Foto: NHO Reiseliv.

NHO: Momssjokk for reiselivet

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å øke reiselivsmomsen fra ti til tolv prosent. Det vil blant annet ramme hoteller og campingplasser.

Publisert

– Momsøkningen kommer som et sjokk for reiselivsnæringen. Det var ikke en del av skatteforliket på Stortinget våren 2016, og bedriftene har stolt på at regjeringen, i motsetning til hva opposisjonen har varslet, vil senke skattene for næringslivet, ikke øke dem, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Hun sier momsøkningen i praksis vil føre til dyrere hotellrom, som igjen vil svekke norsk reiselivs konkurranseevne.

– Her straffer regjeringen en næring som har skapt arbeidsplasser, og som allerede har presset lønnsomhet. Dette vil ramme bedriftseiere og arbeidsplasser i distriktene hardest. Momsøkningen er uventet og trist for en næring som har jobbet så hardt.

– Fryktelig overraskende

OVERRASKET: Scandic-direktør Svein Arild Steen-Mevold sier momsøkningen kom fryktelig overraskende.

Ikke overraskende høster hun støtte hos bransjen selv, representert ved Scandic-direktør Svein Arild Steen-Mevold.

– Dette hadde vi ikke fått noen signaler om, så det var fryktelig overraskende. Det er uforståelig at regjeringen gjør dette i en periode vi har et positivt moment. Vi trenger en satsing som styrker konkurransesituasjonen, og dette gjør det motsatte, tordner Steen-Mevold.

Scandic-sjefen legger ikke skjul på at han er skuffet over regjeringen.

– Vi har stolt på regjeringen, at de ikke ville legge ekstra stein til byrden i en veldig utsatt næring. Vi konkurrerer først og fremst med reiselivsnæringen i andre land og det er selvsagt ikke gunstig for oss at våre konkurranseegenskaper svekkes, fastslår Steen-Mevold.

Flere rammes

Disse tjenestene berøres av momsøkningen:

  • Hotellrom
  • Kinoforestillinger
  • Kringkastingsavgift
  • Museer
  • Fornøyelsesparker
  • Idrettsarrangementer

At selskapsskatten reduseres ytterligere, fra 24 til 23 prosent, er i tråd med skatteforliket. Men, sier Krohn Devold:

– For bedrifter med begrenset overskudd, og som muligens går med underskudd, vil avgiftsøkningen fra ti til tolv prosent ramme betydelig tøffere enn fordelen med overskuddslettelsen på ett prosentpoeng. Næringsministeren som reiselivsminister har blitt budsjettaper, sier Krohn Devold.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er også klar på at momsøkningen er uheldig for reiselivet.

– Med små marginer i mange virksomheter, særlig i reiseliv, så kan dette gå utover arbeidsplasser i hele landet, sier Skogen Lund. 

Powered by Labrador CMS