Fat og fe vant prisen Årets salgskanal.

Årets vinnere av Matprisen 2025

Mandag gikk Matprisen 2025 av stabelen. På Vippa i Oslo ble det delt ut ni priser i tillegg til KokkeKarlas stipend.

Annechen Bahr Bugge vant Matprisen 2025

Hvert år hedrer prisutdelingen de økologiske og bærekraftige ledestjernene, de som Matprisen mener går foran som gode miljøforbilder i det norske matsystemet.

Gjennom tolv år har Matprisen løftet og feiret personer og virksomheter i matbransjen, lengre enn noen annen pris på feltet.

Verdikjeden for mat og drikke er omfattende og under årets prisutdeling kunne bønder, forskere, drikkevareprodusenter, kolonialbutikk-, veikro- og kantinedrivere stolt løfte diplomene til stor applaus fra publikummet på Vippa i Oslo.

– Årets vinnere er alle gode eksempler på at mye er mulig om vi satser på økologisk og annen bærekraftig produksjon og foredling i dette landet, sier juryleder Arnt Steffensen.

– Matsystemet er komplekst og verdensomspennende. Prisvinnerne viser at ingen må løse alt selv og at mye kan gjøres om man griper tak i miljøutfordringene i sin del av helheten.

KokkeKarlas stipend ble tildelt Maren Bjerkeli.

La vekt på menneske og klode

Betydningen av å ta valg som kommer menneske og klode til gode, ble tydelig understreket i juryens innstillinger.

Det kommer tydelig fram i juryens begrunnelse for at Kalnes videregående skole ble mottaker av prisen Årets storkjøkken: «Hver matbit er et matvalg. De som metter mange munner, er i en særstilling fordi de kan ta valg på vegne av flere».

Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden ble kårets til Årets formidler. Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen

– Prisutdelingen er en feiring av de nominerte og vinnerne, men bakteppet er jo ikke lystig: Det er ti år siden Parisavtalen ble vedtatt uten at verden har bevegd seg i rett retning, og en fornyet oppmerksomhet rundt matberedskap viser at vi ikke kan ta maten vi spiser for gitt. Det er i den sammenhengen vi må forstå verdien av vinnerne: De setter en standard for etikk, ansvarlighet og bærekraft som flere bør se til, konkluderer jurylederen.

Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden ble kårets til Årets formidler.

– Kun 0,5 prosent økologisk kylling

Vinner av prisen Årets råvareprodusent ble kyllingprodusent Hovelsrud gård som driver Ø-merket og Dyrevernmerket produksjon. I økologisk fjærfehold stilles strenge krav til dyrevelferd, hvor blant annet kyllingene har adgang til å være utendørs. Marianne Olssøn tok imot prisen.

– Vi spiser 80 millioner kylling i året og kun 0,5 % av dem kommer fra økologisk produksjon. Vi er så glade for at Matprisens jury løfter aktører som oss som driver annerledes og som lager mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel, sa Olssøn.

Vinner av Årets råvareprodusent: Hovelsrud gård.

Årets vinnere

    1. Matprisen: Annechen Bahr Bugge
      Sosiolog og forsker ved SIFO (OsloMet) som har viet karrieren til å utforske nordmenns matvaner, matkultur og tradisjoner. Hun formidler innsikt om hvordan maten vi spiser forteller hvem vi er og hvor vi kommer fra.
    2. Årets storkjøkken: Kalnes videregående skole
      En skole med eget gårdsbruk og storkjøkken som setter bærekraft ut i praksis. De bruker lokale og økologiske råvarer, skaper egne verdikjeder og deler erfaringene med andre kjøkken.
    3. Årets salgskanal: Fat og Fe
      En økologisk kolonial i et gult hus i Moss, drevet av to engasjerte kvinner. Butikken tilbyr et bredt utvalg av miljøvennlige produkter og lokalt produserte matvarer, alltid med omtanke bak utvalget.
    4. Årets formidler: Kristoffer Torheim – Takk for maten-podden
      Programleder og podkaster som gir lytterne ny innsikt i norsk landbruk og matproduksjon. Med nysgjerrighet og kunnskapslyst formidler han komplekse temaer på en folkelig og engasjerende måte.
    5. Årets kjøkken: Mortens Kro
      Tradisjonsrik veikro i Oslo som viser at bærekraft og tradisjon kan gå hånd i hånd. Serverer mat laget fra bunnen med lokale råvarer og fokus på miljøvennlige valg.
    6. Årets produsent: Villbrygg
      Produsent av håndverksdrikker og fermenterte eliksirer laget av biodynamiske råvarer og ville vekster. Kombinerer natur, kunst og smak i flasker som fremmer norsk drikkekultur.
    7. Årets råvareprodusent: Hovelsrud gård
      Økologisk gård ved Mjøsa kjent for sine prisbelønte Hovelsrud-kyllinger. Driver med stor omtanke for dyr, jord og miljø – og er en foregangsgård for bærekraftig matproduksjon.
    8. Debioprisen: Hørte gård
      Økologisk gård i Telemark som dyrker grønnsaker med Debios Ø-merke. De er tydelige ambassadører for sertifisert økologisk mat og gjør det lett for forbrukere å velge bærekraftig.
    9. Årets utfordring: Graminor
      Norsk selskap som utvikler og foredler plantefrø til landbruket. Juryen utfordrer dem til å gjenoppta produksjonen av økologiske settepoteter for å styrke norsk matsikkerhet og selvforsyning.
    10. KokkeKarlas stipend: Maren Bjerkeli
      Kokk fra Isfjorden i Romsdal, med erfaring fra Kvitnes gård. Hun mottar stipendet for å lære hos Elena Reygadas ved restaurant Rosetta i Mexico by, og utforske samspillet mellom tradisjon og innovasjon i matlagning.
Powered by Labrador CMS