Feirer 100 år i havgapet

Sola Strand Hotel markerer jubileet med tilbud, aktiviteter og bok.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 feirer Sola Strand Hotel 100 år, og i løpet av året blir det jubileumstilbud, aktiviteter, utgivelse av jubileumsboken «Gjest ved havet» og feiringer av mange slag, skriver hotellet i en pressemelding.

Det hele startet i 1914 da Rasmus Christoffersen startet byggingen av Solastranden Nordsjøbad. Stavangermannen var restauratør ved Sandnes Dampskipsselskap. Han tok stedet i bruk som bevertningssted i 1914, men forretningen gikk dårlig de første 10-12 årene. I 1927 ble anlegget kjøpt av Ellen og Axel Lund gjennom branntakstbestyrer Sirevåg. Etter å ha satt stedet i stand, ble det i 1928 åpnet under navnet Sola Strandhytte.

I 1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte. Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet.

Montroyalsalen er bygget av den originale røkesalongen fra cruiseskipet ved samme navn. Siden det første spadetaket i 1914 har hotellet gjennomgått store forandringer, men peisen som brenner i den originale bygningen fra 1914 er fremdeles hjertet av hotellet.

 

Alle hotellrom har gjennomgått renovering, siste fase var ferdig i 2012, men på et historisk hotell er renovering en vedvarende prosess. I 2012 åpnet Erling Skjalgssonsenteret med et stort konferansesenter. Sola Strand Hotel tilbyr i dag totalt 139 rom og er medlem av De historiske Hotel og spisesteder.