Walaker Hotell - på lag med vernemyndighetene
– Jeg synes vi har en god dialog med vernemyndighetene, sier hotellsjef Ole Henrik Nitter Walaker på Walaker Hotell Det lover godt for at sønnen Theodor (4 ½ ) kan bli den tiende generasjonen av slekta som overtar driften av Norges eldste hotell.
Walaker Hotell i Solvorn i Luster har vært i familien Nitter Walakers eie siden 1669. Ingen andre familier i Norge kan dokumentere 321 års sammenhengende hotelldrift. Derfor hviler det et ekstra stort ansvar på Ole Henrik som niende generasjons hotellvert, etter foreldrene Hermod og Oddlaug. Han skal ikke bare forvalte familiearven med generasjoners gode navn og rykte. Like viktig er det å ivareta vernemyndighetenes interesser. Begge deler behøver ikke stå i konflikt til hverandre.
Investert for 55 millioner kroner
–Vernemyndighetene er mer som medspillere enn motspillere. Hvis vi har sagt noe som er feil til dem når vi har nye prosjekter på gang, er det bare å innrømme det. Det er mye bedre med litt smidighet når en sak skal godkjennes av flere parter. Vi ønsker å løse oppgavene våre på en best mulig måte. Da gjelder det om å være litt i forkant og ha flest mulig alternativer, sier hotellsjefen..
De siste 20 årene er det investert for 55 millioner kroner i bygningsmassen på Walaker. Kona Astrid er ikke med i hotelldriften, men har som arkitekt en finger med i planleggingen av nye prosjekter. I år står den stemningsfulle hagen for tur. Den utgjør en stor del av miljøet på Walaker, og skal utvides til et stort parkanlegg med muligheter for kunstutstillinger og rekreasjon. Dette er hennes bidrag til å sette sitt preg på stedet.
Sesong fra mai til september
Walaker Hotell har kort sesong fra begynnelsen av mai til og med september. Når sesongåpningen til de grader skjer med værgudenes nåde som i år, har niende og tiende generasjon Nitter Walaker ekstra stor grunn til å glede seg. Ole Henrik for at hotellet og Galleri Walaker 300 som åpnet til familiens 300-årsjubileum, igjen blir fylt med gjester og utstillere etter vinterdvalen. Theodor for at pappa har lovet ham en is, bare han har tålmodighet til å stå i ro til fotografen får tatt bilder. Full av energi fyker han rundt på oppdagelsesferd i hagen, for i det neste øyeblikket å ta opp jakten på en vakker sommerfugl.
– Jeg stortrives på Walaker, og har verdens beste jobb på verdens beste plass. Derfor prøver jeg alltid å fore Theodor med at jeg skal på jobb for å leke, slik at han får lyst til å overta om 20-25 år, sier Ole Henrik. Selv er han utdannet innen økonomi og hotellfag ved Hotellhøyskolen i Stavanger og BI i Oslo. I yngre år drømte han om å bli jagerpilot, men med alder og erfaring er ikke behovet for fart og spenning helt det samme lengre. Rast i fra seg har han likevel ikke. Hotellverten røper en stor fascinasjon for motorsykler, især av merket Ducati.
Historien i veggene
Som på andre Historiske Hoteller i Norge sitter historien, sjelen og atmosfæren i veggene på Walaker Hotell. Den ene halvdelen av hovedhuset er fra 1630, mens den aldre halvdelen ble tegnet av arkitekt Lindstrøm som hadde sans for eldre arkitektur i 1934. Sammen med tingstova fra 1630 og annekset som sto ferdig i 1964, har de tre bygningene 22 gjesterom. De mest eksklusive dobbeltrommene har beholdt det opprinnelige preget med flotte antikvitetsmøbler, gamle tapeter og baderom i ”old english style”. Herfra er utsikten til rosehagen og fjorden en opplevelse i seg selv. Rett bak hovedhuset ligger låven, som er i tre etasjer og ble restaurert til kunstgalleri i 1990.
Walaker Hotell er også berømt for god mat. Med Lusterfjorden som et stort spisskammer rett utenfor hotellveggene, er ferskt fra sjøen fast på menyen. Til maten hører vin fra husets vinkjeller. Sommelier Steffen Hilleren blir beskrevet som et funn som vinkelner. Ved siden av ”sjefen sjøl” er han den eneste ansatte i 100 prosent stilling på hotellet
Kurs, konferanser og ferie og fritid
Gjestene som bor og spiser på hotellet skal være fornøyde og ha følelsen av å ha fått en helt spesiell opplevelse når de reiser
– For 30 år tilbake ville ikke folk overnatte på sånne gamle trehoteller. Nå er det stikk motsatt, men vi må hele tiden være på hugget og følge med på de stadige endringene i bransjen. Helst må vi se 10-20 år fram i tid for å vite hva slags segment vi skal satse på. Nå er det kurs, konferanser, ferie- og fritid Hvis vi skulle inn på vintermarkedet hadde det vært veldig tungt økonomisk. Det er ikke nok folk og usikkert med snø. Økonomisk er det definitivt best å bli ved sin lest som skomakeren, fortsetter Ole Henrik.
Walaker Hotell omsatte for sju og en halv millioner kroner i 2010. I år er målsttingen en omsetning på åtte millioner. Skjønt, det er ikke viktig å bli så mye større.
– Hvorfor være stor når en er lykkelig som liten? Vi har nok litt for liten romkapasitet til å ansette folk og drive året rundt, men disponerer totalt 16 rom til sammen med to andre små overnattingsbedrifter i Solvorn. Uten å legge fem øre på bordet er de med på å øke romkapasiteten, mens vi har backet dem opp og delt av våre erfaringer. Til sammen har vi 38 rom og stor plass til bespisning og møter. Vi kan selge hele pakker, noe som har resultert i en økning i antall gjestedøgn for alle de tre overnattingsbedriftene, sier Ole Henrik.
Hele bygda er verneverdig
Det er ikke bare Walaker Hotell som er av historisk interesse. Den lille bygda Solvorn, helt nederst i den snirklete veien som slutter mellom høye fjell ved Lusterfjorden, er så spesiell at den har vernestatus.Her åpner landskapet seg til den reneste sørlandsidyllen, med Solvorn-Bui som butikk og kafè midt i klyngen av trehvite hus og sjøboder. Innbyggerne er kanskje ikke så mange. Til gjengjeld er de veldig energiske og finner på det ene etter det andre. Ifølge hotellverten på Walaker blomstrer Solvorn Bygdalag som aldri før.
– Jeg føler at det er en veldig positiv ”drive” over hele bygdelaget. Da er det viktig å følge opp med å gi tilbake så det svir. Hotellet stiller gratis båtplasser til rådighet, og når sesongen er over samles hele bygdelaget på Walaker Hotell over et glass vin, eller tre, smiler han lurt.
