Hotellkultur i verneverdige omgivelser

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Bruset fra lakse-elva Sokna er en hyggelig bakgrunns-melodi til rusleturen i de trange gatene i Sogndalstrand, det gamle ladestedet ved Norges sørlige vestkyst. For noen et ferieparadis, for andre hjemmebane, men felles for alle er det rolige tempoet. Det er ingen som stresser her. 

 

Den noe avsidesliggende perlen langt sør i Rogaland, har både en touch av sørlandsidyll og ekte vestlandsk naturlandskap. Mellom bratte knauser og høye fjell, dukker nemlig rekkene av hvitmalte småhus opp. Samlet i en klynge nederst ved elva Sokna, ligger det som i dag er et fredet kulturmiljø, med trehusbebyggelse fra 1700- og 1800- tallet.

Og det er her, midt mellom den gamle bebyggelsen at et hotell har vokst fram de siste ti årene. Et hotell fordelt på seks forskjellige bygninger, drevet av èn dame – Eli Laupstad Omdal.

 

Vinner av årets ”Ganepris”

- Alle som liker god mat og kulturopplevelser kommer på besøk til oss, sier Laupås med den største selvfølgelighet. Soknalaks og villsau fra Strannaåsen er egentlig grunn god nok, og med fersk fisk rett fra havet har vi skjønt hva som skal til for å friste besøkende, sier hun og smiler.
66 000 besøkende i 2010. De høye besøkstallene og skryteveggen med kjente artister, kongelige og diverse matutmerkelser, er bevis på at de har lykkes. I løpet av året som har gått fikk også kulturhotellet regionens ”Ganepris”, - det beste spisestedet langs veien i Rogaland og Agder.
- Så hva er egentlig hemmeligheten bak den kulinariske opplevelsen så mange kommer langveis fra for å oppleve?
- Alt vi serverer er rikelige porsjoner med hjemmelaget, norsk tradisjonsmat. Vi satser ikke på små gourmetmåltid, men den totale opplevelsen av god mat som også er fin å se på, og som metter.
Innehaver Eli har lagt mye arbeid ned i bevaring av de gamle tradisjonene som finnes, og skaper engasjement hos besøkende både med historier, fotografier og mat.

- Vi ønsker at gjestene våre skal ha den totale opplevelsen i minnet etter at de har vært her, derfor teller alle de små tingene også, sier hun.

Fru Bugges hoffdessert med mer

- I restaurant Folvik er flere av oppskriftene, plukket fra gamle kokebøker som dukket opp i Kommunehuset under renoveringen. Både soknalaks, lammeskank og de hjemmelagede flatbrødene tilberedes dermed på den gamle, tidkrevende måten, en metode både kokken og gjestene setter pris på. Fru Bugges hoffdessert er også en gammel klassiker som har fått et nytt oppsving i restauranten.

Hotellet har også et samarbeid med Dalane Folkemuseum som hjelper dem å ta vare på de gamle oppskriftene.

- På samme måte som Hellstrøm velger vi i høst og vinterhalvåret å tilby få, men gode retter på menyen. Når det blir vår og sommer i luften, trør vi derimot til med en godt utviklet og mer omfattende meny, fremdeles med fokus på de lokale råvarene.


 

Tradisjonsrikt
Allerede i begynnelsen på 1700 tallet ble Sogndalstrand nevnt som ett av de mest betydelige ladestedene i landet. De neste to hundre årene var dette stedet en rik handelsplass med mye liv og røre. 20 forretninger hvorav fire bakerier, to brennevinsforhandlere og fire skjenkesteder. Dessuten var det både tollstasjon, lensmann, lege, jordmor og telegrafstasjon. Tar man en tur til Sogndalstrand i dag, vil man oppleve et langt roligere tempo. Noen av de gamle butikklokalene er tatt i bruk igjen og innredet i gammel stil,  men det er Kulturhotellet med sine seks bygninger som hovedsakelig sørger for folk og næringsgrunnlag.

Flere gallerier, noen suvenirbutikker, brukthandel og fiskerimuseum ligger også her. Vakre hus, med havet like utenfor og sakte tempo preger stedet.

Kurset som holdes på hotellet denne dagen får til tross for vått og kaldt januarvær også tid til en byvandring med hotellsjefen sjøl.

- Vi har holdt kurs på Kulturhotellet flere ganger, forteller Aina Tønnesen Kern i Conoco Phillips. – Og vi kommer alltid tilbake! Det er fantastisk vertskap, nydelig mat og ro til å fokusere. Akkurat det vi trenger, sier hun fornøyd.

 

Fint i fengselspuben

Felles for alle husene Kulturhotellet har overtatt, er at hver og en av disse har fascinerende historier som gjør det hele ekstra spennende. Sving ned gjennom ett av smauene og få en pils i fengsels-puben, en pub innredet i det som var fengselet i Sogndalstrand. De flere hundre år gamle trappene har sett mang en lensmann med kjeltringen på slep, og sporene etter dette finner du her.
Restaurant Folvik brukes forøvrig til det meste, og flere ganger i måneden på vår- sommertid arrangeres ulike kunst, lyrikk- og musikkarrangement.

- Store populære norske artister har kommet tilbake gang etter gang! Det forteller oss at de liker seg her, og det er vi glade for, sier hun og smiler.
Når det skjer noe på Kulturhotellet, er ikke Sokndølingen sen om å få det med seg, og Laupås skryter av gode innbyggere som støtter opp om aktivitetene.
- Det forventes jo også at det skjer noe med et navn som ”Kulturhotell”!

 

Aktivt hotellopphold

Fiskere og handelsfolk alltid vært en viktig del av samfunnet, men i dag er ikke lenger fiske den viktigste inntektskilden, selv om den fremdeles setter sitt preg på samfunnet gjennom mange aktiviteter og næring innen fiske. Sogndalstrand Havrafting & Fritid, Fiskerimuseet, laksefiske i Sokna og havfiske er aktiviteter som er attraktivt både blant fastboende og besøkende, noe Omdal gleder seg over.

- Det betyr at vi har oppnådd det vi ønsker, at vi er mer enn en plass med mat og overnatting. Jeg har noen ganger spurt meg selv om hva som gjør at jeg holder på år etter år, for det å drive et lite hotell er tungt og tidkrevende. Men når jeg ser hvor begeistret folk blir når de kommer hit, gir det meg ny energi hver gang!

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS