Brukte lokal møbelprodusent
![]() |
I BLESTEN: - Jeg har flere ganger gått opp på terrassen i 15. etasje når det har blåst og regnet som verst. Det er kjempekult!, smiler Claus Thomas Petersen. |
Propell på veggen
Molde stadion kalles på folkemunne ”Røkke-løkka” i og med at en av byens ”store sønner”, Kjell Inge Røkke, har bidratt sterkt til finansieringen av dette bygget. Seilet – med tilhørende Bjørnsonhuset – ble initiert av de lokale kjøpmennene Erik Berg og Stig O. Jacobsen og Bjørn Rune Gjelsten. De tre har derfor på sin side stått for innredningen i suitene ”Molde”, ”Angvik” og ”Tomrefjord” – navn hentet fra der henholdsvis Berg, Jacobsen og Gjelsten vokste opp. I ”Tomrefjord” finner du en propell på veggen og flere bilder av super-racerbåten ”Spirit of Norway” som Gjelsten som kjent har vært skipper om bord i under flere verdensmesterskap. Og der tomrefjordingen lot ”oljesjeikene” bli liggende i kjølvannet.
I dag eies hotellet av firma kontrollert av Erik Berg og Stig O. Jacobsen, Stein Erik Hagen, Olav Thon, Bjørn Rune Gjelsten og Ekornes-familien i tillegg til Sparebanken Møre.
Direktør Claus Thomas Petersen (40) er selv Asker-gutt. I høststormene elsker han å stå på terrassen i 15. etasje og la vinden ruske i håret.
Petersen har jobbet i hotellbransjen de siste 20 årene. Han er utdannet med Bachelor-grad i hotell- og restaurantfaget fra USA og jobbet som kongressjef ved Rica Sjølyst og senere Oslo Plaza før han kom til romsdalsbyen i mai 2003. Da hadde to andre hatt direktørjobben siden hotellåpningen et drøyt halvår tidligere.
”Hvordan skal det gå…?”
Hotellet har 169 rom med 332 senger. Da det skulle bygges gikk Molde kommune og 22 lokale næringsdrivende inn og bidro sitt til realiseringen av Bjørnsonhuset som ligger vegg-i-vegg med hotellet. Dermed fikk kulturen sin storstue og Seilet sitt suverene konferanserom med 800 sitteplasser. Her kan Petersen & Co også arrangere banketter med plass til 550 gjester. Hotellet har ellers 24 suiter totalt og 14 konferanserom. Suitene har navn som ”Prinsessen” etter prinsesse Märtha Louise som la ned grunnsteinen og ”Statsministeren” – oppkalt selvsagt etter Kjell Magne Bondevik. På hotellet jobber 50 fast ansatte, men i løpet av året utgjør arbeidsstokken 64 årsverk i og med at det må tas inn mye ekstramannskaper når det arrangeres store banketter, for eksempel.
I tillegg har hotellet en restaurant med 250 sitteplasser, en lobbybar og, ikke å forglemme, en ”skybar” i 15. etasje med en utsikt de fleste i bransjen nok vil kunne bli grønne av misunnelse over. Her kan gjestene skue ut over Romsdalsalpene som har godt over 200 fjelltopper på den andre siden av Romsdalsfjorden. Og i regn og ruskevær får du her virkelig nærkontakt med naturkreftene.
Da hotellet skulle bygges var det nok en del skepsis i byen, også i hotellbransjen. Årsaken var at dekningsprosenten på de mange hotellene i Molde ikke var imponerende i utgangspunktet. Nå skulle sengekapasiteten økes med godt og vel 30 prosent! ”Hvordan skal dette gå”, var det nok mang en person i bransjen som tenkte – om de ikke sa det høyt. Men eventuell pessimisme er snudd til det motsatte. For, som kjent, når det ”regner på presten drypper det på klokkeren”:
- De første to hele driftsårene, i 2003 og 2004, hadde vi et belegg på 54,5 prosent. I år vil vi komme på 62-63 prosent. Første halvår i år hadde vi en økning på 22 prosent i forhold til fjoråret, smiler Claus Thomas Petersen.
SIGNALBYGG: Rica Seilet Hotel og Molde stadion har totalt endret innseilingen til Molde. Begge er signalbygg i byen tegnet av arkitekt Kjell Kosberg. På folkemunne går Seilet gjerne under navnet ”Speilet” i og med at glassfasaden speiler Moldepanoramaet på andre siden av fjorden.
240 mill. kroner
Hotellet har trukket til seg mange, nye kunder som ellers aldri ville kommet til Molde. En rekke, store konferanser har gått av stabelen – nå sist en internasjonal psykologkonferanse med 474 deltakere en hel uke til ende. Da er det selvsagt at også de andre hotellene fylles opp.
Etter Seilets inntreden har Hotel Knausen like utenfor bysentrum lagt inn årene. Driverne der overtok Ricas første hotell i byen under det nye navnet Rainbow Hotel Moldefjord i og med at Rica besluttet å seile bare under ett navn i Molde. Ærverdige Quality Hotel Alexandra har, etter det Hotellmagasinet erfarer, hatt en pen økning etter at Seilet kom. De andre hotellene, Comfort Hotel Nobel, Hotell Molde og nye Molde Fjordstuer har heller neppe grunn til å klage.
240 millioner kroner kostet hotellet og Bjørnsonhuset, og det er, som Petersen sier, ”ganske fantastisk at en såpass liten by kan skilte med et slikt hotell vegg-i-vegg med et så fantastisk stadion.”
- Nå planlegges også et stort badeland rett ved siden av hotellet her?
- Ja, det ville jo absolutt ikke vært dumt, svarer Petersen.
- Hva slags kundegrupper er det dere satser på?
41.000 billetter
- Kurs og konferanse på nasjonalt plan – og vi har også hatt flere internasjonale kongresser. Vi har mange forretningsreisende og om sommeren mange individuelle turister med hovedvekt på nordmenn. Mye av aktiviteten i byen ville ikke kunnet skje uten Seilet. Når vi arrangerer store konferanser lever også de andre hotellene godt på oss. Og vi har et svært godt samarbeidsklima med de andre hotellene i byen. Vi ville jo heller ikke kunnet ta slike store arrangement uten dem. Etter at Knausen ble lagt ned er byen blitt en veldig kompakt hotellby med bare fem minutters gangavstand mellom alle hotellene, sier Petersen.
- Molde arrangerer en gedigen jazzfestival hvert år – det er vel heller ikke dumt?
- Festivalen er et fantastisk bidrag. Da er alle hotellene smekkfulle – det samme er alt av restauranter og utesteder. Og det setter i tillegg Molde på kartet nasjonalt en gang hvert eneste år – det er også en viktig faktor. Kulturaktivitetene ellers er også viktige. Vi solgte 41.000 billetter til arrangementer på Bjørnsonhuset i fjor! Og kulturen spenner over et vidt spekter – fra Bjørnsonfestivalen til Chippendale til Bill Wyman. Under jazzen er Bjørnsonhuset byens største scene bortsett fra utescenen på Romsdalsmuseet. Da er det fullt hus hver eneste kveld her inne.
- Når du kort skal formulere gode argumenter for at folk skal komme hit – hva sier du da?
SVENSK DESIGN: Interiøret i fellesrommene, som her i lobbyen, er tegnet av det svenske firmaet Living Design. Møblene er levert av en lokal møbelfabrikk. (Foto: Rica Seilet Hotel)
Kjempekult
- Når vi markedsfører oss til kurs og konferanser legger vi vekt på fjelltoppene på den andre siden av fjorden. Nesten alle rom på hotellet har den fantastiske utsikten. Og så har vi de beste konferansefasciliteter du kan tenke deg – kanskje de beste i landet – hvis jeg skal være ubeskjeden, smiler Petersen og forklarer:
- Bjørnsonhuset er kanskje det beste konferanselokalet i landet. Da vi hadde nesten 500 psykologer her nylig satt de i amfi om morgenen. På ettermiddagen plasserte vi dem i sirkler og om kvelden var det bankett i samme sal. I og med at huset er et kulturhus har vi profesjonelle lys- og lydteknikere og et utstyrsnivå svært få, om noen, har i tradisjonelle konferansesaler, skryter direktøren med et smil.
- Men det er ikke alltid det er mulig å se fjelltoppene på den andre siden?
- Nei, men da har vi gjerne blest og regn og styggevær. Og det er ikke dumt det heller! I fjor høst hadde vi flere uværsdager om høsten – og da satt folk og bare så på været. Helt fascinerte. Enkelte satt oppe hele natten! Og de fikk spise frokost med bølgesprøyt oppetter veggene rett utenfor vinduene. Det er ikke hverdagskost for alle å bo på et hotell som står ute i sjøen. Dette blir eksotisk, også for nordmenn.
- Ikke minst for folk fra Asker, kanskje?
- Ja, nettopp! Jeg har flere ganger gått opp på terrassen i 15. etasje når det har blåst og regnet som verst. Det er kjempekult!, smiler Claus Thomas Petersen med overbevisning.