Hotellene inviterer til fest – ingen kommer

Det blir stadig flere rom, men hotellene i norske byer sliter med å fylle dem. Her er beleggstallene for november.  

Publisert Sist oppdatert

Mens hoteller i byer som Bodø og Tromsø til dels har maktet å «fylle» store deler av det økte romtilbudet, opplevde de største byene nullvekst i november.

I Stavanger var det sågar fall i etterspørselen, viser månedsstatistikken som er utarbeidet og analysert av Horwath Consulting.

Nedtur i Stavanger

I Stavanger har tilbudet økt med over 18 %, men der opplever bransjen tøffe tider i et marked som virker å ha snudd.

– Prisene har falt, og et fall i RevPAR (losjiomsetning eks. MVA per tilgjengelige rom) på hele 22,4 % må svi kraftig for flere, kommenterer Peter Wiederstrøm i Horwarth Consulting. Han har bearbeidet og analysert tall fra Benchmarking Alliance.

Nullvekst i øst

Oslo med Fornebu topper to av novemberlistene fra Benchmarking Alliance; RevPAR og rombelegg. Dette mye på grunn av kapasitetsøkningene i flere andre byer og de utfordringene dette har skapt på belegget og delvis på rompris. Også Oslo har fått tilført betydelig ny kapasitet (+6,2 %), og her har etterspørselsveksten vært tilnærmet null.

– Denne utviklingen er ikke helt ulik tilsvarende i Bergen og Trondheim med Værnes. De tre største byene i landet opplevde altså nullvekst i etterspørselen, mens tilbudet økte betydelig, sier Wiederstrøm.


Brukbart i nord

I Bodø har hotellene maktet å fylle cirka to tredjedeler av den nye kapasiteten, og med en minimal romprisnedgang ble november slett ikke verst.

I Tromsø fylte hotellene noe over halvparten av den nye kapasiteten. Dette kombinert med en romprisnedgang på 4,6 % sendte RevPAR ned 15,7 % sammenlignet med november 2013.


Vanskelig i vest

I byer som Molde, Ålesund og Kristiansund peker pilene nedover. Romprisene holdt seg noenlunde i begge disse byene, men et fall i etterspørsel på 3 % (Molde) og 6,7 % (Ålesund) sendte losjiinntektene betydelig ned.

I Kristiansund er situasjonen verre. Det ble solgt rundt 30 % færre hotellværelser i byen i november sammenlignet med november i fjor.

– Dette kan vanskelig kalles noe annet enn dramatiske tall. Dette er den fjerde måneden på rad med nedgang, påpeker Wiederstrøm.


Trist i sør

På Sørlandet står også mange hotellrom tomme, nærmere bestemt nær hvert annet. RevPAR falt med 8,9 %. En lignende utvikling fant også sted ved Gardermoen, men her endte rombelegget på et høyere nivå; 58,6 %.

 

Drammen på topp

Utviklingen i oktober var svært gledelig for hotelldriverne i Drammen, som topper tabellene for best utvikling i både rompris, rombelegg og (naturlig nok) RevPAR. Drammen er faktisk den eneste byen som hadde vekst i i belegget i november.