First- eier sliter

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Hotellkonsernet Flying Elephant 1, som står bak First-kjeden, sliter med å betale husleie til gårdeier der de har sitt hovedkontor. Nå ber gårdeier om rettens støtte til å ta arrest. 

 

– Jeg ønsker ikke å si noe mer om denne saken utover at den handler om manglende husleie, sier advokat Geir Hatling til Dagens Næringsliv.

Det er advokat Hatling som på vegne av eieren av eiendommen i Dronningensgate 13 i Oslo har bedt tingretten i Oslo om hjelp til å få inn manglende betaling gjennom en arrest i andre verdier som måtte finnes i First Hotels. Partene skal møtes til muntlige forhandlinger 8. februar.

Samtidig med dette har First Hotels betydelige utfordringer i å finansiere gjeld som forfaller. Den bokførte egenkapitalen i konsernet skal være negativ etter store tap på hotelldriften de siste årene, men Haare mener det ligger store merverdier i konsernets hotelleiendommer.

Haare står bak hotellkjeden First med 52 hoteller i Skandinavia. Host Hotelleiendom er eiendomsselskapet, og det eier om lag 20 hoteller.

 

Amaranten selges

I desember bekreftet Asmund Haare ovenfor Dagens Næringsliv at det arbeides med salg av First Hotell Amaranten i Stockholm. Dette hotellet har 461 rom.

– Verdivurderingen vår er på godt over en milliard svenske kroner, og de indikasjonene vi har fått i markedet ligger på det nivået. Jeg regner med at salg vil skje i løpet av første kvartal neste år, noe som vil frigjøre mye likviditet og gi oss en hyggelig bokført gevinst, sa Haare til DN da.

Han opplyste at selskapet ønsker å selge flere hoteller og antyder at First Hotel Reisen (med 144 rom) i Stockholm kan være en kandidat.

 

Svært høy gjeld
Morselskapet Flying Elephant 1 leverte regnskapene for 2010 til Brønnøysund den 14.desember. Drørt fire måneder etter fristen. Her viser tallene blant annet en negativ egenkapital på 4,5 millioner kroner. Samtidig forfaller et lån på 1,7 milliarder svenske kroner med det aller første.

I 2010 endte morselskapet med et driftsresultat på minus 49 millioner og et resultat før skatt på minus 157 millioner. Hovedutfordringen er at selskapet taper stort på selve hotelldriften.

– Ja, og det må vi forbedre. Resultatene for 2010 ble veldig svake. Og det blir ikke veldig bra i 2011 heller, uten at jeg ønsker å kommentere dette ytterligere, sier Haare til Dagens Næringsliv.

 

Farlig nær konkurs
Revisor Ernst & Young skriver i et tillegg til styreberetningen at ”fortsatt drift forutsetter at selskapet kommer til enighet med långiver og obligasjonseiere vedrørende håndteringen av eventuelle brudd på lånebetingelsene”.

– Dialogen er konstruktiv med tanke på en forlengelse av lånefasiliteten på 1,7 milliarder svenske kroner, sier administrerende direktør Simen Haare i Host Hotelleiendom til Dagens Næringsliv.

 

Lederflukt

Store deler av ledelsen i First Hotels har sagt opp jobbene sine midt i en kritisk periode for kjeden, de aller fleste uten å ha noen ny jobb å gå til. Haares høyre hånd, konserndirektør Charles Løfwander, sa opp før jul. Det samme har HR-direktøren i Norge, HR-direktøren i Sverige, HR-direktøren i Danmark, direktøren for First i Sverige og lønningsdirektøren for Norge, Sverige og Danmark, melder Finansavisen.

Dette skjer i en tid hvor konsernet står foran et betydelig låneforfall som det ennå ikke er funnet noen løsning på. Alle First-lederne har sagt opp uten å ha noen ny jobb å gå til, bortsett fra Sverige-sjefen som har meldt overgang til tilsvarende stilling i Petter Stordalens Choice-kjede.

Oppsigelsene kommer rett etter at toppsjefen for First Hotels, Helge Krogsbøl, sa opp jobben etter mindre enn et år i stillingen – også han uten noen ny jobb å gå til. Årsaken skal ha vært uenighet om strategi.

Asmund Haare ønsker ikke å uttale seg til Finansavisen om bakgrunnen for at så mange av lederne hans har sagt opp jobbene sine i løpet av kort tid. Og han hevder det ikke påvirker arbeidet med konsernets refinansiering.

– Eiendomsselskapet har samme ledelse som tidligere, sier han til Finansavisen.

Teaser:

Hotellkonsernet Flying Elephant 1, som står bak First-kjeden, sliter med å betale husleie til gårdeier der de har sitt hovedkontor. Nå ber gårdeier om rettens støtte til å ta arrest. 

Main Image:
Thumbnail Image: