Trendy hotell

Publisert Sist oppdatert

Det særeste rommet på hotell Fox er antakelig 302, 'Helmets Harmony'. Et svært oksehodet i gull henger på veggen på veggen og hilser gjesten velkommen inn over et gulv flislagt i gult, hvitt og lyseblått. Det flislagte gulvet hever seg trappevis oppover mot sengen som troner i midten. Oksemotiver preger sengetøyet i hvitt og gull, og det er vevre barokke skap i hjørnene. Designerselskapet bak rommet heter Friendswityou og kaller rommet'universets sentrum'. Her kan du, ifølge kunstnerne selv, finne sannheten og roen, så fremt du klarer å finner den lille 'Harmony bell' som ligger gjemt et sted på rommet.

Barnesagnånder
Men 302 er ikke alene om å være et spesielt hotellrom på Hotel Fox. 117 er helt rødt. Rom 215 er kun svart-hvitt og i psykedeliske 70-tallstapeter. 309 er det meste romantiske rommet. Rom 108 er inspirert av alt frabarnesagnfigurer fra hele verden tilkatolske ikoner, heksekunst-orishaer, russiske dukker og polynesiske ånder.

Rom 504 eret 'bokser-rom'. Det er innredet av tyske Borris Hoppek som 'tenåringsrommet han aldrihadde'. Boksehansker står i en bag på gulvet, klar så gjesten kan gyve løs på boksesekken i midten. Over sengen står pokalene Borris gjerne skulle vunnet.

Mye designere
Noen av rommene er nesten konstant booket, så det gjelder å være ute i god tid. Gjestene velger selv ut sine rom fra nettsiden.
– Det rød rommet er mest populært, forteller hotelldirektør Lena Larsen, og møter oss med sitt oransje hår og blomstrete kjoler. Her er selv de ansatte design.
Hun er vant fotografer, journalister og designere som løper ned hotellet hennes for å se og le og ta bilder og gjerne også bo.

Svært mange gjester er nemlig folk i design- og kunstbransjen. Gjestene i lobbyen kjennetegnes for det meste av elementer som fotokasser og enorme kameralinser, velstelte skjegg, store ullskjerf, store ringer ogjeans med rifter. En dame i pelslue bærer et innpakkede speil under armen og nesten alle kommer i joggesko. Før hendelser som Fashion Week Copenhagen og store konserter i København er hotellet alltid fullbooket. Kort sagt; Hotel Fox er et hotell for estetikere.

Opplevelsesopphold
–Vi gjør hotelloppholdet til en opplevelse, mener Lena Larsen,
–Her kan gjestene bo 61 ganger og likevel bo som i et nytt hotell hver gang!
Bakgrunnen for hotellets historie var lanseringen av Volkswagens modell 'Fox'. Eventbyrået som stod bak ville laget et helt eget hotell for gjestene som skulle komme og dermed skaffe enda mer medieblest om lanseringen. Det fungerte. Kunstnerne fikk de inn i prosjektet ved å annonsere konkurransen på MTV. Målgruppen var nemlig 'morgendagens hotellgjester': hippe, urbane metropol-ungdommer.

Kunstnerne kunne lage nesten hva de ville, bare det inneholdt en seng og et bad og ingen porno eller politikk.

2500 forslag kom inn, og bare 21 ble valgt til å tegne rom. En av dem er norsk. Kunstneren Kim Hiorthøy har designet rom 306, som nesten bare består av rene hvite flater, og et svært fargesterkt dynetrekk med oransje og grønn, gul og lilla. Hiorthøy håper gjestene vil reagere 'enten med entusiasme eller irritasjon', som han har uttalt.

Laidback og chill
De norske gjestene Bjørn Tyldum og Helle Virik reagerer med entusiasme, i alle fall på hotellet som sådan.
–Vi kom til København for en langhelg. Første kvelden er det konsert på Jazzhouse. Vi har musikk og fotografering som hobby, og når vi skulle på tur så var det mer naturlig å virkelig satse på et fint sted, slik at stedet blir del av opplevelsen, sier Helle.

