Fra småfly til kinesisk medisin
Fyresdal kommune i Telemark ble kjent over hele landet i fjor sommer da kommunen valgte å gå til innkjøp av det lokale hotellet for å unngå etablering av asylmottak der. Ordfører Bjørn Nome måtte naturlig nok ut og forklare at det ikke skyldtes rasisme – stedet har god erfaring med integrering av asylsøkere i mindre omfang. Men å ta inn nærmere 150 asylsøkere i en kommune med 1370 innbyggere mente man at var i overkant.
Airparc hotell Fyresdal måtte trekke inn årene i sommer, midt i høysesongen. Det på bakgrunn av en konkursbegjæring fra Brønnøysund på grunn av manglende revisor, ifølge NRK Telemark.
Hotellet var drevet av et nederlandsk par, og ved å innlemme den lokale flyplassen i driften, sørget de for å få inn en spesiell, om ikke homogen, gruppe til den lille Telemarks-kommunen: småflyturistene, også fra det store kontinent.
Innovasjon Norge var største kreditor, med rundt syv millioner kroner utestående. Da hotellet skulle selges, og det kom på det rene at et par interessenter vurderte å kjøpe det for drift av asylmottak, så kommunen en annen mulighet: attføringsbedriften Telemark Lys, som er heleid av Fyresdal kommune.
Som navnet tilsier har attføringsbedriften tidligere stått for produksjon av lys. Men lysene fikk sterk konkurranse utenfra, og man valgte å konsentrere seg om andre produkter. Nå er det Norpulken, deler til mekanisk industri – og kinesisk medisin som gjelder.
På bakgrunn av meget gode resultater med å få uføre friske og tilbake i arbeid ved hjelp av blant annet treningsformen Qigong, har daglig leder i Telemark Lys, Erik Skjervagen, sydd sammen et konsept som kan passe godt inn nettopp i det tidligere hotellet.
– Det er et helsekonsept som ikke finnes i Norge fra før, forteller han.
Dermed stilte kommunen opp med nødvendig kapital, slik at det bedriften kunne kjøpe hotellet.
Selv om de har lokalene for hånden, er ikke planene helt i boks. Ønsket er å få noen til å ta seg av hotelldriften, mens Telemark Lys sørger for innholdet. Om det blir ordinær hotelldrift parallelt med helsesatsingen, er for tidlig å si.
Når man eventuelt kan sette i gang, avhenger også av potensielle investorer.
– Og jeg ser også for meg at det er behov for en omfattende renovering, så det tar nok litt tid før alt er klart, sier han.
Mye tyder på at Fyresdal er en kommune litt utenom normen. Ikke bare går kommunen til innkjøp av et hotell for å unngå etablering av asylmottak – de gjør det for å legge til rette for helsekonsepter langt fra tradisjonell, vestlig medisin.
– Det viser at kommunen er villig til å tenke utradisjonelt. Det var også derfor jeg syntes det var gøy å være rådmann her, sier Skjervagen.
Han var rådmann i ni år før han fikk permisjon for å jobbe som daglig leder på Telemark Lys. Men allerede i sin rådmannstid var han opptatt av Qigong, og fikk sågar innført treningsformen blant de ansatte i kommunen. Han er også utdannet akupunktør.
Men det er altså deler av det som skjer på Telemark Lys som han ønsker å videreutvikle til et hotellkonsept. For vel er kinesisk medisin gammelt, og mye av det er for lengst blitt godtatt og stuerent også her til lands. Men fortsatt er det mange som behandles med medikamenter, som ifølge Skjervagen i mange tilfeller bare gjør pasientene dårligere.
– Det vi gjør er å se på hele mennesket, sier han.
Pasientene får stilt en kinesisk diagnose, og får behandlingen skreddersydd etter sine problemer. Det er her han mener at det ligger – at man faktisk finner ut hva som skaper problemene hos den enkelte og tar tak der. Også NAV har våget å satse på dette, og har inngått en avtale med Telemark Lys som gjelder for hele fylket. Interessen har også økt fra andre steder i landet, og han har stor tro på at dette kommer til å bre om seg.
– Vi har kontinuerlig ti personer til behandling, som er med i maksimum ti måneder. De er her tre dager i uka, fra klokka ni til to, forteller han.
Behandlingen omfatter akupunktur, Qigong, kosthold og livsstil, og den dynamiske gruppa gir en ekstra drakraft, etter som de som har opplevd forandring kan motivere de nye som kommer etter hvert som ”gamle” pasienter skrives ut.
Og resultatene er gode:
– De er faktisk sensasjonelt gode, du finner neppe like gode resultater noe sted i landet, sier han.
70 prosent av de som har deltatt i opplegget så langt er blitt arbeidsføre igjen.
– Og det er ikke snakk om folk som har vært sykemeldt en kortere periode. Dette er folk som NAV har gitt opp og som har vært uføre i lang tid. Det er en tung gjeng. Det høres utrolig ut, og jeg ble forbløffet selv. Jeg hadde ikke trodd det skulle virke så bra, sier han.
Et par av dem var tidligere sett på som ”uhelbredelig kronisk syke”. Samtidig er behandlingen Telemark Lys tilbyr snakk om en livsstilsendring som må vedlikeholdes. Men de gode resultatene som oppnås mener han virker motiverende til å holde på de nye vanene.