Til kamp mot matsløsing

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Vi kaster alt for mye mat. Godt hjulpet av den unge, østerrikske fotografen Klaus Pichler setter Siemens, Matvett.no og Nofima nå felles søkelys på problemet.

 

Som en reaksjon på det enorme matsvinnet, har den selvlærte fotografen Klaus Pichler levd med råtnende matprodukter i lengre tid, og dokumentert prosessen i en rekke vakre, men samtidig groteske fotografier. Utstillingen "One Third" henspeiler på hvor mye av maten som blir kastet, og den kan man nå oppleve på Choice-hotellet The Thief i Oslo. Pichler forteller at han også har valgt å ta med noe servise i bildene for å få frem noe av kulturen. I tillegg har han laget notater til hvert bilde, som blant annet viser hvor produktene er laget, hvor langt de er fraktet, hvordan de er fraktet, karbonfotavtrykk, vannforbruk og pris. Før det ender opp - som søppel.

 

En undersøkelse gjennomført av Siemens viser at nordmenn er blant verstingene i Norden når det gjelder å kaste mat, og at det skjer uten dårlig samvittighet. Pichler er invitert til Oslo av Siemens som sammen med ForMat/Matvett.no, matbransjens satsing for å redusere matsvinnet i Norge, og Nofima nå går bredt ut med informasjon om matsvinn og hva samfunnet kan gjøre for å redusere dette.  Det betyr innsats fra alle ledd, så vel forskere, matprodusenter, teknologiprodusenter, emballasjeprodusenter, butikker, restauranter, hoteller og ikke minst forbrukerne selv. Og altså kunstnere. Seniorforsker Askild Holck i Nofima forteller om en rekke ulike tiltak i selve produksjonsprosessen som kan gjøre maten mer holdbar, både konvensjonelle metoder, og metoder som ikke er i bruk her til lands. Matvett.no går ut mot forbruker med tips og råd om hvordan den enkelte kan være mer bevisst i sin hverdag. Blant annet gjennom innføringen av begrepet "restetorsdag".

- Da kan man tømme kjøleskapet og for eksempel lage en deilig buffet av det man finner der. Og så kan man fylle kjøleskapet med god samvittighet på fredagen, påpeker kommunikasjonsdirektør i ForMat/Matvett.no, Anne Marie Schrøder.

Foto: Klaus Pichler

 

For Siemens er det en selvfølge å jobbe med holdbarhet på matprodukter. Ny teknologi gjør det enklere for husholdningene å holde liv i matvarene sine mye lenger enn tidligere, selv om prinsippene i stor grad er gamle. Demonstrasjon av gulrøtter oppbevart i en egen HydroFresh-skuff i kjøleskapet viser at de kan være fine og friske etter femti dager, i motsetning til gulrøtter oppbevart i et Siemens-kjøleskap av en litt eldre dato, uten denne type kjøleskuff. Disse var for lengst blitt uspiselige.

Datomerking av mat er en av grunnene til at det kastes mye mat. Administrerende direktør for Siemens Husholdningsprodukter, Rune Tufte nevner blant annet egg, som i Norge skal ha en holdbarhet på minst en måned etter best før-datoen. Men her må Norge forholde seg til EU-regler for merking, selv om eggene i Norge blir oppbevart kjølig i motsetning til mange andre steder i Europa, og at vi ikke har problemer med salmonella i norske egg. Dette bidrar til at store mengder gode egg havner i søpla.

Disse gulrøttene har ligget like lenge i hvert sitt Siemens-kjøleskap, og viser hvor stor forskjell riktig oppbevaring kan gjøre. Gulrøttene til venstre ligger i en hydrofresh-skuff.

 

Schrøder forklarer forskjellen på "siste forbruksdag" og "best før"-merkingen. Lettbedervelige produkter som fisk, kylling, pølser, farse, kjøttpålegg osv som er gjerne stemplet med "siste forbruksdag", og dette skal man forholde seg til. Men produkter stemplet med "best før" kan gjerne være helt fine i lang tid etter denne datoen. Ved å koble inn sansene, det vil si se, lukte og smake på maten kan man finne ut om den fortsatt kan brukes. Det er viktig å pakke maten godt inn etter åpning for å redusere oksygentilførsel, og passe på riktig temperatur. Kjøleskapet skal holde mellom to og fire grader, noe mange ikke er klar over.

 

Salgsutstillingen på The Thief varer til 14. oktober. Med denne utstillingen lanserer også hotellet sitt nye korridorgalleri. The Apartment er et galleri i stadig bevegelse, og stiller ut fotografier fra inn- og utland. The Apartment drives av Massimo Leardini, Marcel Leliënhof og Torgeir Hjetland.

- ”One Third” er den første av flere utstillinger vi kommer til gjøre i samarbeid med The Apartment, og vi kommer til å ha utstillinger med både kjente og ukjente fotografer fra inn- og utland i tiden som kommer. Vi har en omfattende satsning på kunst, blant annet gjennom vårt nære samarbeid med Astrup Fearnley-museet. Et fotogalleri i en hotellkorridor er imidlertid noe helt nytt, sier kommunikasjonssjef på The Thief, Siri Løining Kolderup.

Teaser:

Vi kaster alt for mye mat. Godt hjulpet av den unge, østerrikske fotografen Klaus Pichler setter Siemens, Matvett.no og Nofima nå felles søkelys på problemet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS