- Kan design selge et hotell ?
- Kan design selge et hotell ?
Dette var spørsmålsstillingen da Stockholm Furniture Fair arrangerte en konferanse for arkitekter og designere i Stockholm i begynnelsen av februar. Etter en god og informativ debatt var det ikke vanskelig å trekke en enkel konklusjon: JA.
![]() |
Gert Winblad, arkitekten for Arthur Buchardt og Choice-kjendens nye Clarion hotell i Stockholm flankert av hotellets direktør Tobias Ekman på venstre side og den italienske møbeldesigneren Giulio Cappellini på høyre. |
I og med at konferansen var lagt til Clarion Sign på åpningsdagen ble selvsagt Stockholms nyeste tilvekst på hotellfronten viet stor oppmerksomhet. Både direktør Tobias Ekman og arkitekt Gert Winblad fikk slippe til med sine tanker, ideer, drømmer og visjoner. Det vi kanskje savnet var hotelleier Arthur Buchardts grunnsyn på hva han tenkte da hotellideen ble lansert.
Clarion Sign var ikke den første hotellplanen som ble lansert på Norra Bantorget kunne arkitekt Winblad fortelle.
- Mange av Sveriges største fagforbund har tilhold her på Norra Bantorget og til arbeiderbevegelsen hadde vi tegnet en rød borg her nede. Den ble det da ikke noe av, sa Gert Winblad og kikket bort på hotelleier Arthur Buchardt som har valgt å oppføre Hotel Sign i svart kinesisk granitt og glass.
- Buchardt hadde en klar formening om hvordan hotellet skulle se ut. Også når det gjelder møbler og innredning, kunne Winblad fortelle. Han fortalte også om noen retninger man hadde vært innom i designet før man kom til sluttresultatet.
- Den største utfordringen var å etterleve kravene til brannsikkerhet mot jernbanen. Lage et kjøkken uten vindu var en utfordring. Utgangspunktet var at vi skulle bygge sju etasjer svart steinvegg mot jernbanen for å kunne være best mulig beskyttet mot brann i, for eksempel, tankvogner på jernbanen. Til slutt kom vi fram til et kompromiss med myndighetene gjennom å få lage ett vindu, men da med åtte centimeter tykt skuddsikkert glass, opplyste Winblad.
Diskusjonen mellom paneldeltakerne etter innledningen gled fort over til å bli en diskusjon om opplevelsen og eksempler på hoteller som er bra. Men en ting var det enighet om: Et godt hotell er et hotell som får deg til å lengte tilbake til et nytt opphold. Ofte er da pris underordnet. Mange velger reisemål etter kule steder på reisemålet – hotellet kan være et slikt kult sted. For businessreisende er det annerledes – de ser mer på pris.
Dynamiske priser
Claes Orwallius fra Swedish Business Travel Association kom med en liten advarende pekefinger til de som snakker for mye om design.
- Du kan designe så mye kule greier du bare vil, men det fungerer ikke uten et godt mannskap, sa Orwallius. Han kunne fortelle at svensk næringsliv i fjor brukte 25 milliarder svenske kroner på reiser og 20 milliarder på konferanser.
- Dette er milliarder som flytter seg raskt fra ett sted til et annet om servicen ikke holder mål. En annen ting jeg kan tenke meg å lufte er dynamiske priser. Forretningsreisende sliter som regel mindre på hotellet en helgegjesten. Hvorfor skal da den forretningsreisende betale mest? Det samme gjelder konferansegjester. De sliter mer på hotellet enn en som bare skal ha en seng for en natt og haste ut på møter og videre reiser dagen etter. Stockholm, Moskva og Lisboa hadde den høyeste prisstigningen på hotellrom i 2007. Men klarer bransjen å levere value for money, spurte Orwallius, uten at han fikk så mange svar. Han mente også at hotellet som hadde atmosfære til å kompensere for det å være borte hjemmefra ville stikke av med flest overnattingsdøgn i framtida.
Egenart
Arkitekt Giulio Cappellini advarte hotellene mot å bli for stereotype og like.
- Ta vare på landets og byens egenart – også på hotellet. For meg som er på reise opp mot 250 dager i året er det viktig å kunne åpne øynene på et hotellrom og vite nøyaktig hvor jeg er, sa den stillferdige italieneren med et lurt smil. – Det er viktig å skjønne hvor jeg er. Hoteller skal ikke se likt ut over hele verden.
Også Cappellini trakk fram det med service og holdning hos ansatte.
- Den delen av oppholdet kan gjøre at man vil se i mellom fingrene med små bagateller under oppholdet. Han understreket at svenske hoteller lever opp til den standarden han krever.
- Det at ansatte ser meg i øynene og smiler er nesten nok for meg, sa den bereiste arkitekten.