Restaurerer hotell

Publisert Sist oppdatert

Dalen Hotel i Telemark ble bygget i 1894, som et luksushotell for de rike og prominente. Fram til andre verdenskrig var Dalen Hotel et møtested for kongelige og aristokrater fra hele Europa. Med krigen startet forfallet, og fram til slutten av 1980-tallet fikk hotellet forfalle i stillhet.

Dalen Hotel er et gammelt og ærverdig hotell, bygget i 1894 i ”dragestil”. (Foto: Dalen Hotel)

Første restaurering
I årene fra 1990 til 1994 ble det foretatt en omfattende restaurering av hotellet, og i 1992 gjenåpnet hotellet etter å ha vært stengt helt siden andre verdenskrig.

- Hotellet er vernet - og i praksis fredet, som et kulturminne av europeisk betydning. Hotellet fikk i år 2000 verneorganisasjonen Europa Nostra's høyeste utmerkelse, sølvmedalje, for den restaurering som var foretatt fra 1990 til 1994, uten å ødelegge hotellets arkitektoniske uttrykk, forteller hotelldirektør Olav Magne Underdal ved Dalen Hotel.

Opprinnelig hadde ikke hotellrommene baderom, men ved restaureringen på 90-tallet ble det laget bad. Dette ble gjort ved at tre rom ble til to, med bad til begge rommene. Arbeidet var godkjent av riksantikvaren og ble fulgt opp av av arkitekt Finn Christiansen fra Porsgrunn, som var riksantikvarens representant under restaureringsperioden

Enkel kvalitet
Badene som ble laget på 90-tallet var av aller enkleste og rimeligste utførelse. Våtromstapet ble lagt på gipsveggene, og på golvet ble linoleum lagt rett på sponplatene.
- Innredningen var enkel, med dusjhjørne med forheng, en liten vask og toalett. Det var ikke varme i golvene, forteller Underdal.
Etter å ha gjort nytte i et drøyt tiår mente ledelsen ved hotellet at en fornyelse var på sin plass.
- Vi hadde ikke noen fuktproblemer eller skader på badene, men vi mente at de var stusslige og ikke sto i stil til resten av hotellet, sier Underdal.

Litex-plater
For å få badene opp til dagens standard var det nødvendig med total rehabilitering. Først ble de gamle badene revet, og så har man lagt golvvarme og bygd opp badene på nytt.
- I samråd med fagfolk ble det valgt å bruke Litex-plater som fuktsperre. Dette både på grunn av egenskapene til platene, og fordi vi kom rimelig ut av det, forteller Underdal. Litex er membranplater som kan benyttes både på vegger, golv og tak på badet. Platene fungerer både som membran og byggeplate, og har isolerende egenskaper. I tillegg kan platene flislegges direkte. Platene er lette å jobbe med, og kan skjæres i med en liten håndsag eller tapetkniv. Kombinert med at platene er lette i vekt gjør dette at selve jobben går raskt. Platene kan legges både på treunderlag og på betong. Etter montering forsegles skjøtene, og så er badet klart for flislegging.

Klar for ny sesong
Dalen Hotel er et typisk sesonghotell, og i følge Underdal skal alle hotellets 40 bad være klare til sesongåpning den 27. april.
- Vi satte i gang arbeidene like etter nyttår, og rørlegger, elektriker og maler har jobbet parallelt med murerne. Badene blir flislagt på golvet, og veggene flislegges i brystningshøyde, med unntak av i dusjsonen, som flislegges helt til taket. Vi monterer nye dusjhjørner med dører, og alt av sanitærutstyr skiftes ut med nytt. Etter vår mening blir badene både innbydende og moderne, samtidig som det er valgt holdbare materialer slik at vi unngår fuktproblemer. Dessuten blir badene atskillig enklere å holde rene enn det de gamle var, sier Underdal.
Totalt har restaureringen kostet 2,6 millioner kroner, det inkluderer da både arbeid og materialer, og nytt sanitærutstyr.


 

Thumbnail Image: