Skal det være en kokk?
De to herrene Jan Thore Engen (tv) og Trond Kullbunnen er begge faglærte kokker med bred erfaring i yrket. Da de jobbet sammen på hotell Bristol i Oslo for en tid tilbake begynte de å snakke sammen om et slikt firma. Høsten 2005 ble ideen realisert og i januar 2006 var den første kokken levert.
– Siden har vi ikke angret en dag, sier de to. I 2008 omsatte de for rundt 10 millioner kroner, en sum de håper på å nå også i år. I tillegg til de to nevnte er det to kollegaer til i bedriften.
Det varierer selvsagt hvor mange kokker de har ute på oppdrag.
– La oss november 08 som et eksempel. Da hadde vi drøye 20 ute på heltid, samt 8 – 10 som var ”påfyll” der det trengtes. I høysesongen i sommer fakturerte vi ca 5000 timer pr måned, forteller Jan Thore Engen.
STILLING LEDIG
I tillegg til utleie av kokker driver kvartetten også en gratistjeneste på internett der aktører i bransjen kan legge inn stillingsannonser, gratis.
– Helt siden i sommer har det der ligget over 1000 stillingsannonser ute på denne siden. Her er det åpnet for alle typer stillinger innen hotell og restaurant, opplyser Kullbunnen. Han og Engen avslører også at giGass.no har lekt med tanken på å leie ut mer folk innen bransjen. Noe overraskende svarer da Engen at de har lekt med tanken om å leie ut resepsjonister.
– Ikke servitører og bartendere, men resepsjonister. Dette er også en yrkesgruppe som det merkes godt om er borte en dag. Det er ikke hyggelig med for lange køer på ut og innsjekk, eller i verste fall, at det ikke er noen i resepsjonen om noen kommer, sier Engen, som understreker at fortsatt er det kun faglærte kokker som leies ut.
FAGLÆRTE
– Skal vi ansette en kokk, for videre utleie, er den første betingelsen vi setter at han er faglært. Så går vi på erfaring, organisasjonskunnskap og sosiale kvaliteter. Det er viktig for oss at de vi sender ut er litt runde og tilpassningsdyktige til det stedet de kommer, sier Engen.
Han og de andre i staben er selv ute og sjekker stedene der kokkene skal jobbe.
– Vi sjekker arbeidsoppgaver og fasiliteter slik at våre ansatte kan jobbe under skikkelige forhold, sier Kullbunnen. Han og Engen innrømmer å ha sett mye rart ute i hotell og restaurant-Norge.
– Noen ganger er vi inne med organisatorisk faghjelp for å få et sted til å fungere før vi sender våre folk dit, sier Engen.
For kokkene de sender ut er ansatte i giGass.no.
– Vi ansetter dem hos oss og tar oss av alt. Fra billetter og reisekostnader til forsikringer. Det eneste de vi sender ut må holde selv er kokkeklær. Det går som regel greit for det har de fleste – bortsett fra svenskene, ler Engen.
For kokkene rekrutteres fra flere land. Hele Norden er deres rekrutteringsgrunnlag.
– Vi har mange finske kokker i staben. I Finland er det en helt annen holdning til det å ha hatt mange jobber på kort tid. En finsk kokk i 30-årene har ofte en CV på to – tre sider. Det betyr ofte at han har erfaring fra mange steder og kan tilpasse seg, sier Engen. Pr i dag er det mest nordmenn, islendinger og finner blant kokkene han leier ut. Lite svensker.
– De har så urealistiske drømmer om lønnsnivået her til lands, sier Engen og Kullebunnen nesten i kor.
SESONG
Erfaringsmessig er etterspørselen etter kokker sesongbetont. Påske og sommer er to sesonger, men også rett etter jul.
– Vi erfarer vel at mange kokker blir utslitt av julebordssesongen og sier opp jobbene sine. Da er det mange hoteller og restauranter som tyr til oss i en overgangsperiode før de finner en ny kokk. Det er også flere steder som har åpnet bare sommer og påsken som kommer til oss framfor å ansette en kokk selv. Vi har allerede nå bestillinger inne for sommerferien fra faste kunder som vil ha våre kokker tilbake. Også ved nyetableringer kommer aktører i bransjen til oss for å fylle opp kjøkkenstaben mens de venter på å få ansatt de siste ved egen rekruttering, forteller Jan Thore Engen.