
Kastet ut prostituert – felt av Likstillingsombudet
Mener Radisson Blu Royal Garden Hotel mistenkte kvinnen bakgrunn av kjønn og etnisitet.
Etter at den 30 år gamle kvinnen hadde forhåndsbetalt og gått ut for å spise, tok hotellpersonell seg inn på rommet og hentet tingene hennes. Da hun kom tilbake, ble hun stanset og sendt på dør.
Nå er Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim felt av Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). I en uttalelse datert 4. april i år sier hotellet at hotellet undersøkte om 30-åringen var prostituert på bakgrunn av hennes kjønn og etnisitet. Det konkluderer derfor med at behandlingen er i strid med både likestillings- og diskrimineringsloven, melder TV 2.
Kvinnens advokat Silje Elisabeth Stenvaag sier 30-åringen fra Brasil opplevde hendelsen som ekstremt krenkende, og at det har vært viktig for henne å få stadfestet at hun ble usaklig og urimelig behandlet.
Advokaten bekrefter at kvinnen livnærte seg av å selge sex, men at hun ikke hadde til hensikt å gjøre det på hotellet – eller at hun hadde hatt mulighet til det, ettersom hun kun hadde satt fra seg bagasjen på rommet og gått ut igjen for å spise.
Nå håper Stenvaag at ombudets vedtak kan få konsekvenser.
– Så vidt jeg vet er dette den første avgjørelsen av sitt slag, og dersom den blir stående vil den få betydning hvordan kvinner i prostitusjon skal behandles av hoteller. Uttalelsen er klar på at kvinner som livnærer seg av prostitusjon også har krav på et overnattingssted, under forutsetning av at de ikke selger sex på hotellet, sier Stenvaag.
Ofte viser hoteller til hallikparagrafen, som gjør det straffbart å leie ut bolig til personer som selger sex.
– Avgjørelsen fra LDO er veldig tydelig og klar på de ikke har undersøkelsesplikt på gjestene sine, men oppdager man prostitusjon må man selvfølgelig gjøre noe med det, sier Stenvaag.
Hotellet endret retningslinjer to dager senere.
Radisson Blu mener på sin side at de angret seg på å ha tatt imot 30-åringen som gjest etter at hun ikke kunne fremvise et gyldig kredittkort, slik hotellets retningslinjer var – på tross av at hun altså allerede hadde betalt kontant for oppholdet, ifølge uttalelsen.
Ombudet skriver imidlertid at de finner det påfallende at hotellets oversendte retningslinjer er endret og datert to dager etter hendelsen, uten at det er redegjort for hva som er endret i dem.
– Vår advokat går nå gjennom vedtaket og vi vil komme tilbake når vi har bestemt oss for å klage på det eller ikke. Vi ønsker ikke å diskriminere noen på noen som helst måte, sier direktør Kjetil Vassdal ved Radisson Blu Royal Garden Hotel til TV 2.
Advokat Stenvaag har også sendt saken videre til Datatilsynet, fordi hun mener den tyder på at hoteller samarbeider og deler informasjon om prostituerte på en måte som kan være i strid med personvernloven.
– Vi hører ofte om kvinner som blir avvist på et hotell og senere på alle hoteller i byen samme kveld. Dette henger sammen med at hoteller sender svartelister over prostituerte mellom seg fordi man ikke har ressurser til å få bekreftet om en person er prostituert eller ikke i hvert enkelt tilfelle, sier Stenvaag.
– Slike lister har vi ikke, og meg bekjent mottar vi ikke slike heller, sier Vassdal.