RASKT: Kompetanse Norge har sammen med partene i arbeidslivet på rekordtid, fått på plass korte, bransjerelevante utdanningstilbud.

Permitterte strømmer til klasserommene

Nå kan permitterte ta utdanning uten å miste retten til dagpenger. Kompetanse Norge har sammen med partene i arbeidslivet, fått på plass korte, bransjerelevante utdanningstilbud. De første kursene ble fulltegnet samme dag som det ble åpnet for søking.

Publisert Sist oppdatert

Koronakrisen har ført til at rundt 400.000 arbeidstakere ble permittert. Få bransjer er rammet hardere enn reiselivsbransjen.

— Bransjeprogrammene kan bli et viktig ledd i den omstillingen arbeidslivet i Norge står overfor, og svært viktig både for den enkelte arbeidstakeren og bedriftene. Jeg er veldig stolt over det gode arbeidet som ble gjort for å få til en rask oppstart av de første kursene, sier direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge.

De nye utdanningstilbudene som settes i gang nå og som er rettet mot permitterte og ledige, skal i første omgang løpe ut 2020.

Reiseliv først ut

Mange reiselivsbedrifter har stengt dørene, og mange tusen ansatte er permittert. For mange vil det ta tid før de er tilbake i arbeid. Nå har ansatte muligheten til å bruke ledig tid til å utvikle ny kompetanse.

— Muligheten til å øke kompetansen mens man er permittert er viktig, både for den enkelte, og for bransjen som helhet. En rekke virksomheter har opplevd at markedet forsvant over natta, og er usikre på når man kan komme i gang igjen. Da er det veldig bra at man får på plass dette, og brukt tida til kompetanseheving, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

De første kursene som er en del av bransjeprogram for Reiseliv ble raskt fulltegnet og settes nå i gang.

— For reiselivsnæringen, som opplever voldsomme konsekvenser knyttet til pandemien, er bransjeprogrammet velkomment. Det er et bredt spekter av tilbud og utdanningsnivå i programmet, som er relevante enten man driver en liten opplevelsesbedrift eller jobber på et stort hotell, sier politisk rådgiver i NHO Reiseliv Ingrid Gauden.

Imponerende

HR-direktør Elin Ekrol i Scandic var i går tilstede på Grand Hotel hvor det var oppstart for bransjeprogrammene for reiselivsnæringen. Hun er imponert over prosessen.

– Jeg er imponert over hvor raskt dette har kommet på plass. Dette er gode og relevante tiltak som treffer våre ansatte som er permittert, og som styrker mulighetene deres på arbeidsmarkedet. Det at en kan skaffe seg kompetanse innen en lang rekke fagdisipliner samtidig som en går på dagpenger, er en stor styrke ved dette tiltaket. Og det er gledelig at Regjeringen har besluttet å forlenge ordningen frem til jul i første omgang.

Regjeringens tiltak vil naturlig nok hjelpe noen av de mange permitterte, og HR-direktøren har også andre tiltak som er rettet mot sine ansatte som har kommet i en vanskelig situasjon.

– For å hjelpe ansatte som er permittert eller overtallig, har vi etablert en portal på intranettet vårt som skal informere dem om jobbmuligheter andre steder, samt dele informasjon om kurs og utdanninger de kan ta for å tilegne seg ny kompetanse. Jeg føler med våre medarbeidere som brått har havnet i en usikker og vanskelig situasjon, og håper dette er tiltak som kan hjelpe dem noe, sier Ekrol.

Powered by Labrador CMS