De har akkurat ankommet med morgenflyet fra Norge og setter fra seg bagasjen i resepsjonen, og legger seg til å hvile i de myke divanene.
For i resepsjonen på Hotel Fox virker det som om det alltid er liv. Den er laget som møteplass mer enn inn- og utsjekking. Frokosten serveres her i en forsenkning i resepsjonsbordet. Naturligvis er selv frokosten estetisk på Hotel Fox: juice i vakre farger og pent danderte take-away-smørbrød med mye salat i.
Dermed kan de reisende møtes på de store beige grå og matt hvite sofaene over de små hvite bordene, og prate om oppholdet eller reisen.
Flere små laptopper flippes opp. Folk kommer og går, og ler og spiser. Fra oven skinner lyset inn gjennom et svært takvindu.

DJ i resepsjonen
Om kveldene og i helgene gjøres resepsjonen om til et utsted. Bokstavelig talt. Dørene åpnes for ikke-gjester og en dj setter i gang musikken fra der avishylla står.
Hotellet ligger midt i København sentrum, rett ved Vesterport og Rådhusplassen, og fungerer dermed like bra som utsted som bosted.
— Hotel Fox skal være et sted å bo, gå ut og møtes. Stemningen skal være uformell, sier direktør Lena Larsen.
Også hotellrestauranten er innredet med tanke på det.
Man kan plasseres på vanlige bord, om man vil, men i utgangspunktet sitter de fleste side om side langs et veggbord.
–Det åpner for at fremmede kan komme i prat og at den alene reisende ikke trenger være redd for å bli sittende alene, eller se slik ut, sier Lena Larsen.
Kjøkkensjefen sin har hun hentet fra New York, og derfra har han tatt med seg monokolær gastronomi, forklarer hun.

–Monokolær gastronomio?
– Det er mat som er så opprinnelig og ren som mulig. Måltidene er enkle og solide. Råvarene er for det meste nordiske, men satt sammen til moderne menyer. Alt sammen er økologisk eller biodynamisk dyrket.

Annerledes drift
Lena Larsen like å vise frem sitt hotell og liker å være på jobb. Hun har jobbet i hotellfaget i mange år, tidligere i andre mer tradisjonelle hoteller med samme eier, nemlig Bröchner-Mortensen familien. Bröchner-Mortensen eier flere hoteller i København, blant dem Hotell Danmark. Alle de andre er tradisjonelt drevet, og det var fra ett av disse familien ba Lene komme over og ta direktør-jobben på Fox.
– Det er spennende og mer utfordrende som hotelljobb. Det beste synes jeg er at man får gjester som er entusiastiske om hotelloppholdet sitt. Gjester som virkelig elsker å være gjest, sier hun.
Fox-drift skiller seg fra annen hotelldrift hun har drevet med før. Blant annet er vedlikeholdet av unike rom mye mer krevende.
–Vi kan ikke akkurat sette inn et annet gulvteppe mens vi renser det ene. Så det krever mer tid på vedlikehold og mer planleggingen av det.

Store underskudd
Men det er også andre ulemper ved designhoteller enn ekstra timer i romrengjøring. De er nemlig rimelig dyre å bygge om.
Hotell Fox ble bygget om på fjorten uker, men var stengt i store deler av 2005. I denne perioden betalte hotellet fortsatt husleie og lønnet ansatte som ikke strengt tatt ivaretok sine normale funksjoner, men ble omplassert.

Ved siste offentlige regnskap lå bedriften Hotell Fox på 700.000 danske kroner i underskudd. Brøchner Hotels AS er oppgitt som eneste aksjonær, og Brøchner I/S som utleieselskap.
De røde tall til tross, Larsen insisterer på at 2005 er unntaksåre.
– Jeg kan si deg så mye, at Fox er god bedrift. Det lønner seg med designhotell, det får du se når 2006-regnskapet blir offentliggjort i mai, sier Lene Larsen,som ikke vil ute med noen tall. Med unntak av tallet 2007.
– Det blir et bra år, sier hun.



Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS