Lutefisk Elin Bjolmer

Lutefisk-sesongen er åpnet

I går gikk det uoffisielle startskuddet for årets lutefisk-sesong hos Lofoten Fiskerestaurant. Og de fremmøtte fikk selvsagt smake verdens beste lutefisk.

Publisert

Da tidenes første VM i lutefisk-produksjon ble arrangert i Mathallen i Oslo i oktober i fjor, ble Brødrene Andreassen fra Værøy kåret til verdensmestre i lutefisk.

Derfor var det ikke overraskende råvarer fra VM-vinneren som lå på tallerkenen da Lofoten Fiskerestaurant og eier Fursetgruppen åpnet sesongen i går.

Et titalls sultne skribenter var på plass, sammen med noen av mesterne selv, nærmere bestemt Ole og Daniel Andreassen, henholdsvis 3. og 5. generasjon.

Daniel og Ole Andreassen er henholdsvis 3. og 5. generasjon i Brødrene Andreassen.

I 1969 overtok Ole Andreassen lutefiskproduksjonen på Værøy etter sin far. Andreassen Gruppen ble opprettet og en stor produksjon av tørrfisk og lutefisk startet. I produksjonen på Værøy jobber nå 16-17 personer på full tid hele året, og på kontoret i Oslo, hvor pensjonist Ole regjerer, jobber 4-5 personer. Det er med andre ord i stor grad en familieeid- og drevet bedrift.

Kun skrei er godt nok

16 millioner kilo tørrfisk produseres i Lofoten, hvor Værøy og Røst står for halvparten. Fisken, utelukkende skrei fra Barentshavet, tas inn i perioden 15. februar og ut mars. Fisken henges da på hjeller i 2-2 ½ mnd.

Været spiller en stor rolle; blir det for kaldt «sprekker» fisken, blir det mildt og mye regn, blir fisken sur. Tørkingen av fisk har imidlertid de beste vilkår ute på Værøy og Røst, hvor det er mer åpent og større trekk enn i Lofoten forøvrig. Når fisken er tatt ned trår «vrakerne» til. De sorterer tørrfisken i 20 kategorier, hvor den beste går til Italia og den dårligste til Afrika.

Mye til Oslo

Tørrfisken som skal bli lutefisk, skjæres for hånd, legges i vann i 15 dager, lutes noen dager og til slutt legges den igjen i vann, rennende. Den nå ferdige lutefisken pakkes i plast og is i isoporkasser som blir fraktet i containere med bil og ferje til videre ferd med tog fra Bodø. Derfra går det raskt, og neste dag ankommer 50 tonn (pr. uke frem til 15. desember) til grossister i hele Sør-Norge. Størsteparten går til Oslo, og levering fra grossist til restaurant er nå i full gang.

Powered by Labrador CMS