Innholdet i flasken er svart som kull, det lukter av soya, og smaken er preget av bitterhet og kaffe, men samtidig søtt av sjokolade og vanilje. Den er laget på vietnamesiske ca phe chon kaffebønner som er fortært av en «veasel», en sør-asiatisk mink.
– Du skjønner, veaselen velger kun de beste kaffebønnene, og enzymene i dyrets mage gjør underverker med dem.

Etter reisen gjennom dyrets fordøyelsessystem blir bønnene plukket opp og brukt i ølproduksjonen. De samme bønnene benyttes også for øvrig til å lage en av verdens mest eksklusive, dyreste og beste kaffesorter.
– Det er ikke akkurat noen storselger, men det er morsomt å ha den i barutvalget. Selv storkoser jeg meg med den, smiler Bratseth.

 

 

Nils Hansen

For en over gjennomsnittet ølinteressert holder det ikke med øl bare på jobben. Nei, Bratseth tar med glede med seg jobben hjem. Det vil si, sammen med en kamerat og makker brygger han sitt egetkomponerte øl, som har fått navnet «Nils Hansen», etter gaten Bratseth bor i.

– Vi håper å få solgt det etter hvert, som småskalaproduksjon. Det smaker like godt eller bedre enn ølet som serveres her, lover Bratseth.

 


 

Teaser:

Mikrobryggeriene kommer for fulle mugger, både hjemme og ute. Dette har ikke minst Bar Bierget i Rica Holberg Hotel i Oslo har tatt konsekvensen av.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
– En halvliter er så mye mer enn den tradisjonelle pilsen, sier Tommy Bratseth, en over gjennomsnittet ølinteressert hotellmann.