Historie i hotellveggene
Festspill, Nattjazz og seminar om næringseiendommer. Det skjer mye i noen hektiske uker før vår blir til sommer i Bergen. En egen pris til eiendomsutviklere eller byggherrer som gjør noe ekstra ut av nye prosjekter er i ferd med å bli en tradisjon i tradisjonsbyen mellom de sju fjell. Eiendomsprisen 2007 går til FAV Eiendom AS for det arbeid de har gjort, sammen med Choice Hotels, i utviklingen av Hotell Havnekontoret noen meter fra verdenskjente Bryggen. Byggaktuelt har fått en omvisning i praktbygget av administrerende direktør Hilde Berentsen, og fått jurymedlem Siri Meyer til å begrunne nærmere sitt valg. Vi fornemmer raskt det som også juryen har rost utbyggerne for. Her kan besøkende i bygningen bokstavelig talt vandre gjennom deler av byggherrens og byens historie.
- Bygget er en del av Bergens maritime historie, og et virkelig monumentalt bygg. Flinke arkitekter har tatt historien inn i bygget. Det føler både vi som arbeider her, og gjestene. Nytt og gammelt er tilpasset på en fantastisk flott måte, og har gode kvaliteter. For staben er nok god funksjonalitet det viktigste. Det er logisk bygget opp, med en naturlig plassering av rom og felleslokaler. God ventilasjon er også svært viktig. Vi mener hotellet er byens fineste, og er ikke redd for å si det.
Foajeen er byggets storstue, og et arkitektonisk smykke. Her var det tidigere flere vanlige, og litt mørke og tunge, kontor.
Historisk sus
Sammen med hotellsjefen tar vi en rundt i det staselige bygget, og fornemmer med en gang følelsen av å være i et bygg som er litt annerledes enn et "vanlig " hotell. Fra taket har vi en fantastisk utsikt over sentrum, Bryggen og den indre havn i Bergen. En supplybåt legger fra kai, og flere småbåter er på tur til og fra gjestebryggene. Vi ser også ned på den nye hotelldelen, som er føyd sammen i en L-form med det gamle bygget. I de fem etasjene under og ved siden av oss plasseres gjestene i 116 flotte rom. De taes vare på av 25 fast ansatte, og cirka 30 ekstrahjelper. Historisk sus er ekstra følbart i klokketårnet, som strekker seg over alle etasjene. Berentsen viser oss urverket til den store klokken oppe på siden som vender ut mot den travle Vågen, og vi ser med en gang at dette ikke er en billig kopi. Det historiske preget er tydelig i hele den "gamle " delen av bygget.
Dette inntrykket er ekstra synlig og følbart i hotellets største og dyreste suite. Vi ser med en gang at mye av interiøret er beholdt, mens andre detaljer er satt tilbake til opprinnelig utseende. En gedigen peis på den ene kortveggen er beholdt, et praktfullt møtebord er som skapt for viktige avgjørelser og massivt veggpanel gir rommet et maskulint preg. Det er gjestene som må mene om suiten er eksklusivt nok til å forsvare statusen som byens dyreste hotellrom, men flott er det i alle fall. Dette var en gang en bergensreder sitt kontor, og siden har sjøfartsbyens havnesjefer holdt hus her. Hotelldirektøren vet mye om hotellets historie, og har blikk for detaljer. Blant annet at ornamentene på fasaden er såkalte ankerhoder, som ble brukt til armering. Et rederi som for lengst har er historie oppførte stasbygget i 1920. Før det var det også hotelldrift på tomten.
Strenge betingelser
Med litt andre ord, men med samme begeistring som Hilde Berentsen, forklarer juryen sitt valg med at eiendomsutvikler og leietaker i felleskap har klart å beholde og forelde byggets karakteristiske fasade på en nennsom måte. Samtidig har de innpasset sin virksomhet innenfor de gitte rammer. Ved å fjerne store deler av bygningsmassen over 5 etasjer inn mot eiendommens bakgård og etablere et samlet nybygg på eiendommens bakgård og inni eksisterende bygg, har en klart å få etablert tilstrekklig areal med en formålstjenlig form for leietakers virksomhet. Arkitekt og leietaker har utvist stor kreativitet i å få etablert spennende og funksjonell løsninger med en flott kombinasjon av gammel og nytt. Mange elementer fra den opprinnelige bygningen er skånsomt bevart og utnyttes dessuten som et erindringspotensial.
I en pressemelding begrunner juryen tildelingen også med at eiendomsutvikler og leietaker aktivt har arbeidet med å få inn tekniske installasjoner og styringsystemer for å effektivisere bygningens energibruk. Dagens eier kjøpte eiendommen i 2005. I mai året etter var bygget ferdig for nye leietakere. Rammebetingelsen for utviklingen av eiendommen var klare og strenge. Byggets hovedfasade og deler av byggets sentrale interiør måtte beholdes. Byggets bakside, eiendommens bakgård og deler av innmaten kunne utvikles mer fritt. Byggets opprinnelige arkitekt var Eystein Michalsen. Arkitekt for de arbeider som nå er gjort ved eiendommen er siviarkitekt Eigil Mjøs. Interiørarkitekt for prosjektet er Kåre Tønneson.
Gamle minner
Eiendomsprisen skal gå til prosjekt der det i særlig grad legges vekt på funksjonalitet, estetikk og samfunnsmessige hensyn. I dette inngår også trafikale og kommunikasjonsmessige løsninger. Juryen bestod av to medlemmer fra eiendomsbransjen, en kulturjournalist i Vestlandets regionavis og en professor i kunsthistorie. I en e-post til Byggaktuelt skriver Siri Meyer at en liten sak i bygget, men en viktig del i bybildet, er at bygget har en godt synlig fasadeklokke som faktisk må ”stelles” og trekkes opp hver eneste dag. Noe som også gjøres. Med denne klokken viser bygget alltid rett tid for bergenserne. Eiendomsutvikler og leietaker har i fellesskap gitt et fremragende eksempel på tidsriktig næringsutvikling på en viktig eiendom i Bergen sentrum. I det hele tatt er det morsomt å se hvordan man har lagt inn små erindringsspor i arkitekturen, som vekker til live gamle minner fra husets svært turbulente historie.
Fra dekket på en restaurert lokalbåt, som går i ny fart, nyter vi synet av bygget. Hun utdyper juryens valg, og mener interiøret kler eksteriøret på en flott måte. Historiske detaljer er tatt vare på, og innpasset i tilbudet til gjestene. Siri Meyer mener vinnerbygget på en god måte oppfyller kriteriene som er satt for å konkurrere om Eiendomsprisen. Til slutt stod det mellom 3 forslag, men valget at Hotell Havnekontoret var enstemmig. Stifterne av prisen er fem selskap som arbeider med hver sine fagområder i byggebransjen. Prisen skal stimulere til innsats for å skape, utvikle og formidle gode nærings-eiendomsprosjekter i Vest-regionen. Prisen deles ut hvert år i april/mai under stifternes årlige næringseiendomsseminar. Selve prisen er et kunstverk av Per Inge Bjørlo, som er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere innen maleri, grafikk, skulptur og installasjon.