Tar over Jacobs Creek

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange mennesker i vinindustrien som kan kalle seg en levende legende, men det er tilfellet med Phillip Laffer. Laffer har jobbet med vin siden 1962 og ble i 2002 kåret til ”Australian Winemaker of the Year”. Han sies å være mannen som skapte Jacob’s Creek – Norges mest solgte australske vin på flaske. Han overlater nå roret til Bernard Hickin, men hotellmagasinet møtte pioneeren innen australsk vinindustri her i Norge, på restaurant ORO i Oslo, før han går over i pensjonistenes rekker og overlater roret til sjefsvinmaker Bernard Hickin. De to har samarbeidet i over 20 år. Bernard var med på å lansere Jacob’s Creek tilbake i 1976 og i 2006 ble han forfremmet til sjefsvinmaker. Jacob’s Creek er Bernards hjertebarn og hovedfokus. Han styrer nå produksjonen med stø og sikker hånd og forsikrer seg om at kvaliteten holder samme høye standard gjennom hele vinmakerprosessen.

VOLUM
Om lag 2 millioner glass Jacob's Creek vin nytes rundt om i verden hver dag. Mange tenker nok på Jacob’s Creek som et moderne vinmerke, men sannheten er at denne vinen har røtter mer enn 160 år tilbake i tid. Og enda viktigere – i disse miljøtider – er at firmaet tenker i nye, grønne baner. Bernard Hicken forteler at Jacobs Creek har vært en stor suksess i Norge. Vi nordmenn drikker om lag 500 tusen liter av den australske vinen hvert år

HISTORIEN

Historien om Jacob's Creek begynner med de første bosettingene i Sør-Australia, da oberst William Light grunnla byen Adelaide i 1836. Ett år senere fortsatte han videre nordover og slo seg ned i en fruktbart område han ga navnet Barossa Valley, etter den engelske seieren ved Barrossa i Sør-Spania. I 1839 kom brødrene John og William Jacob til Barossa, og de kjøpte land i Moorooroo. Moorooroo er et gammelt aboriginer-ord som betyr ”møte med to vann”, nemlig North Para River og Creek. Sistnevnte ble kalt ”Cowieaurita"- som betyr "gulbrunt vann". Den gulbrune fargen kom av den jernholdige jorden i høylandet rundt elven. Elven ble senere døpt om til Jacob's Creek etter brødrene Jacob, og brødrene Jacob’s små hytter står fremdeles ved elvebredden.

HISTORIEN II

I 1846 kom Johann Gramp, en ung emigrant fra Bayern, til Barossa Valley. Han kjøpte et stykke land litt lenger opp i dalen, og ett år senere plantet han sine første vinstokker langs bredden av Jacob's Creek. Vinrankene blomstret, og dermed ble Barossa Valley’s første vingård grunnlagt. Den første årgangen ble til i 1850, og Johann Gramp fortsatte å lage vin ved sin lille vingård ved Jacob's Creek helt frem til sin død i en alder av 84 år.
Johann Gramps’s vingård ligger fortsatt ved Jacob's Creek, som et vitnesbyrd om hans utrettelige lidenskap for vin. Johann Gramp innførte en filosofi som senere skulle gi liv til et av verdens mest populære vinmerker. I dag er det Orlando Wines som har overtatt arven etter Johann Gramp, og som lager vinen med den berømte Jacob’s Creek etiketten.

ALLE ANLEDNINGER

Jacob’s Creek’s visjon er å lage viner som passer til alle anledninger, viner som kan drikkes nå eller, avhengig av vinens stil, lagres for senere bruk. For hver årgang bestreber man å forbedre kvaliteten og stadig oppnå en større forståelse av vinmarkene.

Det er mange faktorer som er med på å påvirke produksjonen av en god vin: jordsmonnet druene er dyrket i, druetype, klima, vinmarkens beliggenhet og ikke minst vinmakeren og de utallige muligheter han eller hun har til påvirkning av det endelige resultatet fra innhøsting til tapping. Derfor har alltid Jacob’s Creek lagt vekt på å arbeide med folk som er lidenskapelige i det de gjør. Gjennom hele prosessen, fra arbeidet i vinmarken til flasken som kommer på bordet, er alle involverte parter opptatt av at du skal få en god smaksopplevelse.

