Hjort er hjort

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

En ganske vill ide om å avvikle ordinær drift og heller prøve seg på vilt, resulterte ikke bare i andre dyr på gården. Folk kom for å se, og de besøkende lot seg by både vått og tørt. 

 

I dag driver Mydland Gård i Vest-Agder vel så mye innen servering som innen ren kjøttproduksjon.

– Inntekten stod på stedet hvil mens utgiftene bare steg og steg, forklarer Tone Lien. Hun og mannen Arne Mydland måtte ta noen runder med seg selv i forhold til veien videre. De har ikke angret.

– Melkekvoten ble solgt i 2000, sier hun.

Rent tilfeldig kom de over en artikkel som omhandlet hjortedrift og de første dyrene ble anskaffet i 2001. I starten hadde de en liten innhengning med tre dyr, ti år senere er 240 mål betemark inngjerdet med et flere kilometer langt gjerde, og ekteparet har 120-130 dyr. Kjøttet blir først og fremst benyttet på egen gårdsrestaurant.

Tone Lien lokker med godsaker og hjorteflokken kommer i muntert trav. 

 

Nysgjerrighet

– De syntes nok vi var passe gale, og å drive oppdrett av hjort var vel nærmest det dummeste folk hadde hørt, humrer Tone. Hvorom nå allting var tok det ikke lange stunden før de første skuelystne avla gården et besøk. Det er godt gjort, gården ligger slett ikke sentralt til, men midt oppe på Naglestadheia i Hægebostad kommune. Dette var opptakten til helt ny næringsvei for ekteparet.

– Det kom mye folk, så jeg begynte å servere dem kaffe og lappekaker på låven, sier Tone. Ettersom besøket på ingen måte avtok, ble det satt opp et eldhus til serveringsformål. Selv om dette bygget hadde god plass til 40 personer, ble dette også for smått slik at de måtte bygge en storstue med eget kjøkken, garderobe og toaletter. Da hadde serveringstilbudet utviklet seg fra lappekaker og kaffe, til selskapsmenyer hvor hjort spilte hovedrollen. Det som imidlertid fremdeles er like populært blant de besøkende, er å komme nær innpå viltet. Og det er en aktivitet som pleier å inngå i besøket på gården.

 

God inntjening

–Vi tjener bedre på å tilberede og servere enn bare å produsere kjøttet. Dessuten er det en berikelse i dagliglivet å motta besøk. Det er trivelig med gjester!

Hva maten angår, tilberedes den på tradisjonelt vis.

– Det går mye i hjortesteik med traust tilbehør som gulrøtter og brokkoli, saus og soppstuing. Konseptet er at vi skal servere god hjemmelaget mat, sier Tone. I tillegg til hjort serveres det også elgsteik og biff eller fileter fra Skotsk høylandsfe. Siste dyrerase har også fast tilhold på gården. Gården ligger høyt og fritt og rundt husene bugner det av blomster. Hagearbeid er en kjær hobby og lidenskap, og det synes.

 

Mye besøk

I snitt får gården gjester to ganger i uken, og det arrangeres selskap om lag hver eneste helg. Tone tipper at de har hatt om lag 2000 gjester siden oppstart. Selvsagt er noe av aktiviteten sesongbetont, med høydepunkter rundt konfirmasjon og sommeravslutninger samt i julebordssesongen. Om sommeren og på høsten er det litt roligere med møter, årsmøter eller kursdeltagere som ønsker å oppleve det spesielle miljøet på gården.

I julebordsesongen serveres selvsagt mest av det tradisjonelle julebordet, men gården har også sin egen variant; Viltjulebordet. Da serveres roastbiff, steik og karbonader av hjort i tillegg til julematen. Gården har for øvrig alle rettigheter.

På tunet er det bygget opp et hyggelig miljø. Tone Lien er dessuten pasjonert hageentusiast, det synes. 

 

Storfint besøk

Det har ikke bare vært nysgjerrige sambygdinger og andre skuelystne som har viet gården oppmerksomhet. Flere av landets mest profilerte kokker har også besøkt hjortefarmen.

– Vi har samarbeidet med gastronomisk institutt. Gunnar Hvarnes har besøkt oss, forteller Tone. Ikke minst var Eyvind Hellstrøm energisk tilstede da han ryddet opp på diverse restaurantkjøkken i beste sendetid.

– Det var riktig trivelig, minnes Tone; Hellstrøm med hele TV-teamet på slep kjøpte hjortekjøtt til hotell Utsikten i Kvinesdal for å få driften der på bena.

– Det er viktig med samarbeid her i regionen og at vi alle kan være med på å bidra på en positiv måte, avslutter Tone Lien og går for å se til hjorden. 

Teaser:

En ganske vill ide om å avvikle ordinær drift og heller prøve seg på vilt, resulterte ikke bare i andre dyr på gården. Folk kom for å se, og de besøkende lot seg by både vått og tørt. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Tone Lien lokker med godsaker og hjorteflokken kommer i muntert trav.