POPULÆR: Malin Stavsøien har utviklet en signaturdrink for Britannia Bar hvor Lysholm Blank 52 er ingrediens.

Barscenene i London, New York og Los Angeles mener akevitten er perfekt til drinker

Akevitten er den nye stjerna.

Publisert Sist oppdatert

Britannia Bar lanserte sin nye vårmeny forrige uke, hvor akevitten fortsatt spiller en av hovedrollene. Gjester kan glede seg til en helt ny cocktail laget med Lysholm Blank 52, utviklet av bartender Malin Stavsøien, heter det i en pressemelding fra Anora.

Cocktailen inneholder blant annet pæredestillat, sitron og et skum basert på eggehvite og sitrongress.

– Lysholm Blank 52 er en blank, botanisk akevitt spesielt utviklet for drinker. Den er frisk, floral og kompleks, og har en sitruspreget duft og smak. Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, stjerneanis, koriander, ingefær og pomerans, forteller Renate Nikolaisen, marked- og kommunikasjonssjef i Anora.

Enkel oppskrift:

Akevitt & Tonic

En del Lysholm Blank 52

To til tre deler tonic, for eksempel Thomas Henry

Isbiter

Slik gjør du:

Bland ingrediensene og tilsett is.

Pynt med agurk eller grapefrukt, eller det du foretrekker.

Sverger til akevitt

På Britannia Bar i Trondheim har head bartender Øyvind Lindgjerdet eksperimentert mye med akevitt og inkludert brennevinet som en naturlig del av cocktailmenyen siden gjenåpningen av den ærverdige baren for fire år siden.

Gjennom menykonseptet «A Spirited History» formidler Britannia Bar lokalhistorie fra Trondheim gjennom brennevin og råvarer. To av signaturcocktailene er basert på akevitt fra Norges eldste akevitt Lysholm, som ble utviklet i Trondheim av Jørgen B. Lysholm for over 200 år siden. Drinken «Journey» er laget på Lysholm LINIE Aquavit og serveres i en flaske med et skip inni, mens «Garden» er laget på Lysholm Blank 52.

MESTER PÅ DRINKER: Head bartender Øyvind Lindgjerdet hos Britannia Bar i Trondheim bruker mye akevitt i sine drinker.

Lindgjerdet mener akevitt et godt utgangspunkt i de fleste cocktailer fordi bredden i smak og sortiment er så stor.

­– Bruk en god fatlagret akevitt dersom du er ute etter å lage en mer spritsterk cocktail i retning «Old Fashioned» eller «Manhattan», og en blank akevitt om du vil lage en lettere og friskere cocktail med mer syre, urter eller frukt. Et fint sted å starte med blank akevitt er å substituere den med gin i klassiske cocktails som for eksempel Dry Martini, Gimlet og Bee’s Knees. Derfra kan man erstatte andre råvarer og ingredienser for å finne en bedre match og balanse med akevitt som basebrennevin, sier Lindgjerdet.

Bestselgende cocktails

Nordens gin, som den også kalles, er hipt og trendy. Et eksempel er restauranten Aquavit i New York, med to Michelin-stjerner, som tilbyr cocktailer med akevitt og har LINIE Aquavit som en del av barsortimentet.

Og ikke uten grunn: Akevitt egner seg utmerket til de fleste drinker, og er tuftet på skandinaviske tradisjoner og håndverk av høy kvalitet. Akevittens fruktige og florale toner kombinert med svake undertoner av urter gjør den til et utmerket utgangspunkt til et bredt spenn av klassiske cocktailer som for eksempel Dry Martini eller Cosmopolitan.

– Når vi utvikler en cocktail er målet å fremheve brennevinet og vise det frem på en ny måte. I «Garden» blir det grønne og florale aspektet i akevitten fremhevet av aromatiske korianderfrø og tagetesblomst, som også har toner av anis og sitrus. Fyldig hetvin og appelsinbitter gir dybde og kompleksitet, mens sitron gjør drinken frisk og syrlig, forteller Lindgjerdet, og legger til at Britannia Bar rekrutterer mange nye akevitt-entusiaster gjennom menyen sin:

– «Garden» er en av våre bestselgende cocktails, men noen ganger må vi overbevise gjester om å prøve den, da noen er skeptiske til akevitt i cocktails. De fleste lar seg ganske enkelt overtale, og de blir aldri skuffet! Akevitt er jo «vårt» brennevin, og noe vi nordmenn kan være stolte av. Med sin unike smaksprofil gir akevitt et tydelig særpreg på cocktails, og med det store utvalget vi har her til lands så finner man enkelt akevitten som matcher den typen cocktail man vil lage, fortsetter den prisvinnende bartenderen.

Powered by Labrador CMS