VERDENSLANSERING I NORGE

Sjefsvinmaker Phillip Laffer presentere et helt ny satsningsområde fra Jacob’s Creek som får verdenspremiere i Norge. Jacob’s Creeks aller første bag-in-box er klar. Nordmenn elsker de praktiske bag-in-box-vinene, og over halvparten av vinen som kjøpes her i landet er tappet på tre liters kartonger. Med Three Vines tar Jacob’s Creek for første gang steget inn i bag-in-box-markedet, og Norge er første land ut til å lansere denne verdensnyheten.

Tar opp kampen om førsteplassen. Selv om Jacob’s Creek er debutant på bag-in-box-markedet, har vinprodusenten for lengst markert seg positivt blant nordmenn. Jacob’s Creek var i 2009 den mest solgte australske vinen på flaske i Norge og den nest største australske vinen iberegnet bag-in-box på det norske markedet i fjor etter Lindemans.

− Dette er en strategisk viktig satsning for Jacob’s Creek, og med lanseringen av Three Vines tar vi opp kampen om å bli den største australske vinen i Norge, sier Chad Augustine, produktsjef hos Pernod Ricard Norway, importøren i Norge.

Jacob's Creek Three Vines Shiraz Grenache Tempranillo BIB
Som navnet Jacob's Creek Three Vines antyder, er vinen en blanding av tre ulike druetyper; Shiraz-, Grenache- og Tempranillo, som er med på å gi vinen sitt unike særpreg. Den australske vinprodusenten har i Three Vines serien valgt å blande den etter hvert klassiske australske Shiraz med tradisjonelle druer fra middelhavslandene for å oppnå best mulig balanse i vinen.Australia har et fantastisk klima for vindyrking, og dyrking av nye druetyper er under konstant utprøving. Tempranillo er en relativt ny drue i Australia, og den tilfører en spennende dimensjon til de klassiske australske drueblandingene.

Fruktig og lettdrikkelig, med fin fylde og god struktur. Shiraz og Grenache er druer som kompletterer hverandre, der Shiraz gir smak av mørke bær og krydder mens Grenache gjør vinen fruktig, fløyelsmyk og saftig. Tempranillo gir et spennende hint av sjokolade, blåbær og lakris.

Phillip Laffer

Det er ikke mange mennesker i vinindustrien som kan kalle seg en levende legende, men det er tilfellet med Phillip Laffer. Han har hatt stor innflytelse ikke bare hos Orlando Wines, men innen australsk vinindustri generelt. Phillips lever et liv i turbofart: Han overvåker vinmarker, leder et team på mer enn 20 vinmakere, veileder en hel hær av vindyrkere, samarbeider med markedsfolk og reiser verden rundt som ambassadør for vinene fra Jacob’s Creek. Mannen er usedvanlig energisk og en gallionsfigur for australsk vin. Kjennetegn for mannens forhold til yrket er fokus, disiplin, kløkt, omtanke, ydmykhet, omgjengelighet og lidenskap.

Phillip Laffer begynte karrieren med studier i ønologi ved Roseworthy Agricultural College i South Australia og deltok i vinhøsten på lokale vingårder før han fikk sitt første fulltidsengasjement hos Lindeman’s. I flere tiår gikk han gradene hos Lindeman’s, før han til slutt overtok toppstillingen som administrerende direktør og sjefsvinmaker. I 1995 begynte Phillip som sjefsvinmaker og direktør for vindyrking og vinlaging hos Orlando Wines.

Phillip er mannen bak noen av Orlandos største suksesshistorier, blant annet Jacob’s Creeks enorme salgssuksess og innføringen av en rekke kvalitetskrav som har gjort Orlandos toppviner enda bedre og mer anerkjente.

”Forståelsen for typeriktighet og stil er avgjørende når man forvalter et så stort spekter av viner som hos Orlando. Stil er imidlertid ingen statisk ting. Den må utvikles i takt med konsumentenes skiftende smak, og det betyr at vi må være i stand til å lese markedet”, sier Laffer.

