Art noveau og nytt interiør i Brosunde
Hotel Brosundet, et typisk jugendstilbygg fra perioden, ligger i dag nesten som et smykke ved selve ålesundet, eller Naftadjupet, som er den mer lokale benevnelsen, etter at en nervøs apoteker dumpet hele naftabeholdningen sin i sundet, mens storbrannen rast rundt på alle kanter i 1904.
De gamle pakkhusene, og andre bygninger ved indre havn i Ålesund, er formentlig noen av de mest fotografert i landet. Og nå er det ekstra grunn til å feste oppmerksomheten ved Hotel Brosundet, etter at de uten å fiskefakserier eller å ha slått på storromma har reåpnet hotellet med nytt interiør som arkitektkontoret Snøhetta har hatt ansvaret for.
VEKKER OPPMERKSOMHET
De nye løsningene som er valgt har vakt oppsikt. Art noveau, eller jugendstil i eksteriøret, men med tidsriktig og nytt interiør, tilrettelagt i en kombinasjon som gjør at internasjonale fagpresse har fått med seg begivenheten, blant annet med en rosende artikkel britiske Condé Nast Traveller som resultat. Men også pressen her på berget har brakt anerkjennende artikler til torgs, med karakteristikker som ”et av landets lekreste hoteller”.
Ved siden av maleriske omgivelser og sitt eget arkitektoniske ytre, vakte likevel Hotel Brosundet tidligere kanskje mest oppsikt for at fiskestenger var å leie i resepsjonen – eventuelt til bruk fra eget rom, med fiskestangen ut av vinduet. Og enkelte hotellgjester skal faktisk ha gjort gode fangster, muligvis ledsaget en passende, liten forfriskning.
Snøhetta har valgt løsninger ved innredningen, som gir hvert rom sitt eget særpreg. Det er tatt sikte på en nordic look med forholdsvis dempede farger og stor vekt på å la bygningens tidligere arkitektur, bjelker og tremateriale komme til sin rett.
ORIGINALE BJELKER
Rommene har tregulv og de originale bjelkene i taket fra den tiden hotellet tjente som pakkhus. Snøhetta har ikke – og knapt hadde man ventet det – valgt forlorne utsmykninger i form av netting, garnblåser og gamle krabbeteiner. Den nye arkitekturen innendørs står for helt på egne ben, med norske produkter som samspiller veldig godt til de originale løsningene.
Noe av det man første legger merke til er faktisk baderomsinnredningen, som befinner seg bak frostede vegger. Både belysning ut gjennom veggene, og løsningen på badet er originale og innbydende. Man skulle kanskje tro at de store glassveggene til baderommene, ville stjele hele oppmerksomheten og bli alt for dominerende, men løsningen glir bare veldig fint inn i helheten. For øvrig er baderomsinventaret milevidt unna ”bo-silo”følelse, med suveren luksusfølelse for de største rommene. Men selv for de mindre rommene er innredningen svært heldig turnert, med den gode følelsen man tilbys, fra innbydende, lekre servanter, bad og stråledusj og baderomsgarnityr av beste merke, ja man får lyst til bare å smette opp i badet.
Ellers tilbys gjesten både flatskjermer og trådløs internett. Et spesielt pluss er at dobbeltrommene har en ekstra dobbeltseng på baksiden av endegavelen til dobbeltsengen.
TIDENES PR-KUPP
Hotellet er lokalisert midt i sentrum ved indre havn, med gangavstand til flere av byens severdigheter. Plassert som det er, like i vannkanten, med småbåthavn rett over, er det båttrafikk og annen bymessig travelhet utenfor de store vinduene.
Men som om ikke hotellet representerte et godt nok tilbud i seg selv gjorde eierne tidenes pr.-kup da de fikk havnestyret i Ålesund til å leie dem lokaliteter til rom nr. 47. Dette er intet annet den gamle ”Molja”, en av de mer kjente fyrlyktene langs norskekysten. Den står ved innseilingen til indre havn, og en dag ble den geniale idéen født om å ta den i bruk som hotell med ett rom, eller altså som rom nr 47 ved Brosundet Hotell. HotellMagasinet presenterer dette i egen reportasje.
 ,