Mari Mekko i hotellform
Hotel Klaus K er et hotell med høyhælte sko og champagne på hylla i resepsjonen. Her er alt inventar bygget over finnenes nasjonalepos Kalevala med det begjær, lidenskap og mystikk det innebærer. Det hele toppes av de beste restaurantene med 24 timers romservice.
![]() |
|
Hotellet er Finlands eneste medlem i den eksklusive klubben av design-hoteller som heter Design Hotels. Ifølge Design Hotels Yearbook 2006 er Helsinkis første designhotell, Klaus K, det mest banebrytende innen finsk arkitektur siden skyskraperen til KONE åpnet i 2002 - med utsikt helt til Estland.
Gud i detaljen
–Alt er tenkt på ned til minste detalj, sier Skvorc.
– Opplevelsen av luksus ligger ikke i lysekronen, men i designet, og i det unike, sier han det. Man kan studere flisene og merke at her er ikke en kvadratcentimeter overflate oversett. I tillegg er hotellet finsk ned til hver minste detalj.
– Vår målgruppe vil ikke bare ha vært gjest på et vakkert hotell når de drar, - de vil ha vært på et vakkert hotell i Finland, sier Skvorc.
– Det handler om "sted og ikke-sted", forteller Marc. Derfor er det nesten utelukkende finske designere som har tegnet rommene. Der finnes Koskenkorva i mini-baren, med finske glass til og på bokhylla billedbøker om Helsinki, eller finnenes nasjonalepos Kalevala.
De fleste inspirasjonene i rom, farge og gjenstander er hentet fra finnenes nasjonal-epos "Kalevala". Det er også navnet. Klaus Kurki heter er nemlig eposets helt. Kalevala-fortellingen dreier seg rundt fire grunn-følelser: begjær, lidenskap, mystikk og misunnelse. Rommene i Klaus K skal gjenspeile disse følelsene, og gjesten kan selv velge følelse ved innsjekking.
Få nordiske
Klaus K er en av bare seks nordiske designhoteller i verden, og Finlands eneste. Sverige har tre, Danmark ett og Island ett. Arkitektene er finske Antti-Matti Siikala og Sarlotta Narjos, men direktøren er amerikansk. Marc Skvorc er amerikaner og ble sendt fra New York til Helsinki i 2005 av W Hotels, som eier 20 andre hoteller fra før. Oppdraget var å bygge Finlands eneste design-hotell og kaste det inn i kampen om de blaserte reisende.
Produktet kaller han lifestyle-hoteller.
– I dette tiåret har markedet for lifestyle-hoteller økt med 300 prosent, sier han.
– Kundegruppen totalt utgjør bare 5-10 prosent av hotellreisende, så det er en nisje. Men det er en viktig og kjøpekraftig nisjei den øvre delen av hotell-markedet, mener han.
Det er ikke bare de forretningsreisende som bruker hotellet. Det gjør også helsingforserne selv. Spisestedet Filmitähiti (Filmstjerne) er den mest populære blant lokale gjester. Filmitähiti har gateinngang og har et kjøkken for "folk flest", med t-bone steak og friterte poteter. Røde stoler, sjakkrutete gulv og stålkule-lamper gir en amerikansk 50-tallslook, med hvite, nesten gjennomsiktige gardiner med filmfremvisning. All filmen er naturligvis finsk.
Olivenolje og fornavn
|
Både mat og inventar er en del av hotellets visuelle skjønnhet. |
– Jeg oppdaget dem på ferie i Milano, sier han stolt og peker dem ut. Under samme ferd fra spisested til spisested merker man amerikaneren i ham på fornavnen han slenger om seg.
– Takk, Vivika, sier han til resepsjonisten og er på fornavn, med stupepiken, servitørene så vel som stjernekokkene. Selv om de er over hundre.
Upscale husmannskost
Til sist i runden ender vi opp i den finske Ilmatar restauranten, med finsk husmannskost, servert "upscale". Eller litt spisset. Denne måneden for eksempel er detfusion med Japan. Da serveres det retter Finlandog Japan har til felles.
Han ler. Og presiserer: –Ja for de har faktisk noen retter felles.
– Men likevel; skal du bare bestille ett måltid her, så bestill reinsdyr, anbefaler amerikaneren.
– Vi har en reinsdyr-gjeter vi bestiller alle reinsdyrene fra.
Jasså hva heter han?
– Vel, ler Marc, det har jeg glemt. Men fornavnet er Honnu.