Phillip er en tydelig og god leder for Orlando og er et eksempel til etterfølgelse siden han engasjerer seg så sterkt i produksjonen. Han er talsmann for hele industrien og et aktivt styremedlem i bransjen. Den stille revolusjonen hos Orlando Wines er hans fortjeneste, og han jobber fortsatt aktivt med å etablere australsk vin som merkevare. Phillip hevder at vinindustrien gjør ham akkurat like ivrig og entusiastisk i dag som i starten av karrieren, og han er fascinert over den rivende utviklingen industrien nå står overfor.

Phillip Laffer ble utnevnt til “Australian Winemaker of the Year” i 2002.

(Rammesak Bernard Hickin)

Bernard Hickin vokste opp som en vaskeekte bygutt – riktig nok i en vinglad familie. Den gangen streifet ikke engang tanken på å bli vinmaker ham. Vendepunktet kom da han stakk innom en tidligere skolekamerat som var ansatt hos Tolleys’ Winery utenfor Adelaide. ”Da jeg kom inn i lokalene, kjente jeg duften av druer som gjæret, og registrerte den dyprøde fargen fra drueskallet, det var nesten som å tre inn i en annen verden”, foreller Hickin.

Hendelsen gjorde så dypt inntrykk på Bernard at han bestemte seg for å studere ved Roseworthy Agricultural College. Dette var på midten av 1970-tallet, og hovedfokuset i studiene var ønologi. Utdanningen inneholdt imidlertid også mer tradisjonelle landbruksfag, slik at Bernard fikk en bredere plattform å stå på og lærte seg mer om primærproduksjon og landbruk generelt. Denne erfaringen har han tatt med seg i sitt livslange virke som vinmaker og brukt i dyrkingen av druer og forvaltingen av vinmarker.

Mot slutten av studiene jobbet Bernard med vinhøsten hos Berri Estate i Riverland i South Australia sammen med Brian Barry og Ian McKenzie. Samarbeidet med de to innflytelsesrike vinmakerne inspirerte Bernard til å fortsette, og i 1976 takket han ja til sin første jobb hos Orlando Wines på vingården Griffith. I løpet av den tiden Bernard var ansatt hos Orlando, ble vingården utvidet, og firmaet fikk en ny tilnærming til vinmaking. Under Bernards ledelse gikk vingården gradvis over til produksjon av musserende viner og endrueviner. Målet var å produsere regionens beste viner. I 1976 ble Jacob’s Creek lansert, og Bernard begynte å skape seg et navn. Det sier mye om Bernards personlighet og standhaftighet at han endte opp som leder for vinprodusenten Jacob’s Creek, en av verdens største og mest anerkjente vinprodusenter – det er litt av en prestasjon.

I 1987 sørget Bernards brennende interesse for hvitvin, botrytisvin (desservin) og musserende vin for at han ble ansatt som sjefsvinmaker ved Orlando Wine’s anlegg i Barossa. I 1994 ble Bernard seniorvinmaker for hvite og musserende viner, og i 1997 ble han seniorvinmaker for hele Orland Wines. Bernard er detaljorientert, noe som er nødvendig for å produsere god musserende vin. Resultatet av innsatsen hans er viner med høy kvalitet.

Bernards entusiasme har hatt stor innvirkning på vinmaker-teamet hos Orlando Wines. Han er en respektert mann innen australsk vinindustri og har inspirert et stort antall unge vinmakere til å følge drømmene sine. I 2006 ble Bernard forfremmet til sjefsvinmaker hos Orlando Wines, og han stortrives med å gjøre firmaets anerkjente viner enda bedre. Jacob’s Creek er imidlertid fortsatt Bernards hjertebarn og hovedfokus. Han styrer produksjonen med stø og sikker hånd, og forsikrer seg om at kvaliteten holder samme høye standard gjennom hele prosessen – fra druene i vinmarken til ferdig vin på flaske. Bernard startet i det små, men har med årene gjort seg fortjent til en plass i fremste rekke i den australske vinens verden.

Thumbnail Image: