Pedagogisk leder i Kidsa Løvåsbakken barnehage, Kine Edvardsen, er primus motor for barnehagens matsvinnprosjekt.

Barnehage fikk matredderpris

Barnehagen Kidsa Løvåsbakken i Fyllingsdalen fikk denne uken utdelt Matredderprisen for sitt foregangsarbeid i kampen mot matsvinn.

Publisert

Ikke bare har de kuttet matsvinnet i barnehagen, men de har også fokus på å lære både barna og foreldrene å ta vare på maten.

– Morgendagens forbrukere tåler ikke engang ordet matsvinn, sier administrerende direktør i Q-Meieriene Bent Myrdahl, som ble møtt av barnehagebarn som stolt kunne fortelle han hva de hadde lært for å begrense matsvinnet.

Q-sjefen Bent Myrdahl ble imponert av at morgendagens forbrukere ikke tåler ordet matsvinn.

Full kontroll

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis Opp Maten», var de tilstede i barnehagen for å overrekke Matredderprisen. Han oppdaget fort at dette var en gruppe barn som hadde like stor kontroll på å redde mat, som de hadde på å bygge Lego.

– Vi deler ut denne prisen hver måned til noen som gjør det lille ekstra for å kutte matsvinn. Det spiller ingen rolle om det er melk, brød eller bananer som reddes. Det viktigste er at vi må sette fokus på at matsvinn er noe vi alle må gjøre noe med, sier han i det han blir avbrutt av Kristoffer (4).

– Vi veier maten og redder bananer, roper den unge matredderen.

Foregangsbarnehage

Myrdahl har allerede kuttet svinnet i meieriet betraktelig de siste årene og har på initiativ fra Nygård Havre innført datomerkingen «best før, men ikke dårlig etter» på Q-Meierienes melkekartonger. Noe som har fått flere andre matprodusenter i inn- og utland til å følge etter.

Pedagogisk leder, Kine Edvardsen, var tidligere i år på et foredrag med nettopp Nygård Havre og ble engasjert da hun så hvor lite som skulle til for å redde mye mat. Spesielt med tanke på at man kan involvere barna i hele prosessen.

Kidsa Løvåsbakken barnehage fikk denne uken Matredderprisen for sitt arbeid i kampen mot matsvinn.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Barna går foran

Pedagogisk leder i Kidsa Løvåsbakken barnehage, Kine Edvardsen, er primus motor for barnehagens matsvinnprosjekt

– Barna forstår dette veldig lett. Når de ser brune bananer vil de at vi skal lage bananpannekaker i stedet for å kaste de og brød som ikke spises opp vil de lage krutonger av, sier Edvardsen som nå ser på muligheten for å gjøre enda større grep.

De er blant annet i kontakt med butikkene lokalt og konkurrerer internt i barnehagen om å kaste minst mulig mat.

– Dette er en foregangsbarnehage vi synes fortjener oppmerksomhet og håper at de kan inspirere andre barnehager i hele landet, sier Mette Nygård Havre.

Flere motivasjonsfaktorer

Hun peker på at det ikke bare er miljø- og samfunnshensyn som kan være motivasjon. Mange vil også oppleve at man sparer penger som kan benyttes på andre positive ting for den oppvoksende generasjon. Hun oppfordrer flere til å nominere flinke matreddere på www.matredder.no

- At de mottar Matredderprisen er utelukkende på grunn av et særdeles godt engasjement. Her legges «slappe gulerøtter» i vannbad og ikke minst får foreldrene ta del i opplæringen ved at det serveres mat laget av varer som tidligere ville blitt kastet, sier Nygård Havre.

Powered by Labrador CMS