Kvalitet og det lille ekstra
– Losby Gods ble bygget ca 1850, men lenge før dette har Losby en historie. Helt tilbake til steinalderen har det bodd folk i Losby området, forteller Geir Harald Fjellheim. - På 1500 tallet ble det drevet tre sagbruk på de tre gårdene som i dag utgjør området Losby og allerede tidlig på 1800 tallet var Kong Karl Johan på gjentatte besøk på Losby. Familien Thorvald Meyer bygde Hovedbygningen på Losby, slik du også kan se den i dag. 1850 årene og det var kanskje også den tiden Losby Gods virkelig hadde sin storhetstid, sier en stolt Fjellheim
Historie
Etter hvert arvet barn og svigerbarn godset og familien Boeck var familienavnet som hadde tilhold her. Lorentz Meyer Boeck (født 1866) overtok gården 1893 sammen med sin Kathrine. De flyttet inn på godset og er faktisk de eneste som har hatt fast bosted her. Sammen gjorde de store og små bygningsmessige endringer på godset. Lorentz var en av initiativtagerne for at Lørenskog ble egen kommune og var også kommunens første ordfører fra 1908. Fiffen fra Oslo var på stadige festligheter på godset og bland de mest prominente gjestene som stadig frekventerte godset var Kong Haakon og etter hvert kronprins Olav og prinsesse Maud. Den lengst levende i Boeck familien som bodde på godset var Kathrine Boeck (Pikenavn Brinch). Hun døde i 1958 (89 år gammel) og ble også kalt ”Fruen på godset”. Det blir påstått at ”Fruen på godset” fra tid til annen spøker litt i gangene og retter på bestikk som er plassert feil.
Stordrift og eierskifte
Etter Kathrines død i 1958 var det en rekke arvinger som arvet, da paret ikke hadde egne barn. Disse gikk straks i gang med å effektivisere både jordbruk og skogbruk i tillegg til at inventaret ble delt mellom arvingene. Skogbruket og jordbruket fortsatte til inn på 80 tallet når det ble innstilt. I 1985 ble godsbygningen med tilhørende 12 mål tomt kjøpt av dagens eier Olavsgaard gruppen AS. Bygningene var den gang på ca 1000 kvadratmeter. Etter en politisk dragkamp om golfbane og utbygging av godset til et moderne konferansehotell ble det oppnådd enighet og i 1999 startet renoveringen av den gamle bygningsmassen og påbygg av ytterligere 8000 kvadratmeter. Målet og forutsetningen var at godsets historie skulle ivaretas gjennom renovasjon og historieformidling. Godset er i dag medlem av Historiske hoteller.
Hotellet
Losby gods er et konferansehotell med en total bygningsmasse på 9000 kvadratmeter. Hotellet har 70 værelser, hvorav 65 er standard dobbeltrom, 4 konferansesuiter og en Haakonsuite. I tillegg har hotellet 12 møterom i varierende størrelse, vinkjeller, 4 restaurantstuer, Country club lounge og hele 1. etasje i ”gamle godset” som selskapslokaler.
Den nyere delen er bygget delvis i gammel stil, slik at godset utvendig fremstår som en helhet. Innvendig er hotellets nye del bygget i tidløs moderne stil, mens den gamle delen er bevart i sin opprinnelige stil.
– I en av salene fant vi tre tak under hverandre, vi fjernet de nyere takene og bevarte det eldste, forteller Fjellheim.
Tilbud
Hotellet satser på å servere god mat og drikke, men ikke gourmet mat. I tillegg til et ordinært konferansetilbud, tilbyr hotellet selvfølgelig å fortelle historien om hotellet med omvisning, Champagneaften, Romantisk helg, Herregaardsmord (som er en krimhelg med grøss og latter) Vin smaking i egen vinkjeller eller Gourmetaften. I tillegg tilbyr område en Vinteropplevelse rund godset og hotellet har oppe i julen. Golfbanen ligger rett ved.
– Vi etterstreber kvalitet og det lille ekstra for våre kunder, sier Fjellheim og forteller at 75 prosent av omsetningen på hotellet kommer fra konferanser. – Vi har en del selskaper som bryllup og jubileer og dette utgjør om lag 20 prosent av omsetningen. Kun 5 prosent av omsetningen kommer fra private gjester.
Våre kunder er kvalitetsbeviste og velger oss for å få det lille ekstra. Mange av konferansegjestene ser det som en stor fordel at konferansedeltagerne forblir samlet under konferansen. Losby gods ligger ute mellom skog, golfbane og jorder og det er noen kilometer til nærmeste sentrum. Dette gjør at gjestene som har kommet blir til oppholdet er over.
Egen vin og gravet laks
I hotellets vinkjeller har de viner for enhver smak og prisklasse. Siden hotellet ønsker å fremstå med det litt spesielle, har de innledet et samarbeid med familien Negro, en Italiensk vin produsent. Gjennom dette samarbeidet har hotellet valgt sin egen husets rødvin og hvitvin med egne etiketter. Til orientering fikk vi smake begge varianter, og det var ingen usmak på disse vinene. Fjellheim forteller også at planen er å lage sin egen Cognac. – Til våren skal vi være med å blende vår egen Cognac, det er i hvert fall en start, forteller Fjellheim.
– Vi lager en del ting selv også. Vi lager det meste av maten fra bunnen, For eksempel graver vi laksen selv, forteller Fjellheim.
Arbeidsforhold
Arbeidsforholdene på Losby har alltid vært bra. Godseierne gjennom tidligere tider har vært kjent for å ta vare på sine ansatte. For eksempel tilbød de skolegang for barna og eget jordstykke som en kunne avle mat til eget bruk. Det å ta vare på medarbeiderne er en tradisjon som godsets nåværende ledelse ser som viktig. – Nøkkelen til å få fornøyde kunder går gjennom de ansatte. Vi driver hotellet i fellesskap og er helt avhengige av at de ansatte leverer det kundene forventer og litt til, sier Geir Harald Fjellheim. – Våre ansatte tar ansvar for jobben sin og for kundene. De føler ansvar og vi holder dem godt informert om hvordan situasjonen er også økonomisk. Hotellet har i dag ca 60 årsverk fordelt om lag 90 medarbeidere. Gjennom hotellets intern avis formidles mye av informasjonen – Vi har en del aktiviteter for personalet forsøker å vise at vi setter pris på innsatsen de gjør, soer Fjelheim og viser oss tipsveggen som er på kjøkkenet som skal påminne de ansatte om at kunden er i sentrum.
Gull og Miljø
Fjellheim forteller at Losby gods skal forsøke å bli miljøfyrtårn i 2012 og at de er nominert for flere av sine trykksaker på årets HSMAI konferanse. I ettertid vet vi at Losby Gods vant gull for sin brosjyre og i juryens begrunnelse heter det:
”Årets vinner begeistrer juryen med en stilfull og inspirerende brosjyre. Vinnerens egenart og historie ligger som en solid ramme rundt det som presenteres, enten det er snakk om bryllup, selskap, konferanse eller golf. Juryen tror på vinneren som hevder at den som har foretatt en reise, har en historie å fortelle. Og at historien presenteres så stilsikkert og delikat som dette bidrar til å gjøre den ekstra spennende.”